AUDE GRÄZER OHARA, ATHENA VAN DER PERRE, MARLEEN DE MEYER & WOUTER CLAES – SURA – EGYPTE DOOR EEN BELGISCHE LENS

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis & Uitgeverij Snoeck

2023

Groot formaat hardcover

248 Blz.

978 94 616 1775 0

www.kmkg-mrah.be

www.snoeckpublishers.be

In het begin van de 20ste eeuw ondernamen de Belgische Egyptoloog Jean Capart (1877–1947) en zijn medewerkers verschillende reizen naar Egypte. Capart zou tijdens zijn leven Egypte maar liefst 13 maal bezoeken, en zelfs wijlen koningin Elisabeth inspireren.


Met een passie voor fotografie documenteerden zij het land aan de Nijl in al zijn facetten. De Egyptologische bibliotheek van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in Brussel herbergt deze belangrijke collectie van 14.277 fotografische glasnegatieven. De meer dan 200 foto’s die hier zijn geselecteerd schetsen het verhaal van deze pioniersjaren van de Belgische Egyptologie. Ze geven eveneens een caleidoscopisch beeld van het Egypte van weleer, met dramatische landschappen, eeuwenoude monumenten, archeologische expedities en het dagelijkse leven in al zijn verscheidenheid. Bij dit boek zit een Arabische vertaling van het hoofdessay.


Wouter Claes (KMKG) en Marleen De Meyer (KU Leuven) van de onderzoeksgroep Archeologie: egyptologie van de KU Leuven zijn de coördinatoren van het SURA-project. Aude Gräzer Ohara en Athena Van der Perre zijn postdoctoraal researcher bij hetzelfde project. Dit recent gelanceerde project, in samenwerking met de KU Leuven, heeft de wetenschappelijke studie en ontsluiting van deze collectie op het oog. Belspo financiert het project in het kader van het Brain-be 2.0-onderzoeksprogramma.

 

Deze publicatie kadert uiteraard in de tijdelijke tentoonstelling ‘Expeditie Egypte’ in het KMKG, die loopt van 31 maart tot 1 oktober 2023.

 

Een prachtig uitgegeven kunst- en leesboek, dat een echt historisch tijdsdocument is. Het geeft de sfeer van de beginjaren van de Belgische egyptologie perfect weer!

 

Patrick Van de Wiele (5)

LUC BORMS – WHEN PATTERNS ARE BROKEN NEW WORLDS EMERGE

Eigen beheer

2023

Paperback

225 Blz.

9798396473195

www.lucborms.com

The History Of Music in The United States – A Cultural Revolution Born Out Of Hardship

 

Enkele weken geleden had ik een interview met de auteur van dit boek, Luc Borms. U kan dat interview nalezen op https://www.cultuurmania.com/interviews. Dit naar aanleiding van dit nieuwe boek dat hij schreef. Daarin beschrijft Luc de lange geschiedenis en evolutie van de Amerikaanse muziek. Hij begint bij de Indianenstammen in 10.000 VC en gaat via blues, rock ‘n’ roll en soulmuziek tot in 1965. Luc legt daarbij steeds de link met de Afro-Amerikaanse bevolking, die onder slechte omstandigheden moest overleven, maar toch met nieuwe muziekvormen voor de pinnen kwam. Die Afro-Amerikanen gingen op zoek naar een beter leven, en integreerden zich in de Amerikaanse maatschappij als vrije mensen, zonder daarbij hun eigen Afrikaanse cultuur op te geven. Want heel wat muziekvormen hebben hun oorsprong in die moeilijke omstandigheden, en dat is vooral op blues van toepassing.

Luc bekijkt op een diepgaande en vlotte manier de lange ontstaansgeschiedenis van die muziek, en dat vooral in het zuiden van de USA. Op die manier krijgt de lezer tevens een inzicht in die omstandigheden, zoals slavernij, segregatie, onderdrukking enz.

Het boek weerspiegelt de invloed die bluesmuziek op Luc’s leven uitoefende, en nog steeds doet. Hij is immers naast auteur ook mondharmonicaspeler, gitarist, en kunstenaar. Luc verdeelt zijn tijd tussen Erembodegem en Natchez in de delta van de Mississippi.

Dit non-fiction boek vangt aan met een voorwoord van Franky Bruneel, de uitgever van het ‘Back to the Roots’ blues magazine, en achteraan zijn naast een tijdslijn, een introductie tot de auteur, een woordje uitleg over de research, een bibliografie en nota’s opgenomen. Als dat allemaal samen geen must is voor de blues- en muziekliefhebber, dan weet ik het ook niet meer!

