YELLOWJACKETS – PARALLEL MOTION

DETAIL ALBUM

Tracks:

Intrigue

Challenging Times

Parallel Motion

Onyx Manor

Samaritan

Il Mio Amico

Resilience

If You Believe

Early

 

Website Artiest

YELLOWJACKETS

www.yellowjackets.com

De Amerikaanse jazz-fusion band Yellowjackets bestaat ondertussen al 43 jaar. In die periode hebben ze 25 albums opgenomen, zijn ze 17 maal genomineerd voor een Grammy Award, hebben er 2 binnengerijfd, en zijn ze wereldwijd opgetreden. De groep werd eind de jaren ’70 opgericht als back-up voor gitarist Robben Ford, en brachten hun debuut in 1980 uit. Kort daarna besliste Ford echter om zijn eigen weg te gaan. Zo werd de groep geboren, een trio met Russell Ferrante (keyboards), Jimmy Haslip (bas) en Ricky Lawson (drums). Later kwam daar Bob Mintzer op saxofoon bij, terwijl de band enige veranderingen in de line-up onderging. Momenteel bestaat de groep uit Ferrante, Mintzer, Will Kennedy (drums) en Dane Alderson (bas). Hun nieuwste cd, die volgende week zal uitkomen op Mack Avenue Records, is de 27ste in het rijtje. Die werd tijdens de Corona pandemie in 3 dagen tijd opgenomen na een korte Europese tournee. “We rehearsed the tunes on the album maybe three times,” zei Alderson. “I believe we’re only now on this tour performing these songs live, so what you’re hearing are about as fresh as they can be. Everything really came to life in the studio in those three days.” Mintzer’s ‘Intrigue’ opent de schijf, een track, die steeds verandert, gevolgd door ‘Challenging Times’. De titeltrack klinkt rustiger, waarna ‘Onyx Manor’ aan de beurt is. ‘Samaritan’ was oorspronkelijk een gezongen track, maar Kennedy transformeerde die tot wat ze nu is. ‘Il Mio Amico’ is een ode aan Ferrante nieuwe Fazioli piano, gevolgd door het ietwat funky ‘Resilience’. En op ‘If You Believe’ komt de soulvolle gastvocaliste Jean Baylor langs. ‘Early’ sluit af met een R&B tintje. Deze cd bewijst dat de band na al die jaren er nog steeds staat. En alhoewel hij in onzekere tijden opgenomen werd, kijkt men erop met hoop vooruit. De focus ligt daarbij nog steeds op de band, en de muziek blijft groeien.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new CD by jazz fusion group Yellowjackets proves that the band is still there after all these years. And although it was admitted in uncertain times, it is looked forward to with hope. The focus is still on the band, and the music continues to grow.

DEBBIE WILEMAN – I’M STILL HERE

DETAIL ALBUM

Tracks:

I'm Still Here

Beauty and the Beast

Yesterday/Into My Life

Crazy

Fifty Percent

Back to Black

Evergreen/Shallow

It's Today

If He Walked Into My Life

Optimistic Voices/ Defying Gravity

Rolling in the Deep

Over the Rainbow

Wish upon a star mix

 

Website Artiest

DEBBIE WILEMAN

https://debbiewileman.hearnow.com/

“A celebration of Judy Garland’s 100th birthday”

 

De 38-jarige Debbie Wileman is een moeder uit een buitenwijk van North Essex, UK. Tijdens de Corona pandemie is ze op sociale media een zangsensatie geworden, omdat ze in de rol kroop van wijlen Judy Garland. Als geboren en getogen Londenaar was ze enig kind. Haar vader was een professionele rockmuzikant en Debbie blonk al als jong meisje muzikaal en artistiek uit. Via haar oma, die zelf pianiste en zangeres was, maakte ze kennis met musicals en haar liefde voor Judy’s muziek. Vanaf haar twaalfde begon Debbie met het uitvoeren van Judy’s songs. Ze trok later naar de universiteit van Salford, Greater Manchester, en behaalde het diploma uitvoerende kunsten. Aanvankelijk trad ze professioneel op, maar van haar muziek kon ze niet leven, en dus was het tijd voor een echte baan. Tijdens de pandemie zag zij dat de wereld op zijn kop stond, en besloot haar zangtalent aan te wenden om familie en vrienden op te vrolijken. Debbie bracht aldus dagelijks songs op sociale media van o.a. Judy Garland, Dusty Springfield, Patsy Cline, Liza Minnelli, Shirley Bassey, Karen Carpenter enz. en geraakte op die manier wereldwijd aan meer dan een miljoen views. Muziekprofessionals loofden haar voor haar opmerkelijke stem en griezelig vermogen om Judy Garland te imiteren. Zo trok ze naar de USA om daar de 100ste verjaardag van Judy te vieren en op 10 juni bracht ze dit debuutalbum uit. Daarop volgde een tournee langs verschillende steden, o.a. in Fort Lauderdale, FL, Orlando, FL, de iconische Carnegie Hall in New York City, Provincetown, MA en Los Angeles, CA.

