JACQUES VERMEIRE & LUC VERSCHUEREN – ZAALSHOW 2.0

Capitole Gent, 28 oktober 2023.

 

Afgelopen zaterdagavond was ik present op de première van de nieuwe zaalshow van een van de meest legendarische comedyduo’s van ons land. Dertig jaar na hun zaalshow 1 is het dus nu de beurt aan deze nieuwe voorstelling.

De zaal zat afgeladen vol, geen wonder want het was uitverkocht. In het eerste deel, dat ongeveer een uur duurde, kwam Luc Verschueren ons uitleggen dat tegenwoordig alles verandert, dat we dat niet meer kunnen bijhouden, dat wij de oudere generaties de schuld van alles zijn, en daarvoor ontving hij een aantal types, die Jacques Vermeire uiteraard uitbeeldde. Zo begon hij met Fonske Verzele uit te nodigen, die door de Covid pandemie twee jaar binnen zat met zijn Marie-Louiske. Fonske had het o.a. over Moeial Zemir, die volgens hem beter zou zwijgen, en vertelde ons ook dat hij leed aan flatulentie (in de volksmond scheten laten). Woordspelingen en grappen volgden mekaar op, en dat maakte de hele zaal aan het lachen. Vervolgens kwam Aimee Schouten op het podium, en deze heer was een hit op dating apps zoals Tinder. Hij was een echte vrouwenmagneet, en bood zijn dienstenseks aan. Zo beoefende hij o.a. SM met een zweep, maar door een frozen shoulder was hij daar moeten mee stoppen. Nu deed hij aan vegetarische seks (zonder de saucisse). Weerom proestten wij het uit van het lachen, en dan was het de beurt aan puntdichter Benny Marie De Zaag. Dit heerschap las een aantal lachopwekkende gedichtjes voor, waarna CEO Karel De Smet van een KMO opkwam. En net voor de pauze was het de beurt aan Antwerpenaar Romain De Prins, die al schreeuwend “Antwerpen boven” verkondigde.

Na een half uurtje ging de show verder met Kevin Vermeulen, de organisator van een reis van het hoge Noorden, meer bepaald Lapland, tot Kaapstad in Zuid-Afrika. Hij verhaalde zijn reiservaringen, en ook die van Luc. Met uiteraard algemeen gelach als gevolg. Het zenuwachtige typetje Alain Van Lo lijdt door zijn zenuwachtige tics, duidelijk aan het syndroom van Tourette. Hij diende enkele Vlaamse spreuken op te lossen, die uiteraard allemaal verkeerd uitdraaiden. Het tegenovergestelde daarvan was de volgende gast, dhr. Vervechelen, die totaal geen stress had, en er nooit zal hebben. Als bediende op een gemeentebestuur zou dat wel eens kunnen! Tot slot kwam sjamaan Louis Patchoeli opdraven en hij schopte kordaat een plastic wereldbol de zaal in, totdat de muziek stopte en een man uit het publiek op het podium uitgenodigd werd. Ook de jarige jonge knaap Diani diende zich naar het podium te begeven. Samen deden ze een dansje rond die wereldbol op de tonen van “Ik heb de zon zien zakken in de zee”. Dit typetje vond ik wel de minste van allen.

Op de tonen van ‘We Will You Rock You’ van Queen namen ze afscheid, op groot applaus van het publiek, dat onderstaan rechtgestaan was. Jacques Vermeire liet duidelijk blijken dat hij het na al die jaren nog niet verleerd is, en wist ons op snedige uitspraken te vergasten. Een voorbeeld daarvan is: “Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen.” Pittige sketches bezorgden ons een leuke avond.

Deze zaalshow gaat nu een uitgebreide tournee ondernemen doorheen Vlaanderen.

 

Met dank aan COMEDY SHOWS

www.comedyshows.be

 

Patrick Van de Wiele