 

Patrick Van de Wiele (4)

PAUL McCARTNEY – 1964-EYES OF THE STORM

Oorspronkelijke titel: 1964: Eyes of the Storm

Het Spectrum/Unieboek

2023

Hardcover

335 Blz.

978 90 00 38755 7

www.spectrumboeken.nl

Verdeling België

Lannoo

www.lannoo.be

“Fotografie en herinneringen”

 

In december 1963 tot februari 1964 groeiden The Beatles (John, Paul, George en Ringo) uit tot een internationale sensatie, en men begon te spreken van een “Beatlemania”. Zo veranderden ze voorgoed de loop van popmuziek. Sir Paul McCartney had in die tijd steeds een 35mm-camera bij zich, en maakte graag foto’s. Zo zijn er duizenden in zijn archief beland, van hun legendarische verblijven in uiteraard Liverpool waar hun roots lagen, de verhuis naar Londen, en hun reizen naar Parijs, New York, Washington D.C. en Miami. Daaruit werden er nu 275 gedistilleerd, die opgenomen zijn in dit lees-, maar vooral kijkboek. Iedere stad kreeg dan ook een hoofdstuk daaraan gewijd. Je kan dit groot formaat boek dan ook zien als zijn autobiografie, want Paul nam foto’s op onverwachte momenten. Op die manier schetst hij a.h.w. een persoonlijk relaas van die explosieve periode, meestal in zwart-wit, maar ook soms in kleur. In zijn eigen woorden klinkt dat als volgt: “Iedereen die een persoonlijk aandenken of een familieschat herontdekt wordt onmiddellijk overspoeld door herinneringen en emoties, die vervolgens associaties oproepen die begraven leken in de tijd. Dat was precies wat mij overkwam bij het zien van deze foto’s, allemaal gemaakt tijdens een intense, drie maanden durende reis, eindigend in februari 1964. Het was een wonderlijke ervaring om teruggevoerd te worden naar die tijd. Ineens was daar mijn eigen verslag van een grootse tour, een fotografisch dagboek van The Beatles in zes steden, beginnend in Liverpool en Londen, gevolgd door Parijs (waar John en ik drie jaar eerder doorsnee lifters waren geweest), en eindigend met wat wij als het echte werk beschouwden: ons eerste bezoek als groep aan Amerika.” – Paul McCartney.

Verder bevat dit boek een persoonlijk voorwoord waarin McCartney terugblikt op het pandemonium in de Britse concertzalen en de daaropvolgende hysterie waarmee de band verwelkomd werd op hun eerste Amerikaanse tour; openhartige herinneringen die samen een autobiografisch verslag vormen van de periode die McCartney omschrijft als de ‘Eyes of the Storm’; een woord vooraf door Nicholas Cullinan, voorzitter van National Portrait Gallery; ‘Beatleland’, een inleidend essay van Harvard historicus en New Yorker-essayist Jill Lepore over hoe The Beatles uitgroeiden tot het eerste wereldwijde, culturele fenomeen; ‘Een andere lens’, een essay door curator Rosia Broadley van de National Portrait Gallery; en een tijdlijn.

Een must voor elke rechtgeaarde Beatles fan!

Die foto’s zullen tentoongesteld worden in de National Portrait Gallery in Londen tussen 28 juni en 1 oktober 2023. Meer info op https://www.npg.org.uk/.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

JANE DRAYCOTT – DE DOCHTER VAN CLEOPATRA

Oorspronkelijke titel: ‘Cleopatra’s Daughter’

Uitgeverij Omniboek

2023

Paperback

288 Blz.

9789401917827

www.omniboek.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

“Egyptische prinses, Romeins gevangene, Afrikaanse koningin”

 

Er zijn niet veel mensen die weten dat de laatste Egyptische farao, Cleopatra VII, een dochter Cleopatra Selene had. Er is immers historisch gezien weinig over haar bekend. Cleopatra Selene was de dochter van Marcus Antonius (geboren in 40 voor Christus) en Cleopatra VII, en daarnaast waren nog 2 broers uit dat huwelijk geboren. Uiteraard is beter bekend dat Cleopatra VII een zoon, Caesarion, had uit een vorig huwelijk met Julius Caesar. Na de nederlaag bij Actium in 31 voor Christus, en de zelfmoord van haar ouders werd de 10-jarige Cleopatra Selene samen met haar 2 broers door Octavianus (de latere keizer Augustus) meegenomen naar Rome, en Caesarion werd vermoord. Haar 2 broers overleefden het echter niet. Nadat ze opgegroeid was in ballingschap, werd ze uitgehuwelijkt aan een jongeman, die daar ook in ballingschap leefde. Dat was Juda II, die koning van Mauretania (Noord Afrika) zou worden. Daar leefde Cleopatra Selene als koningin en ze overleed in 5 na Christus.