Deze nieuwe cd, die ik hier digitaal toegestuurd kreeg, bevat veel klassiekers van Judy, maar tevens hedendaagse hits waarvan Debbie dacht dat Judy ze vandaag de dag zou brengen. Debbie wordt bijgetreden door een compleet orkest, o.l.v. Grammy Award winnaar Steve Orich (album ‘Jersey Boys’), en opent met de titeltrack, waarop ze laat horen welke stem ze in huis heeft. Daarna volgt een zeer mooie versie van de Disney klassieker ‘Beauty and the Beast’, terwijl ze van The Beatles hit ‘Yesterday’ een medley maakt met ‘Got to Get You into My Life’. Patsy Cline’s ‘Crazy’ is de volgende prachtige cover, en iets verderop staat Amy Winehouse’s ‘Back to Black’. Barbra Streisands klassieker ‘Evergreen’ koppelt ze aan ‘Shallow’, gevolgd door het uptempo ‘It’s Today’. ‘Over the Rainbow’ uit de filmklassieker ‘The Wizard of Oz’ mocht uiteraard niet ontbreken, en Debbie roept inderdaad herinneringen aan Judy op. Afsluiten doet ze met een mix van ‘Wish upon a Star’.

Een geweldige ontdekking waarvan ik jullie graag laat meegenieten! Mooi van begin tot einde en een prachtig eerbetoon aan wijlen Judy Garland. Ideaal voor nostalgische zielen!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This album, made in celebration of the 100th birthday of Judy Garland, is a great discovery that I would like to share with you! Beautiful from start to finish and a wonderful tribute to the late Judy Garland. Ideal for nostalgic souls!

SLOW WORLD – NOIR

DETAIL ALBUM

Tracks:

Rain

Above

Boreal

Frugal

Phenomenon

Breathe

 

Website Artiest

SLOW WORLD

https://lemongrassmusic.bandcamp.com/album/noir

Daniel Voss, de Duitse muzikant & producer die achter zijn label Lemongrassmusic zit, is ook bekend als Five Seasons. Deze nieuwe EP, die enkele dagen geleden digitaal uitgebracht werd, staat in het teken van de trage bewegingen van het leven, het diepe en stille genieten van de schoonheid en de pracht van onze wereld en het hele leven. Dit is meteen zijn zevende release al, en er staan 6 tracks op, die je ver weg voeren. Het is dan ook een perfecte soundtrack voor escapisme en innerlijke reizen geworden. Want de muziek erop kan je een neoklassieke aanpak noemen van ambient, waarin soms invloeden uit Nordic jazz te horen zijn. Verwacht u aan filmische koorarrangementen, die vergezeld zijn van subtiele elektronische ambient klanktapijten, met warme arrangementen van cello en viool. En soms worden die overheerst door etherale, zachte melodieën door sax en beugel. Maar zoals steeds is de piano de ruggengraat en het belangrijkste instrument op deze EP. Laat u dus meevoeren naar Scandinavië, waar de Aarde de hemel kust, en de schoonheid van de natuur puur overkomt…

 

Patrick Van de Wiele (4)

The music on this new EP can be called a neoclassical approach to ambient, in which influences from Nordic jazz can sometimes be heard. So let yourself be transported to Scandinavia, where the Earth kisses the sky, and the beauty of nature appears pure…

ROSS CHRISTOPHER – PHASES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Phase I

Phase III

Phase III

Phase IV

Phase V

Phase VI

Phase VII

Phase VIII

 

