LEGENDARISCHE STRIPREEKS BLAKE EN MORTIMER KRIJGT EEN EIGEN MONOPOLY VARIANT

Gisteren, zaterdag 10 september 2022, werd in Tour & Taxis tijdens het Brusselse stripfestival een verrassend nieuwtje uit de stripwereld voorgesteld. De wereldvermaarde stripreeks Blake en Mortimer zal zijn eigen Monopoly editie krijgen.

 

In 2023 krijgt de Franco-Belge stripreeks Blake en Mortimer een eigen Monopoly editie, dat werd vandaag aangekondigd op het Brusselse stripfestival in Tour & Taxis. Het gaat om een officiële Monopoly onder erkende licentie van Hasbro en van de uitgeverij Dargaud, die nog steeds de Blake et Mortimer strips uitgeeft.

 

Het gaat om een Franstalig spel gezien de stripreeks gigantisch is in Frankrijk en het Franstalig deel van ons land. De reeks is oorspronkelijk afkomstig van de hand van Edgar P. Jacobs. Een Brusselse tekenaar die in de jaren ‘40 en ‘50 nauw samenwerkte met Hergé. Jacobs kleurde zelf enkele Kuifje-albums in. Op de cover prijkt het iconisch album Het Gele Teken (“La Marque Jaune”). De serie volgt de avonturen van de vrienden professor Philip Mortimer en kapitein Francis Blake, een spion bij de Britse veiligheidsdienst.

 

Het spelbord zelf zal de mooiste covers van de reeks bevatten. Hoe het spel er binnenin exact zal uitzien is nog afwachten tot volgend jaar. Eerst mogen de fans bepalen via een stemronde welke covers zij in het spel willen. Inmiddels zijn er 28 albums verschenen, maar er zijn slechts 22 plaatsjes op het bord. De stemming loopt twee weken en gaat via www.blakeetmortimer.fr. De stations worden vervangen door legendarische voertuigen uit de reeks, maar er zal ook ruimte zijn voor de slechteriken uit de reeks. Het spel is nu reeds beschikbaar als pre-order via www.blakeetmortimer.fr, en zal verschijnen in september 2023.

 

Blake et Mortimer blijft ook één van de populairste titels uit de Franco-Belge stripwereld. In november wordt er een nieuwe album gelanceerd, nummer 29: “Acht uur in Berlijn”. Er worden jaarlijks zo’n 500.000 albums van Blake et Mortimer verkocht.

 

Info via www.blakeetmortimer.fr

LUIGI CRITONE & STEPHEN DESBERG – DE SCHORPIOEN 14 – HET GODENGRAF

Oorspronkelijke titel: Le scorpion – tome 14 – La tombe d’un dieu

Dargaud

www.dargaud.com

2022

Zachte cover

48 Blz.

978-90-8558-628-9

Verdeling België:

www.standaarduitgeverij.be

“Het lot heeft zijn teken aangebracht”

 

Twee jaar geleden verscheen het eerste album van ‘De Schorpioen’ door tekenaar Luigi Critoni. Dat was meteen al het dertiende volume in deze serie. Critoni had toen de reeks overgenomen van bedenker Enrico Marini. Samen met de Belgische scenarist Stephen Desberg creëerde hij nu het 14de deel. Stephen Desberg werd geboren in Brussel in 1954 en begon in 1976 korte verhalen te schrijven voor het weekblad ‘Kuifje’. Twee jaar later startte zijn professionele carrière. Nu beweegt hij zich van het ene genre in het andere, van fantastiek tot realiteit.

Het personage “De Schorpioen” zet zijn zoektocht naar het graf van Achnaton, de ketterse Oudegyptische farao verder. In Caïro heeft hij Méjaï gevonden, maar die verbood hem om zich met haar en hun verdwenen kind te bemoeien. De Schorpioen gaat, zonder geld, aan boord van een feloek die de Nijl afvaart. Aldus keert hij terug in dienst van de Sabbatiaanse, een zeer gevaarlijke maar mooie vrouw, die de mysteries van het verleden kan ontrafelen. Zij volgt het spoor van die mysterieuze farao, de uitvinder van de ene God. Ze is ervan overtuigd dat ze door het vinden van diens tombe een link kan leggen tussen zijn hogepriester Tamose, van wie ze denkt dat hij Mozes uit de Bijbel is, en de uittocht naar Palestina. Maar op die zoektocht worden ze overvallen door gewapende mannen, o.a. door die van Al Kabir, de meester van Méjaï.

Een interessante kennismaking met deze “Schorpioen”!  Ongetwijfeld zullen er nog vervolgen volgen.

 

Patrick Van de Wiele (4)