De auteur reconstrueert hier haar levensverhaal als een “werk van liefde”. Ze is oudhistoricus en archeologe, gespecialiseerd in de geschiedenis van het Grieks-Romeinse Egypte. Draycott onthult hier fantastische informatie, veel ervan was totaal nieuw voor mij. Ze doet dat aan de hand van oude munten, mozaïeken, beeldhouwwerken,  en op die manier is dit boek onmisbaar voor wie zich in de geschiedenis van de laatste Egyptische prinses wil verdiepen.

 

Patrick Van de Wiele (4)

JEROEN WINDMEIJER & TJARKO EVENBOER – OPENBARING

Xander uitgevers

2023

Paperback

522 Blz.

978 94 0161 910 3

www.xanderuitgevers.nl

Verdeling België

LM Books

www.lmbooks.be

 

“Een levensgevaarlijke ontdekking. Een angstaanjagende sekte. Een bloedstollende jacht op de waarheid.”

 

Religieus antropoloog Simon Ryevaar is verbonden aan de universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in “eindtijdbewegingen”, dat zijn geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld aanbreekt. Op een dag doet de bevriende archeoloog Thomas Weissenberg een spectaculaire ontdekking in een grot in Cappadocië (Turkije). Die ontdekt daar namelijk in een grotkerk, die dateert uit de eerste eeuw na Christus, een mysterieuze inscriptie uit het Bijbelboek Openbaring. Deze ontdekking kan onze interpretatie ervan compleet op zijn kop zetten. Maar voordat hij, zijn vriend, en zijn Turkse helpster deze ontdekking kunnen verder uitpluizen, worden ze alle drie vermoord. Ondertussen onderzoekt de Leidse journaliste Nova le Temps de geheimzinnige sekte The Bride, en ontdekt de achtergronden van hun charismatische leider. Nova komt een complot op het spoor die achter de moorden zit, en waarschuwt Simon voor een aanslag op zijn leven. Samen starten ze aldus een zoektocht die hen doorheen Europa voert, weliswaar met gevaar voor hun eigen leven.

Auteurs Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer hebben in deze uiterst spannende roman hun kennis van de Bijbel gecombineerd met een schrijfstijl, die mij onmiddellijk aan Dan Brown doet denken. Zij schetsen aldus een compleet nieuw inzicht in de Bijbel, en vooral in het boek Openbaring. En ik overdrijf niet wanneer ik schrijf dat ik hierdoor heel wat bijgeleerd heb. Beide auteurs weten tal van achtergronden aan nieuwe inzichten te koppelen, en sleuren je letterlijk mee in het verhaal. Het is dan ook een boek geworden om u tegen te zeggen, deze historisch/religieuze thriller die de fans van Dan Brown zeker zal aanspreken. Ik heb er alleszins van genoten, en wat meer is, dit blijkt slechts het eerste deel te zijn in een nieuwe trilogie rond Simon Ryevaar. Ik heb deze roman dan ook bijna in één ruk uitgelezen, en kijk dan ook vol verwachting uit naar de vervolgen!


Patrick Van de Wiele (4½)

NATALIE HAYNES – DE BLIK VAN MEDUSA

Oorspronkelijke titel: ‘Stone Blind’ (2022)

Meulenhoff

2023

Hardcover met omslag

333 Blz.

978-90-290-9755-0

www.meulenhoff.nl

Verdeling België

Lannoo

www.lannoo.com

Misschien kent u de mythe van de Gorgon Medusa uit de Griekse mythologie. Zij was de enige sterfelijke dochter in een gezin met twee andere Gorgonen. Terwijl ze opgroeit in een grot nabij de zee, beseft ze al snel dat zij de enige is die veroudert, en aldus kwetsbaar is. Maar de goden begaan ook misstappen, en wanneer Poseidon, de god van de zee, in de tempel van de godin Athene een onvergeeflijke misdaad begaat, neemt Athene wraak op de onschuldige Medusa. Op een dag valt al haar haar uit, en krijgt ze slangen in de plaats, net zoals haar twee zussen. Bovendien blijkt ze blind te zijn, maar wanneer een levend wezen haar aankijkt, verandert die of dat prompt in steen. Aldus is Medusa gedoemd om in de duistere grot te verblijven. Totdat de jonge Perseus de opdracht krijgt om het hoofd van een Gorgon terug te brengen. Daarvoor moet hij de zwakste, Medusa, uiteraard eerst doden. Gelukkig krijgt hij hulp van de goden, meer bepaald van Athene en Hermes, die in opdracht van Zeus (zijn vader) handelen. En de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis, die u waarschijnlijk al eens gehoord heeft.