Website Artiest

ROSS CHRISTOPHER

https://www.rosschristopher.com/

Uit St. Louis, Missouri, USA bereikt mij het nieuwe, digitale album van cineastische, ambient en orkestrale componist Ross Christopher. Christopher’s muziek was voordien al te horen in heel wat Grammy Award winnende songs, films, documentaires en op Tv., zoals in ‘Grey’s Anatomy’, NPR, ‘Reign’, CNN, HUB Network, RAC, ‘Sleeping at Last’, ‘Jars of Clay’ enz. Maar hij wil niet gebonden zijn aan een bepaalde sound, en laat dat blijken op deze nieuwe productie. Ross componeerde alle tracks zelf in een minimalistische stijl, en nam ze zelf op ook. Chris Bethea zorgde voor de mastering in de befaamde Muscle Shoals studio in Alabama. Maar Ross leverde tevens de cover van dit album. Dit is overigens een conceptalbum, dat de verschillende maanfasen oproept. Het is zowel hoopgevend als opzwepend, en kenmerkt Ross Christopher's unieke vermogen om buitenaardse ambient gitaren te mengen met trapsgewijze violen en cello's. Elk nummer is een sonische weergave van zijn specifieke maanfase - van duisternis naar licht en weer vervagend naar duisternis. Dit is dan ook ambient muziek die zal in de smaak vallen van mensen die houden van artiesten zoals Hammock, Sleeping At Last, Explosions in the Sky, Bonobo, Eluvium en Olafur Arnalds. Maar ze kan tevens gebruikt worden op bij te ontspannen.

 

Patrick Van de Wiele (4)

American composer Ross Christopher’s new digital album is a concept album, which evokes the different phases of the moon. Each song is a sonic representation of its specific moon phase - from darkness to light and fading back to darkness. It’s ambient music, but it can also be used for relaxation.

JONATHAN E. BLAKE – RÈVERIE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Faithless

Morning Soul

Sidestep Fool

Sorrow Rain

Desert Swimmer

Shaka Brah

Neon Summer

Dance on a Tin Roof

Snowflake

Brooklyn Child

Endless Streets

Brazilian Fly

Broken Blue

Vintage Glass

 

Website Artiest

JONATHAN E. BLAKE

https://www.sine-music.com/product-tag/jonathan-e-blake/?product_view=list

De Zwitserse muzikant Jonathan E. Blake werd geboren tijdens de jaren ’70. Op zijn vierde speelde hij al accordeon en mondharmonica, maar enkele jaren later wisselde hij die in voor de piano. Na zo’n 20 jaar professionele opleiding, tijdens dewelke hij zich focuste op jazz, blues en klassiek, probeerde hij orgel, gitaar, bas en drums uit. Maar via artiesten zoals Depeche Mode en Jean-Michel Jarre ontdekte hij een verslaving aan elektronische muziek. Rond zijn veertiende begon hij zijn eigen tracks te componeren. Enkele jaren later werkte hij in een semiprofessionele opnamestudio, maar koos toch om zijn academische studies verder te zetten. In 2017 besliste hij om zijn eigen muziek uit te brengen, en releaste 3 albums, ‘The Fellowship of Jupiter, ‘Alaska’ en ‘Cosmic Blue’. Dat leidde hem weer naar zijn elektronische roots, met zachte, romantische en melancholische ambient. Nu is zijn nieuwste digitale album hier met daarop 14 tracks. Jonathan werd geïnspireerd door het jonge genre “lo-fi”, en zegt daarover: “Lo-fi chill captivates with a certain simplicity, acoustic imperfection, minimalism. Because unlike other genres, it's not about captivating the listener with driving beats, deep bass or complex vocals. Lo-fi chill is all about slowing down the listener, getting them to dream, to relax, to switch off.” Zijn muziek is dan ook een kleurrijke mengeling van klassieke lo-fi met geluiden van krakend vinyl, vuile snaren, piano en gitaarklanken of andere akoestische instrumenten. Trage, catchy melodieën nodigen je uit om te chillen bij een koffie, of met een cocktail op het strand.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Swiss musician Jonathan E. Blake’s music is a colorful mixture of classic lo-fi with sounds of crackling vinyl, dirty strings, piano and guitar sounds or other acoustic instruments. Slow, catchy melodies invite you to chill out over a coffee, or with a cocktail on the beach.

THE JONES FACTOR – THE TIME IS NOW

DETAIL ALBUM

Tracks:

Past Ports

Pools

When He Calls

Hall of Mirrors

Better Left a Memory

All that I Need

Summertime

Those City Ways

Chorale

 

