THE BEACH BOYS

Op Disney+ bekeek ik de documentaire ‘The Beach Boys’ over de iconische Amerikaanse band. Deze documentaire wordt beschreven als “een viering van de legendarische band die een revolutie teweegbracht in de popmuziek en het iconische, harmonieuze geluid dat ze creëerden dat de Californische droom personifieerde en fans voor generaties en toekomstige generaties boeide.”

‘The Beach Boys’ bevat nooit eerder vertoond beeldmateriaal en nieuwe interviews met bandleden Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, David Marks en Bruce Johnston, evenals muzieksterren als Lindsey Buckingham, Janelle Monáe, Ryan Tedder en Don Was. Voormalige leden Blondie Chaplin en Ricky Fataar leveren ook een bijdrage, en wijlen Carl en Dennis Wilson zijn te horen in archiefinterviews.

‘The Beach Boys’ werd geregisseerd door Frank Marshall en Thom Zimny, geschreven door Mark Monroe en geproduceerd door Kennedy/Marshall en White Horse Pictures. Producenten zijn onder meer Marshall, Irving Azoff, Nicholas Ferrall, Jeanne Elfant Festa en Aly Parker.

Dit schitterend eerbetoon toont de geniale Brian Wilson, die ondanks psychische problemen erin slaagt om de groep te voorzien van fantastische nummers, zoals het iconische album ‘Pet Sounds’. Deze documentaire kan er dan ook voor zorgen dat mensen de band (her) ontdekken!

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

Met dank aan Disney+.

 

Meer info:

https://www.disneyplus.com/nl-be/movies/the-beach-boys/7SzP619mT38D

THE BOOTLEG SIXTIES – LIVE! FROM THE PLAYHOUSE

Onlangs zag ik een optreden van de Britse band The Bootleg Sixties in Oostende, en eigenlijk zit er achter die covergroep de band The Overtures. Hun merchandising promotor Arthur overhandigde me na hun optreden deze live dvd, die al enkele jaren oud is. Een precies jaartal staat er niet op. Maar hij bevat hoogtepunten uit een eerder optreden in het Harlow Playhouse, met niet minder dan 38 complete of fragmenten van songs. Ik melde het eerder al, Sir Elton John noemde hij “simply the best band of their kind in the world”.

De bezetting bestond toen uit: Den Pugsley (zang, bas), Jamie Cook (zang, gitaar), Steve Phypers (zang, drums), Phil Evans (zang, gitaar) en Chris Skoria (zang, keyboards).

En het is volop genieten van de “golden sixties” met deze live dvd. Ik som u even de songs op: ‘From Me to You’ (Beatles), ‘Look Through any Window’ (Hollies), ‘Hippy Hippy Shake’ (Swinging Bluejeans), ‘Go Now’ (Moody Blues), ‘Not Fade Away’ (Rolling Stones), ‘Pretty Woman’ met een drumsolo erin (Roy Orbison), een medley van ‘You’ve Got Your Troubles’ (Fortunes)/’For Your Love’ (Yardbirds)/’She’s not There’ (Zombies), ‘Mr. Tambourine Man’ (Byrds), een medley van ‘Gimme Some Lovin’’ (Spencer Davis Group)/’Green Onions’ (Booker T. & MG’s), ‘Let it Be Me’ (Everly Brothers), een Beatles medley van ‘This Boy’/’If I Fell’/’Nowhere Man’/’I’ll Be Back’/’Eight Days a Week’, ‘You Really Got Me’ (Kinks), ‘Wonderful Land’ met gitaarsolo (Shadows), ‘Feelin’ Groovy’ (Simon & Garfunkel), een medley van ‘Happy Together’ (Turtles)/’Massachusetts’ (Bee Gees)/’California Dreamin’’ (Mama’s & Papa’s), ‘Summer in the City’ (Lovin’ Spoonful), ‘Blackberry Way’ (Move), ‘Everlasting Love’ (Love Affair), ‘Groovin’’ (The Young Rascals), ‘Whiter Shade of Pale’ (Procul Harum), ‘Light My Fire’ (Doors), ‘Walk away Renee’ (Four Tops), ‘Star Spangled Banner’ het Amerikaanse volkslied solo op elektrische gitaar, ‘Pinball Wizard’ (Who), een medley van ‘I Want to Hold Your Hand’ (Beatles)/’Glad all Over’ (Dave Clark Five)/’Satisfaction’ (Rolling Stones)/’Mony Mony’ (Tommy James & Shondells) en ‘Daydream Believer’ (Monkees).