Dit is een vlotte, soms grappige hervertelling van deze klassieke Griekse mythe. Deze roman is mooi geschreven, en leest alsof je het zelf vanop de eerste rij meemaakt. De auteur laat ook een zachtere, ontroerende (en meer menselijke) kant van Medusa zien. Ik heb deze roman dan ook met plezier gelezen en bewonder de mozaïek van haar aan mijn muur nog steeds.

 

Patrick Van de Wiele (4)

OLIVER PÖTZSCH – DE OGEN VAN OSIRIS

Oorspronkelijke titel: ‘Das Mädchen und der Tötengräber’

Meulenhoff Boekerij BV

2023

Paperback

442 Blz.

978-90-225-9763-7

www.boekerij.nl

Verdeling België

Lannoo

www.lannoo.be

In het Kunsthistorisch Museum in Wenen doet men in 1894 een gruwelijke ontdekking in een ondergrondse opslagruimte. In de sarcofaag zit niet langer een mummie uit het Oude Egypte, maar het zorgvuldig gemummificeerde lijk van Alfons Strössner, een beroemde egyptoloog die kortgeleden nog springlevend was. Detective Leopold von Herzfeldt wordt op de zaak gezet, en werkt samen met zijn geliefde Julia, een politiefotografe, en doodgraver Augustin Rothmayer. Is de egyptoloog het slachtoffer geworden van een eeuwenoude vloek of is er hier sprake van moord? Daarnaast wordt Wenen al een tijdje geplaagd door een reeks moorden, waarbij jonge mannen (schandknapen) verminkt achtergelaten worden. Beide verhaallijnen lopen door mekaar, en slepen je mee in hun gebeurtenissen.

Ik wou dit boek recenseren omdat de cover me uiteraard op het oude Egypte wees, en de flaptekst hem vergeleek met Dan Brown. Die vergelijking lijkt me iets te hoog gegrepen, maar toch wist het vlot geschreven boek me zodanig in zijn ban te houden, dat ik het in 2 rukken uitgelezen heb. De auteur weet met een levendige beschrijving van Wenen uit 1894 te boeien en ter verduidelijking is er zelfs een kaart van de stad opgenomen. En uiteraard passen daar Weense woorden zoals wappler, zumpferl en piefke bij. Ik kan me goed inbeelden dat deze roman zou verfilmd worden, want het leest als een boek dat daarop ligt te wachten. Maar persoonlijk had ik wat meer Egyptologie verwacht…

Hoe dan ook, een dikke aanrader voor wie van spannende verhalen houdt!

 

Patrick Van de Wiele (4)

GUY DE PRÉ – DE PRÉ SELECTIE

Good Stuff! Books

2022

Hardcover

210 Blz.

978 94 6433 407 4

www.goodstuffbooks.be

“100 singles + verhalen van Guy De Pré”

 

Wie heeft er nog nooit gehoord van ‘De Pré Historie’? Weinigen denk ik. Bijna iedere zondagmorgen beluister ik dit radioprogramma, dat Guy al sinds 1984 presenteert. Daarin draait hij hits gegroepeerd in verschillende decennia, en kruidt ze met weetjes over dat jaar. Uiteraard volgde er een cd-collectie, waarvan ik de meeste bezit. En tijdens de jaren negentig kreeg het ook een televisieversie. Guy toert al jaren rond als Dj met ‘De Pré Historie Live’. Nu heeft hij een nieuwe facet daaraan toegevoegd, namelijk een muziekboek.

Guy maakte een selectie van 100 singles uit zijn platencollectie, die voor hem van belang geweest zijn. Die singles staan niet chronologisch gerangschikt, maar kriskras door mekaar. De afbeeldingen van de hoesjes zijn daarbij op ware grootte afgebeeld. En bij elke single weet Guy weetjes over de achtergrond ervan te vertellen, gekruid met historische feiten maar ook met persoonlijke herinneringen. Zo kom je als lezer te weten wat zijn eerste singletje was, dat hij (net als ik) kocht op zijn 12de. Guy doorkruist verschillende muziekgenres zoals pop, soul, Nederlandtalig, Belpop, Franse chanson, Italiaans, funk, rock ‘n’ roll, disco, enz. Daarnaast verwijst een QR-code naar de desbetreffende videoclip op YouTube. Daarbij bemerk ik dat wij dikwijls dezelfde voorkeur voor bepaalde singles hebben. Bijvoorbeeld ‘Theme from Shaft’ van Isaac Hayes, ‘You Love Is King’ van Sade, ‘The Model’ van Kraftwerk en ga zo maar door.