Website Artiest

THE JONES FACTOR

https://johnfumasoliandthejonesfactor.com

In 1986 werd door trombonist en bandleider John Fumasoli, de kleine big band The Jones Factor opgericht in New York City. Hij was op zoek naar een band die iets kleiner was dan een big band, maar toch groter dan zijn trombone septet. Eerst speelden ze in clubs onder de naam The Jazz Collective, en ze waren een collectief voor muzikanten uit die streek. Daarna veranderde de naam in The Jones Factor en ze coverden heel wat muzikale genres zoals Bop, Hard Bop, Latin, Blues, Funk en hiphop. Ze hebben ondertussen, deze inbegrepen, 3 cd’s uitgebracht. Momenteel bestaat de tienkoppige band uit: Ken Gioffre (sopraan, alt, tenor sax, fluit), Bill Harris (tenor sax, fluit), Janet Lantz (Franse hoorn), Tony Kadleck (trompet, beugel), Scott Wendholt (trompet, beugel), John Fumasoli (trombone, bandleider), Don Hayward (bas trombone), Rob Aries (piano), Dave Anderson (bas), Joel Rosenblatt (drums). Door de Corona pandemie en de bijbehorende lockdown kwam dit derde album tot stand. Dit nieuwe album met 9 songs centreert zich vooral op de blazers, en brengt een assortiment van jazz, zoals contemporary, fusion, bop en hard bop, samen met hints van blues, funk, Latin en pop. En dat hoor je duidelijk op dit album, met een eigentijdse cover van de klassieker ‘Summertime’. Een leuk alternatief voor een gewone big band!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The Jones Factor is a small band with 10 members, and forms a nice alternative to a regular big band! They bring together an assortment of jazz such as contemporary, fusion, bop and hard bop, along with hints of blues, funk, Latin and pop.

LEMONGRASS – AMBIENT LAND 8

DETAIL ALBUM

Tracks:

Mystique

Flowers In My Soul

Shinrin Yoku

Emerald Beyond

Upwards

Yellow Moon

 

Website Artiest

LEMONGRASS

https://lemongrassmusic.de/artists/Lemongrass/

Het muzikale project Lemongrass werd opgezet door de Duitser Roland Voss. Eerder kwamen hier al zijn albums ‘Flow’ en ‘Trust In Love’ aan bod. Roland is tevens Dj en producer en runt daarnaast samen met zijn broer Daniel het gelijknamige label, dat opgericht werd in 2005. Hij maakt elektronische muziek die EDM, downtempo, drum-n-bass, lounge, jazz, soul, trip-hop, chill-out, wereldmuziek, meditatieve muziek, Deep ambient, New Age enz. vermengt. Nu is hij terug met het achtste deel uit zijn digitale ‘Ambient Land’ reeks. Daarop staan 6 ambient tracks, die zonder beats, een gekoesterde bron van troost, genezing en positief optimisme brengen. Met deze droomlandschappen nodigt hij de luisteraar uit om te ontspannen, te herbronnen en zijn geest te bevrijden. Met warme klanken, hypnotiserende arpeggio's en soms een subtiel Aziatisch gevoel is de muziek een uitnodiging om creatieve werken te maken of je lichaam te ervaren in yoga of massage, of gewoon weg te dromen en te genieten van de schoonheid van de klanken en de kalmerende energie van de muziek.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The eighth volume of ‘Ambient Land’ contains 6 beatless tracks, that bring a cherished source of comfort, healing and positive optimism. With these dreamscapes, Lemongrass invites the listener to relax, recharge and free his mind. So use it to make creative works, to relax with yoga or massage, or to simply dream away.

CITY OF DAWN & SHERRY FINZER – MOONWHEEL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Drift

Amity (3:45 / 6:05)

Solis Occasum (3:16 / 13:13)

Moonwheel (4:08 / 12:47)

 

Website Artiest

CITY OF DAWN

www.heartdancerecords.com/cityofdawn

SHERRY FINZER

www.sherryfinzer.com

Op deze fantasierijke samenwerking ‘Moonwheel’ komen rustgevende, meditatieve en ambient landschappen aan bod, die gecreëerd zijn door City of Dawn (Damien Duque uit McAllen, Texas), met behulp van de Muse EEG Headset die Neurofeedback (hersengolven) produceert. Later werden die vergezeld van de vredige melodieën van New Age fluitiste Sherry Finzer, die hier regelmatig aan bod komt. City of Dawn bracht eerder al het album ‘Anoesis’ uit, en Sherry was te gast met ‘Connections’. Deze nieuwe release vormt de perfecte introductie tot de uitgestrekte wereld van City of Dawn, Sherry Finzer en het label Heart Dance Records. City of Dawn creëert dromerige, atmosferische soundscapes, en richt zich ook tot mensen die lijden aan autisme, angstaanvallen, depressie en slapeloosheid. Genezing zit bij hem in zijn meditatieve muziek, die onze rommelige geest moet kalmeren. Sherry voegt daar hij kalmerende fluit aan toe. Deze nieuwe tracks zijn zowel beschikbaar als radiobewerkingen als volledige nummers. En 3 daarvan, ‘Drift’, ‘Solis Occasum’ en de titeltrack duren rond de dertien minuten. Deze ambient muziek is dan ook perfect geschikt om op te ontspannen na een drukke dag, of om op te mediteren.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This imaginative collaboration features soothing, meditative and ambient landscapes created by City of Dawn (Damien Duque of McAllen, Texas), using the Muse EEG Headset that produces Neurofeedback (brain waves). Later they were accompanied by the peaceful melodies of New Age flautist Sherry Finzer, who is regularly featured here. This ambient music is therefore perfectly suited to relax after a busy day, or to meditate on.