Een ideale manier om dit prachtige concert te herbeleven!

 

Met dank aan

https://www.thebootlegsixties.com/

https://www.facebook.com/thebootlegsixtiesNL/

 

Patrick Van de Wiele (5)

OPPENHEIMER

We kennen filmregisseur Christopher Nolan vooral van de Batman prent The Dark Knight, maar nu heeft hij waarschijnlijk zijn magnum opus afgeleverd. Robert J. Oppenheimer, de vader van de atoombom, staat centraal in deze 3 uur durende biopic.

Oppenheimer was een complex individu, duidelijk een begaafd theoreticus. Zijn echte vaardigheid lag in zijn persoonlijkheid en het vermogen dat hij had om andere begaafde geesten bij elkaar te brengen. Dit gaf hem de voorsprong om het Manhattan Project te leiden. En hoewel de ontwikkeling van de atoombom bepalend was voor zijn leven, krijgt de daaropvolgende belastering evenveel aandacht. Dit betekent dat de man, die werd achtervolgd door zijn daden, vanwege die daden werd vervolgd tijdens de waanzinnige communistische heksenjachten in Amerika.

Het verhaal wordt niet lineair verteld, maar springt voortdurend over en weer in de tijd. Dit aan de hand van o.a. zwart-witfotografie. En het werkt echt. Dit is immers het verhaal van een gecompliceerde man, in een gecompliceerde tijd, verteld op een complexe manier die zich ontvouwt met een majesteit, onbelemmerd door de tijd. De film is zo lang als nodig is, met een looptijd die nooit lang voelt. Dat is de betrokkenheid van het verhaal, de personages en de benarde situatie.

Verwacht hier echter geen spetterende actiescènes. In de plaats daarvan is het een karakterstudie geworden, met veel aandacht aan personages en verhaallijn.

En blijf aandachtig dit meesterwerk volgen!

 

Extra’s op bonusdisk:

The Story of our Time: The Making of Oppenheimer

Meet the Press Q&A Panel: Oppenheimer

To End All War: Oppenheimer & the Atomic Bomb

and more!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Christopher Nolan

Scenario: Christopher Nolan, Kai Bird & Martin Sherwin, gebaseerd op het boek American Prometheus: The Triumph and Tragedy of Robert J. Oppenheimer

Producers: Christopher Nolan, Charles Roven, Emma Thomas

Muziek: Ludwig Göransson

Cinematografie: Hoyte Van Hoytema

Editor: Jennifer Lame

 

ARTISTIEKE FICHE

Cillian Murphy

Emily Blunt

Matt Damon

Robert Downey Jr.

Florence Pugh

e.v.a.

 

Met dank aan Day One.

 

Meer info:

https://www.oppenheimermovie.com/

MAYBE I DO

“What could they possibly have in common”

 

Sam zit in de bioscoop en leert er Grace kennen. Ze beginnen te praten, aarzelen over seks in een goedkoop motel, gaan dan maar wandelen, en besluiten de avond al pratend en etend door te brengen.

Howard en Monica hebben al 4 maand een affaire. Maar Howard is niet langer in Monica geïnteresseerd en vertrekt. Echter niet vooraleer Monica hem vertelt dat ze hem zal doden.

Michelle en Allen zijn een jong koppel op een bruiloft, en Michelle wil kost wat kost het bruidsboeket opvangen omdat ze ook wil huwen. Maar Allen is haar voor en dat mondt uit in een fikse ruzie. Hij krijgt 24 uur om zijn gedrag bij te schaven.

U vraagt zich natuurlijk af wat dit allemaal met mekaar te maken heeft. Wel, wanneer Howard thuiskomt zit Grace in de living. Ze zijn dus gehuwd, maar leven naast mekaar. Dochter Michelle komt binnen om haar problemen met Allen te vertellen. Op datzelfde moment vertelt Allen aan zijn ouders, die Sam en Monica blijken te zijn, over het ultimatum dat Michelle hem gesteld heeft. De volgende ochtend praten beide families verder over het mogelijke huwelijk, en uiteindelijk nodigt Michelle Allen en zijn ouders uit voor etentje bij haar ouders. Daarbij komt hun dubbele affaire aan het licht, wat uitmondt in discussies en beschuldigingen… Zullen Michelle en Allen huwen, en zullen beide oudere koppels hun problemen kunnen bijleggen?