Guy weet met zijn vlotte schrijfstijl de lezer te boeien, en het is dan ook een boek geworden dat je als echte muziekliefhebber gewoon moet hebben. Kopen dus!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

WILBUR SMITH MET MARK CHADBOURN – TITANENSTRIJD

Oorspronkelijke titel: Titans of War

Xander uitgevers

2022

Paperback

364 Blz.

978 94 0161 815 1

www.xanderuitgevers.nl

Verdeling België

L&M Books

https://lmbooks.be/

https://www.wilbursmithbooks.com/

Wanneer het Oude Egypte al 50 jaar gebukt gaat onder het juk van de Hyksos, een invasieve macht uit het verre Oosten, stuurt Taita, de bekende hoofdpersoon uit deze romanreeks, twee van zijn vertrouwelingen, Piay en Hannu, op pad om die overheersing te breken. Piay is al sinds zijn vijfde toevertrouwd aan Taita, en inmiddels uitgegroeid tot een spion. Het duo vertrekt op een gevaarlijke missie naar Griekenland, meer bepaald Sparta, om daar bondgenoten te vinden, en zo de Hyksos te verjagen. Maar deze opdracht pakt anders uit dan verwacht, en onderweg staat het duo heel wat moeilijkheden te wachten. Toch is er een sprankeltje hoop, maar dat ga ik niet verklappen.

Vorig jaar overleed de bestsellerauteur Wilbur Smith op 88-jarige leeftijd. Dit manuscript moet toen onafgewerkt zijn, want de Britse auteur Mark Chadbourn vervolledigde het. ‘Titanenstrijd’ is het tweede boek in deze sequentie, dat vorig jaar startte met ‘Koninkrijk van de zon’. Opnieuw is het een “page turner”, je blijft geboeid verder lezen. Avontuur, complicaties, maar ook vriendschap en zelfs liefde komen hierin uitgebreid aan bod. Tevens is dit het 8ste boek in de reeks over het Oude Egypte. En na het lezen van dit juweeltje, ben ik benieuwd of er een negende deel aankomt!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

ECKHART TOLLE – EEN NIEUWE AARDE

Oorspronkelijke titel: A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose

AnkhHermes

2022, achtentwintigste druk

Hardcover, luxe limited edition

247 Blz.

9789020219579

www.ankh-hermes.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

www.eckharttolle.com

“De uitdaging van deze tijd”

 

Sedert de publicatie van zijn bestseller ‘De kracht van het NU’ is auteur Eckhart Tolle wereldwijd een begrip in de spirituele wereld geworden. In deze herdruk (de 28ste al!) stelt hij dat ons ego de bron is van alle kwaad in onze samenleving. Want ons ego heeft behoefte aan macht, tegenstand en vijanden. Dat heeft ons op de rand van een wereldwijde crisis gebracht, waar voorlopig geen einde aan komt. Het is pas wanneer we dat ego durven los te laten en collectief overstappen op een zuiver bewustzijn, dat er beterschap op komst is. Onze samenleving zou dan weer gelukkig worden. Zoals hij zelf stelt; "Veel regio’s in de wereld zullen te maken krijgen met chaos en stagnatie. Dit proces is in feite al aan de gang. Het is geen reden om bang te zijn. Als je aanwezig blijft en je niet laat leiden door angst, als je geen geloof hecht aan de media die de angst juist aanwakkeren, zullen deze dingen je niet wezenlijk raken."

Maar de auteur reikt geen praktische tips aan hoe je dat moet realiseren. Zelf weet ik uit mijn yoga en meditatielessen hoe je je rusteloze geest moet stilleggen, en het ikje loslaten. Dat vind ik wel een tekortkoming aan dit boek, dat overigens heel luxueus uitgegeven is, met een harde kaft, en gouden randje aan de bladzijden. Voor de rest, lees het en “wordt wakker”!

