DE CATHARINISTEN – SHAKERS

’t Katrientje Aalst, 3 maart 2024.

 

In 1984 presenteerde het Hull Truck Theatre Company voor het eerst het toneelstuk ‘Shakers’ van het echtpaar John Godber en Jane Thornton, en sedertdien heeft een wereldwijde weg afgelegd. En nu was Aalst aan de beurt. Dit was echter niet de eerste speeldag, want het stuk ging op 23 februari 2024 hier al in première.

Vier diensters werken in een hippe cocktailbar. Het management probeert het betere cliënteel aan te trekken, maar de dames weten wel beter. Hun eigen, soms tragische verhalen mengen zich met die van hun gasten. Die laatste kunnen hun leed of onvermogen vaak wél achter een façade van geld en drank verbergen. Zo krijgen we een geestig maar confronterend relaas van het uitvoeren van het avond- en nachtwerk  in de bar, schrijnend en grappig. Niet alleen de serveersters zien we flaneren in hun werkomgeving, ook alle fijne en minder fijne klanten met hun (soms kleine) kantjes passeren de revue.

Hans Slagmulder regisseerde deze “Aalsterse” versie van dat toneelstuk, in een vertaling van Ron Cornet. Actrices Katia Martens, Laura Haeck, Greet de Meyts en Fran D’Hooghe vertolken niet alleen de rol van diensters, maar ook die van andere (mannelijke) typetjes, klanten dus.

Het stuk is een nog steeds actuele satire op onze maatschappij, waarbij scènes uit het leven gegrepen aan bod komen, zowel humoristische al tragische. Je neemt daarbij plaats in de bar zelf, want het decor is een wezenlijk onderdeel van het stuk. En de diensters komen zelf “niet drinkbare” cocktails aan tafel serveren. Leuk waren de Aalsterse verwijzingen in de kort, op mekaar volgende sketches. De enige opmerking die ik dan ook over deze mooie vertoning kan opperen, is dat ze best wat langer had mogen duren.

De opvoeringen lopen nog tot 9 maart 2024, dus u zal zich moeten haasten!

Ga dit toneelstuk, met een lach en een traan, dus zien. Een aanrader!

 

Met dank aan DE CATHARINISTEN

https://www.catharinisten.be/seizoen23-24-shakers/

 

Patrick Van de Wiele