Deze nieuwe Amerikaanse rom com is een leuke komedie, die je soms aan het lachen brengt. Daarbij zorgen de (bekende) acteurs voor puik acteerwerk. Uiteindelijk is het een satire geworden over ouder worden, en binnen een relatie mekaar blijven boeien. Best leuk!

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Michael Jacobs

Scenario: Michael Jacobs

Producers: Vincent Newman, Michael Jacobs, Scott Mednick

Muziek: Lesley Barber

Cinematografie: Tim Suhrstedt

Editor: Erica Freed Marker

 

ARTISTIEKE FICHE

Diane Keaton

Richard Gere

William H. Macy

Susan Sarandon

Emma Roberts

e.v.a.

 

Met dank aan Dutch Filmworks (DFW).

 

Meer info:

https://www.dfw.nl/

GRENZELOOS VERRAAD

“Tussen eer en geweten”

 

Ludwig Mengelberg is een Duits-Nederlandse officier bij de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn bijnaam is “Der Fliegende Holländer”. Hij strijdt aan het Oostfront, en moet er op bevel partizanen executeren. Dat is tegen zijn zin, en dat gevoel wordt nog versterkt wanneer hij bericht krijgt dat zijn vrouw en dochter tijdens een bombardement omgekomen zijn. Hijzelf wordt gewond, en overgeplaatst naar Drenthe. Daar moet hij standhouden tegen de oprukkende Geallieerden. Ludwig wordt ingekwartierd op een boerderij, waar in een onderduikershol in het bos tevens Joden verborgen zitten. Ludwig ontdekt dit, maar houdt het voor zich, en zet daarmee zijn eigen leven op het spel. Want zowel het Duitse leger als het verzet staan wantrouwig tegenover hem. Ludwig wordt heen en weer geschud tussen twee keuzes…

Een splinternieuwe oorlogsfilm die zich vooral focust op een strijd tussen eer en geweten. En alhoewel hij gedraaid is met een klein budget, is hij best te pruimen! En het verhaal zou gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. En het bewijs dat menselijkheid steeds van belang is!

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Thomas Nauw, Dennis Bots

Scenario: Thomas Nauw, Peter Nillesen, Rob Camies

Producers: Rob Camies, Anton Van de Koppel

Muziek: Koen Cramer, Jan Pieter Geersing

Cinematografie: Thomas Nauw, Robert Schepers, Wim Van der Glas

Editor: Efin de Landmeter

 

ARTISTIEKE FICHE

Peter Nillesen

Dirk Gunther Mohr

Andreas Lessig

Ingrid Bisschop

Berit van de Wouw

 

Met dank aan Dutch Filmworks (DFW).

 

Meer info:

https://www.dfw.nl/

FAITHFULLY YOURS

“Leugen leidt tot een pijnlijke waarheid”

 

Twee hartsvriendinnen, Bodil (een rechter) en Isabel, die op het eerste zicht beiden gelukkig getrouwd lijken, trekken regelmatig vanuit Nederland naar een villa in de duinen buiten Oostende, om daar in het geheim vreemd te gaan. Daarbij dekken ze mekaar, d.w.z. ze liegen tegen hun echtgenoten om mekaar te beschermen tijdens die (seksuele) uitstapjes. Alles gaat goed totdat Isabel vermist raakt, en Bodil verstrikt raakt in haar eigen leugens. Deze film opent overigens met een diepzinnige uitspraak over liegen, en dat is “De grootste straf voor de leugenaar is niet de leugen, maar dat de leugenaar zelf niemand meer kan vertrouwen”. Dat is meteen het centrale thema van deze film, die eind vorig jaar in de bioscoop draaide, overigens op Netflix te zien is, en nu op Blu-ray uitgebracht werd.