 

Patrick Van de Wiele (4)

BRAD TOLINSKI & ALAN DI PERNA – PLAY IT LOUD

Oorspronkelijke titel: Play It Loud

Ambo/Anthos

2022

Paperback

431 Blz.

978 90 263 5928 6

www.amboanthos.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

“Een epische geschiedenis van de stijl, klank en revolutie van de elektrische gitaar”

 

Wereldwijd staat de elektrische gitaar symbolisch voor vrijheid, schoonheid & rebellie. Enkele van de sociale bewegingen uit de twintigste eeuw zijn er tevens schatplichtig aan. En uiteraard waren het weerom de zwarte artiesten die aan de basis ervan lagen. Die streden immers voor gelijke rechten, maar ook de jeugd greep dit instrument aan om zich te uiten. En die invloed duurt de dag van vandaag nog steeds voort. Heel wat artiesten hebben in de loop der jaren met dit instrument hun stempel op de muziek gedrukt, denk maar aan Keith Richards, Eddie van Halen, Eric Clapton, Carlos Santana (die het voorwoord schreef), tot vandaag Jack White en Annie Clark.

Gitaarbouwers zoals Rickenbacher, Leo Fender, Gibson, Les Paul komen uitgebreid aan bod en laten zien dat de elektrische gitaar niet de uitvinding van één persoon is, maar een evolutie doorgemaakt heeft. Gitaristen vroegen immers om aanpassingen aan hun gitaar, en zo is het instrument geworden wat het vandaag is.

Het is dan ook een boek waarin de muziekliefhebber zich graag zal verdiepen, als was het maar om achtergrondinformatie op te snorren.

Beide auteurs zijn veteranen in de muziek business, zo is Tolinski 25 jaar hoofdredacteur geweest van ‘Guitar World”, en schreef Di Perna al duizenden artikels over muziek.

 

Patrick Van de Wiele (4)

DICK HARRISON – TOETANCHAMON

Oorspronkelijke titel: Tutankhamon (2021)

Uitgeverij Omniboek

2022

Hardcover

223 Blz.

978 94 0191 845 9

www.omniboek.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

“De farao, het graf en de ontdekking”

 

Honderd jaar geleden ontdekte archeoloog Howard Carter de verloren gewaande graftombe van farao Toetanchamon. Dit is dan ook, naast de tweehonderdste verjaardag van de ontcijfering van het hiërogliefenschrift door Champollion, het Egypte jaar bij uitstek. Nog steeds is de ontdekking van die tombe de beroemdste vondst in de geschiedenis van de Egyptologie. En Toetanchamons wereldberoemde gouden dodenmasker staat als het symbool daarvoor.

De Zweedse hoogleraar geschiedenis Dick Harrison vertelt in dit interessante boek over het leven van de jonggestorven farao. Hij begint bij zijn jeugd in Amarna met zijn vader, de ketterse farao Achnaton, via zijn eigen korte regeerperiode in Memphis, tot aan zijn dood en zijn graf in de Vallei der Koningen. Maar daarnaast graaft de auteur dieper en vertelt over andere farao’s, hun manier van leven, de Egyptomanie en de invloed ervan op onze cultuur, enz. Zelfs trekt hij vergelijkingen met opgravingen in zijn eigen land.

Dit is dan ook een boek dat de geïnteresseerde lezer in Toetanchamon niet mag aan zich laten voorbijgaan. Het referentiewerk staat bol van de kleurfoto’s.

De auteur schrijft blogs, artikels, romans en non-fictionboeken, en draait bovendien documentaires over Europese en Zweedse geschiedenis.

Een dikke aanrader vol met weetjes!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

PHILIP NORMAN – PAUL MCCARTNEY – DE BIOGRAFIE

Oorspronkelijke titel: Paul McCartney, the biography

Alfabet uitgevers

2022

Paperback

767 Blz.

978 90 213 4127 9

www.alfabetuitgevers.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

Tachtig jaar geleden, op 18 juni 1942 om precies te zijn, werd in het Walton General Hospital in Liverpool een baby geboren. Die kwam lijkbleek op deze wereld, en ademde niet. Toen de dokter hem wou doodverklaren, begon hij eensklaps te ademen. Die baby zou later uitgroeien tot de wereldberoemde (ex) Beatle Sir Paul McCartney. Paul groeide op in een arm gezin, en was pas 14 toen zijn “mother Mary” overleed. Zijn vader nam de opvoeding op zich, en introduceerde Paul tot de muziek. Op de bus naar school zat Paul naast George Harrison, en iets later maakte hij kennis met John Lennon. Dat was meteen de aanzet tot wellicht het bekendste schrijversduo ter wereld.

