CONFERENTIE MET BEROEMDE EGYPTOLOOG ZAHI HAWASS

Gisteravond, 24 oktober, had ondanks het rotweer waar ik doorheen moest, in het auditorium van Bel Expo op de site van Tours & Taxis in Brussel, de conferentie plaats van Dr. Zahi Hawass. Hawass is een wereldberoemde Egyptoloog, die ik al jaren volg op Tv via National Geographic en Discovery Channel. De kans om hem in het echt aan het werk te zien greep ik aldus met beide handen.

Hawass is een van de curatoren van de tentoonstelling ‘Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten’, waar ik hier al eerder over schreef. Hij heeft verschillende boeken over deze farao op zijn actief, en gaf gisteravond een voordracht met beelden en video’s over zijn eigen archeologische en wetenschappelijke praktijk. Tevens informeerde hij ons over verschillende opgravingen en gaf ons een stand van zaken.  

De echte Indiana Jones, zoals we hem best kennen, droeg echter zijn hoed niet. Nadat hij eerder door een verandering in de regering aan de kant gezet was, heeft hij nu terug de teugels stevig in handen. In de voorbereidende videoclip zagen we onder meer acteur Omar Sharif, die zei dat Hawass “a national treasure” is. Die voegde eraan toe dat voorheen hij de beroemdste Egyptenaar was, maar dat Hawass die rol overgenomen had. Hij noemde hem zelfs “a media animal”, die je “love or hate”.

Dan nam Hawass zelf het woord om uitleg te geven over de verschillende opgravingen. Zo liet hij ons beelden zien van de Pyramid Rover robot die in de luchtschachten van de Grote Pyramide gestuurd werd. Daarnaast schonk hij ook aandacht aan een nieuwe robot om ledige ruimtes te gaan onderzoeken, die zich situeren boven de grote galerij. Over de Sfinx bestaan er tal van theorieën, zo zouden er ondergrondse kamers zijn, waarin de schatten van Atlantis liggen. Hawass ontkrachtte al die theorieën, zei dat er geen sprake was van aliens, maar dat hij zelf 4 tunnels verkend had. Die waren echter leeg.

Onder de trappenpiramide van Sakkara liggen 5 niveaus die nog dieper moeten onderzocht worden.

Er is tevens al een tijdje sprake dat het graf van koningin Nefertiti zich in een zijkamer van de tombe van Toetanchamon zou bevinden. Hawass zei dat het niet waar was, omdat Nefertiti niet de moeder van Toetanchamon is. Wanneer hem gevraagd werd naar zijn beroemdste ontdekking, repliceerde hij: “de penis van Toetanchamon”!

Die farao werd volgens hem echter niet vermoord, maar stierf aan de gevolgen van een ongeluk, waarbij hij een fractuur van zijn linkerknie opliep. Tevens leed hij aan een platvoet en aan malaria.

Hawass ontdekte ook vorig jaar “the golden city” nabij Luxor. Daarna liet hij ons kennismaken met zijn recente ontdekkingen in de Vallei der Koningen.

Hij besloot met de woorden: “You never know what the sands of Egypt might hide”, iets wat ik zelf al jaren verkondig. Wie weet wat er nog allemaal onder het zand verborgen zit?

Kortom hij kruidde die lezing met persoonlijke anekdotes, waarna hij zich aan tafel zette voor een signeersessie van zijn boeken.

Meer info op http://www.drhawass.com/wp/

 

Patrick Van de Wiele