En alhoewel deze prent gekraakt werd op het Internet, vond ik dat hij een complexe plotstructuur bezit, die je tot op het laatste naar de waarheid laat gissen. Deze mysterieuze thriller laat je dan ook raden naar de waarheid. Want zoals Bodil ondervindt, blijkt iedereen een potentiële verdachte te zijn. Ik heb van deze Nederlands en deels Belgische film best genoten! Hij won dan ook verdiend De Gouden Film prijs.

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: André van Duren

Scenario: Elisabeth Lodeizen, Paul Jan Nelissen, Andr van Duren

Producer: Rachel van Bommel

Muziek: Laurens Goedhart, Fons Merkies

Cinematografie: Josje van Erkel

Editor: Tim Wijbenga

 

ARTISTIEKE FICHE

Bracha van Doesburgh

Elise Schaap

Nasrdin Dchar

Gijs Naber

Matteo Simoni

e.v.a.

 

Met dank aan Dutch Filmworks (DFW).

 

Meer info:

https://www.dfw.nl/

RITUEEL

Ons Belgenlandje kan al verschillende jaren prat gaan op mooie verfilmingen. Regisseur Hans Herbots waagt zich na ‘De behandeling’ (2014) aan een versie van Mo Hayder’s roman ‘Ritual’. Actrice Marie Vinck, die ondertussen een vaste, ingeburgerde waarde is, speelt er de hoofdrol in als luitenant Kiki Schelfthaut. Hoofdinspecteur Nick Cafmeyer komt pas op de tweede plaats aan bod.

Wanneer duikster Kiki van de Civiele Bescherming in een Brussels kanaal een afgezaagde hand opvist, en in de afwatering van een riool nog een tweede hand ontdekt, wordt alras de link gelegd naar onze kolonisatie van Belgisch Congo. Maar is dat werkelijk het geval, of moeten we de oorzaak ervan elders gaan zoeken? Is het drugsmilieu hiervoor niet verantwoordelijk? Daarnaast worstelt Kiki met de onverwachte verdrinkingsdood van haar ouders in Zuid-Afrika, en de depressieve buien van haar broer Tom.

De prent zit vol met goede actiescènes, en geeft maatschappelijke kritiek over de gruwel die onze voorouders in Belgisch Congo aangericht hebben. De politiethriller is dan ook het bekijken waard!

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Hans Herbots

Scenario: Carl Joos, Candy Davis, gebaseerd op de roman ‘Ritual’ van Mo Hayder

Producer: Nathalie Van Schelvergem

Muziek: Merlijn Snitker

Cinematografie: Laurens De Geyter SBC

Editor: Philippe Ravoet

 

ARTISTIEKE FICHE

Marie Vinck

Geert Van Rampelberg

Eriq Ebouaney

Lukas Bulteel

Willem Herbots

 

Met dank aan Dutch Filmworks (DFW).

 

Meer info:

https://www.eyeworksfilm.be/en/productions/ritual/

ZILLION

In 1997 is Frank Verstraeten uit Meise een computergenie, die op illegale wijze computerchips importeert uit China, en via zijn firma Infobrix veel geld binnenhaalt. Hij koestert echter grote ambities. Frank krijgt van zijn vriend Dennis “Black Magic” Burkas gratis tickets toegestopt voor de discotheek Carré. Dat opent zijn wereld, want op korte tijd zal hij in Antwerpen de megadiscotheek Zillion bouwen, die de Carré moet overtreffen. Dat lukt hem nog ook, met nooit geziene licht- en lasereffecten, opzwepende trance en techno muziek uit de nineties, een Viproom van partner en pornokoning Dennis “Black Magic”, en de aanwezigheid van alle Bv’s uit Vlaanderen, waaronder niet de minste, Miss België 1998, Vanessa Goossens. Met haar begint hij een relatie. Frank haalt de top, maar laat zich in met allerlei illegale activiteiten, zoals witwassen van zwart geld, drugs, porno, vrouwenhandel enz. Wanneer hij breekt met de Albanese maffia, worden hij en Vanessa het slachtoffer van een homejacking. Bovendien wordt hij op de hielen gezeten door de BBI voor belastingontduiking.

Deze prent is deels gebaseerd op ware feiten, en deels op fictie. En feitelijk is het een grote film over bedrog, want met eerlijke praktijken kan je nooit zover geraken. Feit is wel dat heel wat Belgen en buitenlanders zich ooit in de Zillion hebben vermaakt. Ikzelf was daar niet bij.