In 1981 schreef auteur Philip Norman, kort na de moord op John Lennon, de biografie ‘Shout!’ van The Beatles. Daarin lag de nadruk op Lennon, die zogezegd ¾ van die groep zou gevormd hebben. Paul kreeg een minderheidsaandeel toebedeeld, maar in 2016 heeft Norman zich herpakt en met instemming en medewerking van Sir Paul, zijn eerste biografie neergepend. Daarin beschrijft hij in detail Paul’s schooljaren, zijn eerste muzikale stappen met The Quarrymen, de opkomst van The Beatles en het leven en hun optredens in de Reeperbahn in Hamburg, de periode met The Beatles, de split in 1970, de tijd erna toen hij zich terugtrok in Schotland, zijn huwelijk met Linda Eastman, de periode met zijn band Wings, zijn tweede huwelijk met Heather Mills en aansluitende vechtscheiding, en zijn derde huwelijk met Nancy. Hieruit blijkt duidelijk dat muziek de rode draad in Paul’s leven geweest is.

Norman schreef eveneens de succesvolle en veelgeprezen biografieën van Elton John, Buddy Holly, John Lennon en Mick Jagger. Op dit moment werkt hij aan de biografie van George Harrison.

Een kanjer van een boek, die absoluut het lezen waard is. Norman weet de aandacht van de lezer vast te houden en loodst je doorheen Paul’s leven alsof je er zelf bij was. Een letterlijk dikke aanrader voor elke rechtgeaarde Beatles fan.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

DANNY WHITE – ADELE-DE BIOGRAFIE

Oorspronkelijke titel: Adele

Kosmos Uitgevers

2022

Paperback

271 Blz.

978 90 215 9868 0

www.kosmosuitgevers.nl

Verdeling België

VBK België

www.vbkbelgie.be

Er is waarschijnlijk niemand op onze planeet die nog nooit van de Britse popster Adele gehoord heeft. Al meer dan 10 jaar verbluft ze de muziekwereld met haar zelfgeschreven teksten en krachtige stem. Adele kwam vanuit het niets, werd opgevoed door een alleenstaande moeder, en vocht zich doorheen een echtscheiding en een carrièrebedreigende keelblessure. Adele haalde de mosterd bij Etta James en Amy Winehouse, 2 zangeressen die ze bewondert. Voeg daarbij haar teksten, die sterk autobiografisch zijn, want Adele put uit haar tegenslagen, en 4 succesvolle albums, namelijk ‘19’, ‘21’, ‘25’ en ‘30’, en je hebt genoeg stof voor een boeiende biografie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet tot de fans van Adele behoor, maar dit boek doet me beseffen dat ik toch eens naar haar albums moet nader luisteren.

Danny White schreef deze verbazingwekkende biografie, die van begin tot einde weet te boeien. Eerder was hij al verantwoordelijk voor succesvolle biografieën over Harry Styles, Rihanna, Ariana Grande en will.i.am.

Een aanrader dus voor wie Adele van naderbij wil leren kennen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

TOMAS SERRIEN – HOOR

Houtekiet

2022

Paperback

222 Blz.

978 90 8924 478 9

www.houtekiet.be

www.tomasserrien.com/hoor

“Of is dat geen muziek?”

 

Muziekfilosoof en muzikant Tomas Serrien debuteerde in 2017 met het boek ‘Klank’. Daarin onderzocht hij hoe we iets zinnigs kunnen zeggen over muzikale ervaringen. Maar muziek is voor ieder van ons een andere beleving. Daarom schreef hij nu een nieuw boek, dat eigenlijk daarbij aansluit. Een boek waarin je een rijkdom aan geluiden kan ontdekken, en daarmee een beter begrip van muziekbeleving kan opbouwen. We zijn immers allemaal gewoon om naar ons vertrouwd muziekgenre te luisteren, en gaan ons bijna nooit daarbuiten wagen. Maar wat gebeurt er als je luistert naar een Hindoestaanse Dhrupad, een Gisalo uit Papoea-Nieuw-Guinea of gezangen van de Zwartvoetindianen? Muzieksoorten die bij ons onbekend zijn. Of de noise perikels van Maso Yamazaki? Of klinkt dat, zoals bij zovelen, als geen muziek in jouw oren, maar eerder als geluid? Op dat punt moet ik de auteur gelijk geven. Als muziekrecensent kon ik regelmatig cd’s tegen die ik normaal gezien niet zou beluisteren, maar die ik beschouw als een soort “werkmuziek”, en die ik zo ontdek. En door de jaren heen heb ik op die manier mijn grenzen verlegd en andere muziekgenres en artiesten ontdekt. Maar toch bestaat ook bij mij nog een soort barrière die me ervan weerhoudt.

