DANNY WHITE – ADELE-DE BIOGRAFIE

Oorspronkelijke titel: Adele

Kosmos Uitgevers

2022

Paperback

271 Blz.

978 90 215 9868 0

www.kosmosuitgevers.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

Er is waarschijnlijk niemand op onze planeet die nog nooit van de Britse popster Adele gehoord heeft. Al meer dan 10 jaar verbluft ze de muziekwereld met haar zelfgeschreven teksten en krachtige stem. Adele kwam vanuit het niets, werd opgevoed door een alleenstaande moeder, en vocht zich doorheen een echtscheiding en een carrièrebedreigende keelblessure. Adele haalde de mosterd bij Etta James en Amy Winehouse, 2 zangeressen die ze bewondert. Voeg daarbij haar teksten, die sterk autobiografisch zijn, want Adele put uit haar tegenslagen, en 4 succesvolle albums, namelijk ‘19’, ‘21’, ‘25’ en ‘30’, en je hebt genoeg stof voor een boeiende biografie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet tot de fans van Adele behoor, maar dit boek doet me beseffen dat ik toch eens naar haar albums moet nader luisteren.

Danny White schreef deze verbazingwekkende biografie, die van begin tot einde weet te boeien. Eerder was hij al verantwoordelijk voor succesvolle biografieën over Harry Styles, Rihanna, Ariana Grande en will.i.am.

Een aanrader dus voor wie Adele van naderbij wil leren kennen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

TOMAS SERRIEN – HOOR

Houtekiet

2022

Paperback

222 Blz.

978 90 8924 478 9

www.houtekiet.be

www.tomasserrien.com/hoor

“Of is dat geen muziek?”

 

Muziekfilosoof en muzikant Tomas Serrien debuteerde in 2017 met het boek ‘Klank’. Daarin onderzocht hij hoe we iets zinnigs kunnen zeggen over muzikale ervaringen. Maar muziek is voor ieder van ons een andere beleving. Daarom schreef hij nu een nieuw boek, dat eigenlijk daarbij aansluit. Een boek waarin je een rijkdom aan geluiden kan ontdekken, en daarmee een beter begrip van muziekbeleving kan opbouwen. We zijn immers allemaal gewoon om naar ons vertrouwd muziekgenre te luisteren, en gaan ons bijna nooit daarbuiten wagen. Maar wat gebeurt er als je luistert naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Muzieksoorten die bij ons onbekend zijn. Of de noise perikels van Maso Yamazaki? Of klinkt dat, zoals bij zovelen, als geen muziek in jouw oren, maar eerder als geluid? Op dat punt moet ik de auteur gelijk geven. Als muziekrecensent kon ik regelmatig cd’s tegen die ik normaal gezien niet zou beluisteren, maar die ik beschouw als een soort “werkmuziek”, en die ik zo ontdek. En door de jaren heen heb ik op die manier mijn grenzen verlegd en andere muziekgenres en artiesten ontdekt. Maar toch bestaat ook bij mij nog een soort barrière die me ervan weerhoudt.

Wel Tomas geeft in dit boek ons de raad om open te staan voor een brede waaier aan muziekgenres. Om m.a.w. onze “westerse oren” open te stellen voor onbekende muziek. Het is echter niet makkelijk om dat te doen. Maar je kan er wel ontdekkingen mee doen, en daarom voegde hij afspeellijsten toe, om je te begeleiden om jouw dagelijkse soundtrack meer flexibel te maken. Een experiment dus voor mensen die niet wars zijn om buiten de vertrouwde paden te treden!

 

Patrick Van de Wiele (4)

PETER VAN DYCK – HET GEHEIM VAN BOWIE EN 399 ANDERE WEETJES UIT EEN EEUW POPMUZIEK

Al jaren schrijf ik artikels over muziek, en delf ik dieper in de achtergronden van bepaalde songs, muziekgenres en artiesten. Muziekchroniqueur Peter Van Dyck, die tussen 1989 en 2006 muziekjournalist was bij het jongerentijdschrift Joepie en het weekblad Knack Focus, deed datzelfde en verzamelde 400 weetjes en lijstjes uit een eeuw popmuziek. Hij verdeelde die onder in 10 categorieën, en dan zijn respectievelijk: “De bronnen van de popmuziek”, “Swinging Sixties”, “Politiek & engagement”, “De wereld rond”, “Liefde & dood”, “Het weldadige effect”, “Techniek & innovatie”, “Powerplay”, “Goed fout” en “Extreem & weird”. Enkele voorbeelden daaruit zijn: Woody Guthrie en Pete Seeger stonden op de watch list van de FBI, de bedenker van ‘White Christmas’ haatte Kerstmis, en Iron Maiden sust baby's in slaap. Maar er staat veel meer in dan dat, want het boek is een echt vraagbaak indien je dieper wil delven. Verrassende weetjes waarvan je het bestaan niet kende, maar ja, je kan dan ook niet alles weten. Bovendien geeft de auteur telkens links naar Spotify en YouTube, zodat je daadwerkelijk de geluidsfragmenten kan beluisteren. Het is dan ook verplichte kost voor elke muziekliefhebber. Uiteraard zal misschien iemand opperen dat er informatie over zijin favoriete song of artiest ontbreekt, maar dit boek wil dan ook geen encyclopedie zijn. Toch een leuk referentiewerk zoals er meer zouden moeten zijn!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Lannoo

2022

Paperback

320 Blz.

978 94 014 7425 2

www.lannoo.com

CHRIS ROBERTS – MICHAEL JACKSON – DE COMPLETE GEÏLLUSTREERDE BIOGRAFIE

De “King of Pop” blijft ons beroeren. Meer dan 10 jaar na zijn dood is hij nog steeds één van de best verkopende artiesten aller tijden. En dat is ook niet verwonderlijk, als je zijn oeuvre bekijkt en beluistert. In de VS alleen al behaalde hij 13 nummer 1 hits, 13 Grammy Awards en behoudt hij nog steeds de titel van het “Bestverkochte album ter wereld”. Dit laatste record is uiteraard voor het album ‘Thriller’, dat waarschijnlijk iedereen in huis heeft. Spijtig genoeg is aan zijn roem een einde gekomen, niet enkel door de verschillende schandalen, maar ook door het mysterie rond zijn dood.

Nochtans was Michael als kind al voorbestemd om het ver te schoppen. Hij was duidelijk de man binnen The Jackson 5, en een solocarrière lag dan ook voor de hand. Een toevallige ontmoeting met superproducer Quincy Jones zou hem geen windeieren leggen.

Dit prachtige kijk- en leesboek is zeker compleet te noemen. Het staat bol met kleur- en zwart/witfoto’s, bevat een duidelijk en vlot geschreven tekst, en is aangevuld met anekdotes van mensen die dichtbij hem stonden. Daarnaast wordt elke soloalbum apart bekeken. En je krijgt een inkijk in Michaels invloed op muziek, dns en mode.

Een must dus voor op het nachtkastje, al ben je nu fan of niet. En ik ben wel degelijk fan hoor!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Oorspronkelijke titel: The complete Michael Jackson – The man, the music, the movies, the magic

Deltas/Zuidnederlandse Uitgeverij

2019

Hardcover

256 Blz.

978-90-447-5507-7

http://www.deltas.be/