Toch weet deze film de aandacht vast te houden, omdat iedereen weet dat dit grotendeels waar gebeurd is, en ook over wie het gaat. En er wordt goed geacteerd. Op die manier weet Zillion de sfeer van de nineties te herscheppen. Geen wonder dat het dan ook een megasucces was!

 

Extra’s:

The Making of

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Robin Pront

Scenario: Kevin Meul, Robin Pront

Producer: Hilde De Laere

Cinematografie: Robrecht Heyvaert

Editor: Bert Jacobs

 

ARTISTIEKE FICHE

Jonas Vermeulen

Charlotte Timmers

Matteo Simoni

Ella Leyers

Ward Kerremans

 

Met dank aan DFW.

 

Meer info:

www.dfw.nl

ELVIS

Sinds zijn dood, 45 jaar geleden, is rock ‘n’ roll legende Elvis Presley ontelbare keren op het grote en het kleine scherm te zien geweest. Maar de biopic die regisseur Baz Luhrman dit jaar neerzette kan tellen.

Het verhaal kennen we allemaal: Elvis Presley neemt in de Sun Studio van Sam Phillips in Memphis zijn eerste plaatje op voor zijn moeder, en begint zo aan zijn muzikale carrière. Enige tijd later merkt Colonel Parker hem tijdens een optreden op, die hem prompt voorstelt om zijn exclusieve manager te worden. Elvis valt dan al op door zijn excentrieke heupbewegingen, die vooral de vrouwen het hoofd op hol brengen. De prent is echter vooral opgebouwd rond die illustere figuur van Colonel Parker, die Elvis tot het uiterste drijft. Wanneer bijvoorbeeld Elvis door conservatieve Katholieken dreigt in de problemen te komen, kiest Parker ervoor dat Elvis zijn legerdienst in Duitsland gaat doen. En daar leert hij de dochter van een Amerikaanse officier, Priscilla kennen…

Het wordt wel overduidelijk in beeld gebracht waar Elvis de mosterd haalde, en dat was bij zwarte blues, gospel en R&B artiesten zoals B.B. King, Little Richard, enz. in Beale Street.

Meermaals wordt het beeld opgesplitst in verschillende schermen. Ik moet vermelden dat de kostumering en de looks zeer accuraat zijn. Wat die hiphopmuziek hier echter komt doen, weet ik ook niet.

Acteur Austin Butler heeft een meer dan geloofwaardige Elvis neergezet, en Tom Hanks acteert als een geslepen Colonel Parker. Butler leerde zelfs speciaal voor deze prent zingen zoals Elvis.

Het is wel een film geworden die langer dan twee uur duurt, maar geen minuut verveelt. Ik raad hem dan ook aan elke muziekliefhebber aan!

 

Extra’s:

Bigger Than Life: The Story of Elvis

Rock ‘n’ Roll Royalty: The Music and Artists Behing Elvis

Fit for a King: The Style of Elvis

Viva Australia: Recreating Iconic Locations for Elvis

Trouble Lyric Video

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Baz Luhrman

Scenario: Baz Luhrman, Sam Bromell, Craig Pearce, Jeremy Doner, gebaseerd op een verhaal van Baz Luhrman & Jeremy Doner

Producers: Gail Berman, Baz Luhrman, Catherine Martin enz.

Muziek: Elliott Wheeler

Cinematografie: Mandy Walker

Editors: Jonathan Redmond, Matt Villa

 

ARTISTIEKE FICHE

Austin Butler

Tom Hanks

Olivia DeJonge

Helen Thomson

Richard Roxburgh

e.v.a.

 

Met dank aan Day One.