Wel Tomas geeft in dit boek ons de raad om open te staan voor een brede waaier aan muziekgenres. Om m.a.w. onze “westerse oren” open te stellen voor onbekende muziek. Het is echter niet makkelijk om dat te doen. Maar je kan er wel ontdekkingen mee doen, en daarom voegde hij afspeellijsten toe, om je te begeleiden om jouw dagelijkse soundtrack meer flexibel te maken. Een experiment dus voor mensen die niet wars zijn om buiten de vertrouwde paden te treden!

 

Patrick Van de Wiele (4)

PETER VAN DYCK – HET GEHEIM VAN BOWIE EN 399 ANDERE WEETJES UIT EEN EEUW POPMUZIEK

Al jaren schrijf ik artikels over muziek, en delf ik dieper in de achtergronden van bepaalde songs, muziekgenres en artiesten. Muziekchroniqueur Peter Van Dyck, die tussen 1989 en 2006 muziekjournalist was bij het jongerentijdschrift Joepie en het weekblad Knack Focus, deed datzelfde en verzamelde 400 weetjes en lijstjes uit een eeuw popmuziek. Hij verdeelde die onder in 10 categorieën, en dan zijn respectievelijk: “De bronnen van de popmuziek”, “Swinging Sixties”, “Politiek & engagement”, “De wereld rond”, “Liefde & dood”, “Het weldadige effect”, “Techniek & innovatie”, “Powerplay”, “Goed fout” en “Extreem & weird”. Enkele voorbeelden daaruit zijn: Woody Guthrie en Pete Seeger stonden op de watch list van de FBI, de bedenker van ‘White Christmas’ haatte Kerstmis, en Iron Maiden sust baby's in slaap. Maar er staat veel meer in dan dat, want het boek is een echt vraagbaak indien je dieper wil delven. Verrassende weetjes waarvan je het bestaan niet kende, maar ja, je kan dan ook niet alles weten. Bovendien geeft de auteur telkens links naar Spotify en YouTube, zodat je daadwerkelijk de geluidsfragmenten kan beluisteren. Het is dan ook verplichte kost voor elke muziekliefhebber. Uiteraard zal misschien iemand opperen dat er informatie over zijin favoriete song of artiest ontbreekt, maar dit boek wil dan ook geen encyclopedie zijn. Toch een leuk referentiewerk zoals er meer zouden moeten zijn!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Lannoo

2022

Paperback

320 Blz.

978 94 014 7425 2

www.lannoo.com

CHRIS ROBERTS – MICHAEL JACKSON – DE COMPLETE GEÏLLUSTREERDE BIOGRAFIE

De “King of Pop” blijft ons beroeren. Meer dan 10 jaar na zijn dood is hij nog steeds één van de best verkopende artiesten aller tijden. En dat is ook niet verwonderlijk, als je zijn oeuvre bekijkt en beluistert. In de VS alleen al behaalde hij 13 nummer 1 hits, 13 Grammy Awards en behoudt hij nog steeds de titel van het “Bestverkochte album ter wereld”. Dit laatste record is uiteraard voor het album ‘Thriller’, dat waarschijnlijk iedereen in huis heeft. Spijtig genoeg is aan zijn roem een einde gekomen, niet enkel door de verschillende schandalen, maar ook door het mysterie rond zijn dood.

Nochtans was Michael als kind al voorbestemd om het ver te schoppen. Hij was duidelijk de man binnen The Jackson 5, en een solocarrière lag dan ook voor de hand. Een toevallige ontmoeting met superproducer Quincy Jones zou hem geen windeieren leggen.

Dit prachtige kijk- en leesboek is zeker compleet te noemen. Het staat bol met kleur- en zwart/witfoto’s, bevat een duidelijk en vlot geschreven tekst, en is aangevuld met anekdotes van mensen die dichtbij hem stonden. Daarnaast wordt elke soloalbum apart bekeken. En je krijgt een inkijk in Michaels invloed op muziek, dns en mode.

Een must dus voor op het nachtkastje, al ben je nu fan of niet. En ik ben wel degelijk fan hoor!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Oorspronkelijke titel: The complete Michael Jackson – The man, the music, the movies, the magic

Deltas/Zuidnederlandse Uitgeverij

2019

Hardcover

256 Blz.

978-90-447-5507-7

http://www.deltas.be/