RESPECT

“Her Voice Changed Everything”

 

Toen Aretha Franklin, door haar familie gekend als “Ree”, klein was werd ze flink onder de duim van haar vader C.L. Franklin gehouden. Zo zong ze thuis voor vrienden zoals Sam Cooke, Ella Fitzgerald, Dinah Washington en Martin Luther King. Aretha verloor al vroeg haar moeder, die gescheiden leefde van haar vader. Hij stuurde haar talent uiteraard richting zijn kerk in Detroit, en leidde haar daarna niet naar Motown, maar naar Columbia Records in New York. Daar nam ze jazzstandaards op, maar haar albums leverden haar geen hits op. Haar rebellie tegen haar vader stuurde haar richting een huwelijk, en haar toenmalige echtgenoot liet haar een demo opnemen bij de fameuze Muscle Shoals studio’s in Alabama. Daar vond ze haar wereldbekende soulstem en met de hulp van haar zussen Erma en Carolyn werd haar versie van Otis Redding’s ‘Respect’ geboren.

Het was dan ook een kwestie van tijd vooraleer er een biopic aan haar zou gewijd worden. De film focust zich vanaf haar kindertijd, waarin ze op tienjarige leeftijd verkracht wordt door een vriend van de familie, via haar evolutie als gospelzangeres, naar haar succesverhaal. Jennifer Hudson, zelf een bekende zangeres, werd door Aretha persoonlijk uitgekozen om haar levensverhaal te vertolken, en ze doet dat prima! Het is net alsof Aretha herleeft. Verder wordt ook getoond hoe Aretha zich achter de burgerrechtenbeweging schaarde.

Aretha’s muzikale mentor, Reverend Dr. James Cleveland, zei tot haar:” muziek zal je leven redden”. En zoals haar muzikale carrière begon in de kerk, eindigt deze prent ook met gospel. Haar wereldbekende ‘Amazing Grace’ optreden in 1972 sluit deze biopic af. Het werd dan ook haar bestverkopende album.

Ook al wordt nooit uitgelegd wie de vader was van Aretha’s eerste kinderen, en wordt er ook geen aandacht besteed aan haar verder carrière, is deze film een must voor elke muziekliefhebber!

De prent toont tijdens de eindgeneriek een live optreden van de “Queen of Soul” zelf, en vermeldt dat ze opgenomen werd in de Rock & Roll Hall of Fame, maar liefst 18 Grammy Awards won, de jongste persoon ooit die de Kennedy Center Honors kreeg, en een Presidential Medal of Freedom.

Alhoewel Aretha overleed in 2018 is ze door deze biopic niet dood. Integendeel, Aretha leeft en haar naam is Jennifer Hudson!

 

Extra’s:

The Making of Respect

Becoming Aretha

Capturing a Legacy

From Muscle Shoals

Exploring the Design of Respect

 

Patrick Van de Wiele (4½)

 

TECHNISCHE FICHE

Regie: Liesl Tommy

Scenario: Tracey Scott Wilson, gebaseerd op een verhaal van Callie Khouri en Tracey Scott Wilson

Producers: Scott Bernstein, Jonathan Glickman, Harvey Mason Jr. enz.

Muziek: Kris Bowers

Cinematografie: Kramer Morgenthau

Editor: Avril Beukes

 

ARTISTIEKE FICHE

Jennifer Hudson

Forest Whitaker

Marlon Wayans

Titus Burgess

Mary J. Blige

e.v.a.

 

Met dank aan Day One.


Meer info:

https://www.mgm.com/movies/respect