 

Meer info:

https://www.warnerbros.com/movies/elvis

MARRY ME

“Just Say Yes”

 

Houdt u van een romantische en bovendien muzikale komedie? Dan zit u met deze Blu-ray van de film ‘Marry Me’ goed! Deze romcom voert bovendien superster Jennifer Lopez in de hoofdrol. Waarover gaat ie dan? Wel de bekende zangeres Kat Valdez staat op het punt om te trouwen met Latin superster Bastian (de Colombiaanse zanger Maluma). Hun huwelijk is nu al wereldnieuws, en zal live gestreamd worden, zodat de ganse wereld dat kan bekijken. Maar op het laatste nippertje blijkt dat Bastian haar bedrogen heeft met haar assistente. Kat blaast aldus dit huwelijk af, en maakt als het ware een spong in de diepte, wanneer zij openlijk n willekeurig kiest voor een fan in het publiek, de onbekende, gescheiden wiskundeleraar Charlie. Hij staat voor het podium immers met een bordje met de tekst “Marry Me”. Charlie weet amper wie Kat is, want hij werd hiernaartoe meegesleurd door zijn decaan en dochtertje. Tot ieders verwondering zegt hij ja op Kat’s aanbod, en wat begint als een impulsieve reactie ontpopt zich tot een onverwachte romance. Want Kat en Charlie komen uit 2 compleet verschillende werelden, en haar manager oefent de nodige druk uit. Maar Bastian wil terrein terugwinnen, en probeert dat op alle manieren.

Alhoewel deze film door sommige critici afgedaan wordt als onrealistisch, verveelt hij geen seconde. Kat’s kostuums zien er bovendien schitterend uit, op het ene moment is een diva, en op het andere is ze gewoon “Jenny from the block”. Indien u dus romantisch van aard bent, dan zal deze film u zeker bevallen!

 

Extra’s:

Deleted scenes

Gag Reel

Jennifer Unveiled

Behind the Camera: The Making of Marry Me

Turn it Up: The Music of Marry Me

Live at Madison Square Garden

Married with Style

‘On My Way’ Lyric Video

Feature commentary

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Kat Coiro

Scenario: John Rogers, Tami Sagher, Harper Dill, gebaseerd op de graphic novels van Bobby Crosby

Producers: Elaine Goldsmith-Thomas, Jennifer Lopez, Benny Medina enz.

Muziek: John Debney

Cinematografie: Florian Ballhaus

Editors: Michael Berenbaum, Peter Teschner

 

ARTISTIEKE FICHE

Jennifer Lopez

Owen Wilson

Maluma

John Bradley

Sarah Silverman

e.v.a.

 

Met dank aan Day One.

 

Meer info:

https://www.uphe.com/movies/marry-me

EN ATTENDANT BOJANGLES

In 1958 ontmoeten de frauduleuze Georges (zoon van een kleine garagist) en de sensueel dansende Camille mekaar op een feestje aan de Franse Riviera. Hij beweert achtereenvolgens een afstammeling te zijn van Dracula, een minnaar van Josephine Baker, enz. Van bij hun eerste contact slaan de vonken over, en alras besluiten ze om mekaar het jawoord te geven in een plaatselijke kapel (echter zonder pastoor). Op het altaar bedrijven ze de liefde, maar de volgende ochtend is Camille echter verdwenen. Camille blijkt te lijden aan bindingsangst en gaat door het leven als een wervelwind. Toch slaagt Georges erin haar terug te vinden, en van dan af gaan ze al dansend door het leven, op de tonen van hun favoriete nummer ‘Mr. Bojangles’. Negen maanden later baart Camille hun zoon Gary. Ze wonen in een appartement in Parijs, houden er losbandige feestjes en leiden een onbezorgd leven. Rekeningen en brieven worden niet geopend, en de liefde viert hoogtij. Toch blijkt Camille aan een persoonlijkheidsstoornis te lijden, die alleen maar erger wordt. Uiteindelijk moet ze opgenomen worden in een psychiatrische instelling. Georges en zoon Gary proberen haar te helpen, wat deels ook lukt. De garage wordt verkocht en het gezin vlucht naar een kasteel in Spanje. Maar op een dag loopt het fataal af…

Dit romantisch drama vermengt realiteit met fantasie, en is eigenlijk de verfilming van het gelijknamige boek van Olivier Bourdeaut.

Ik werd aangetrokken door deze prent door de song ‘Mr. Bojangles’, die eigenlijk al in 1968 opgenomen werd door countryartiest Jerry Jeff Walker. Hij schreef dit nummer na een ontmoeting met een straatartiest in New Orleans. Vervolgens ontmoette hij in de cel een dakloze man, die zichzelf “Mr. Bojangles” noemde. Die vertelde hem een verhaal over zijn hond. De song werd later een handelsmerk voor Sammy Davis Jr.

 

Geen extra’s.

 

Patrick Van de Wiele (4)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Régis Roinsard

Scenario: Romain Compingt, aangepast door Régis Roinsard, en gebaseerd op de roman van Olivier Bourdeaut

Producers: Olivier Delbosc, Jean-Pierre Guérin

Muziek: Clare & Olivier Manchon

Cinematografie: Guillaume Schiffman

Editor: Loïc Lallemand

 

ARTISTIEKE FICHE

Romain Duris

Virginie Efira

Grégory Gadebois

Solan Machado Graner

Elisa Maillot

e.v.a.

 

Met dank aan THE PR FACTORY/BELGA FILMS

 

Meer info:

https://nl.enattendantbojangles.be/

RESPECT

“Her Voice Changed Everything”

 

Toen Aretha Franklin, door haar familie gekend als “Ree”, klein was werd ze flink onder de duim van haar vader C.L. Franklin gehouden. Zo zong ze thuis voor vrienden zoals Sam Cooke, Ella Fitzgerald, Dinah Washington en Martin Luther King. Aretha verloor al vroeg haar moeder, die gescheiden leefde van haar vader. Hij stuurde haar talent uiteraard richting zijn kerk in Detroit, en leidde haar daarna niet naar Motown, maar naar Columbia Records in New York. Daar nam ze jazzstandaards op, maar haar albums leverden haar geen hits op. Haar rebellie tegen haar vader stuurde haar richting een huwelijk, en haar toenmalige echtgenoot liet haar een demo opnemen bij de fameuze Muscle Shoals studio’s in Alabama. Daar vond ze haar wereldbekende soulstem en met de hulp van haar zussen Erma en Carolyn werd haar versie van Otis Redding’s ‘Respect’ geboren.

Het was dan ook een kwestie van tijd vooraleer er een biopic aan haar zou gewijd worden. De film focust zich vanaf haar kindertijd, waarin ze op tienjarige leeftijd verkracht wordt door een vriend van de familie, via haar evolutie als gospelzangeres, naar haar succesverhaal. Jennifer Hudson, zelf een bekende zangeres, werd door Aretha persoonlijk uitgekozen om haar levensverhaal te vertolken, en ze doet dat prima! Het is net alsof Aretha herleeft. Verder wordt ook getoond hoe Aretha zich achter de burgerrechtenbeweging schaarde.

Aretha’s muzikale mentor, Reverend Dr. James Cleveland, zei tot haar:” muziek zal je leven redden”. En zoals haar muzikale carrière begon in de kerk, eindigt deze prent ook met gospel. Haar wereldbekende ‘Amazing Grace’ optreden in 1972 sluit deze biopic af. Het werd dan ook haar bestverkopende album.

Ook al wordt nooit uitgelegd wie de vader was van Aretha’s eerste kinderen, en wordt er ook geen aandacht besteed aan haar verder carrière, is deze film een must voor elke muziekliefhebber!

De prent toont tijdens de eindgeneriek een live optreden van de “Queen of Soul” zelf, en vermeldt dat ze opgenomen werd in de Rock & Roll Hall of Fame, maar liefst 18 Grammy Awards won, de jongste persoon ooit die de Kennedy Center Honors kreeg, en een Presidential Medal of Freedom.

Alhoewel Aretha overleed in 2018 is ze door deze biopic niet dood. Integendeel, Aretha leeft en haar naam is Jennifer Hudson!

 

Extra’s:

The Making of Respect

Becoming Aretha

Capturing a Legacy

From Muscle Shoals

Exploring the Design of Respect

 

Patrick Van de Wiele (4½)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Liesl Tommy

Scenario: Tracey Scott Wilson, gebaseerd op een verhaal van Callie Khouri en Tracey Scott Wilson

Producers: Scott Bernstein, Jonathan Glickman, Harvey Mason Jr. enz.

Muziek: Kris Bowers

Cinematografie: Kramer Morgenthau

Editor: Avril Beukes

 

ARTISTIEKE FICHE

Jennifer Hudson

Forest Whitaker

Marlon Wayans

Titus Burgess

Mary J. Blige

e.v.a.

 

Met dank aan Day One.


Meer info:

https://www.mgm.com/movies/respect