GLINT – FIVE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Lake Loop

Lazy Tuesday

Philter Phun

U-turn

Ballad for Lenny

 

Website Artiest

GLINT

https://www.facebook.com/GlintMartinStehl

Het soloproject Glint is eigenlijk de Duitse muzikant en producer Martin Stehl, die zich focust op de creatie van originele tracks in Deep House, chill-out en ambient. Zijn vroege interesse lag meer dan een decennium in het maken en produceren van popsongs. Naar het einde van nineties koos hij voor productie van house muziek. In die tijd was hij ook betrokken bij Frank Farian’s acts zoals La Bouche en No Mercy, plus artiesten zoals Gloria Gaynor, Jocelyn Brown, Niki Haris, Tania Evans, Sabrina Johnson, Spike, Deskee enz. om house remixen te maken. Zijn werk uit het laatste decennium concentreert zich nu op de creatie van fluweelzachte en onberispelijke instrumentale muziek. Zijn debuutalbum ‘Estival Arvo’ werd in 2019 door Sine Music uitgebracht, en werd zelfs genomineerd voor de Duitse “Schallwelle Preis” voor elektronische muziek, waarin hij uiteindelijk tweede werd. Vorig jaar is de opvolger ‘Human’ daarvan verschenen, een mengeling van popmuziek uit de late eighties en de vroege nineties, maar tevens wat wereldmuziek. Vocalisten zoals Jessie Wagner en Fabrizio Levita hielpen hem daarbij. Recent produceerde hij samen met Andreas Bach de ambient track ‘A New Morning’. Nu is zijn nieuwe digitale EP uitgebracht, waarop hij in 5 tracks steeds meer de sonische mogelijkheden van elektronische muziek verkent. ‘Lake Loop’ neemt je mee op een groovy trip, met zomerse, melodieuze vibes uit de eighties. Op ‘Lazy Tuesday’ keert hij terug naar zijn chill-out roots, waarna ‘Philter Phun’ dringende en extravagante filterprogressies bevat, die je op een speelse manier van voor naar achter duwen. ‘U-turn’ was meteen de eerste single hieruit, een uptempo en ietwat dromerige track. De afsluiter ‘Ballad for Lenny’ brengt een jazzy en dromerige sfeer met zich mee. Glint verkent hiermee de sonische mogelijkheden van elektronische muziek, en lukt daar zeer goed in.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The solo project Glint is actually the German musician and producer Martin Stehl, who focuses on the creation of original tracks in Deep House, chill-out and ambient. On this new EP he explores the sonic possibilities of electronic music, and succeeds very well at it.

VICTOR TOWLE - THE SPACE IN BETWEEN

DETAIL ALBUM

Tracks:

Tender Interplay

You and Me

Dust Light

Chromocumulus

Storm on the Horizon

Days Gone By

Heart Opener

Soft Submersion

Now and Then

Letting Go Again

The Space in Between

As We Close Our Eyes

 

Website Artiest

VICTOR TOWLE

www.victortowle.com

Overdag is de Amerikaan Victor Towle werkzaam als sociaal werker. Daarnaast is hij bedrijvig als songwriter en muzikant. Hij heeft al 6 albums uitgebracht, en dit is zijn derde in het New Age genre. Nochtans waren zijn eerste muzikale invloeden The Beatles, Bob Dylan, Cat Stevens, Jeff Beck, en The Grateful Dead. Victor bracht met zijn gitaar en mondharmonica een mengeling van jazz, rock ‘n’ roll, soul, gospel, en R&B. Daarbij werd hij vergeleken met John Hyatt en Jackson Brown. Maar zijn akoestische New Age muziek is gewijd aan yoga, mindfulness en meditatie. Die moet de luisteraar naar een ontspannen staat van welzijn leiden. Op dit nieuwe digitale album staan 12 tracks, waarop Victor dus 6 en 12 snarige akoestische gitaren bespeelt, bariton-, elektrische en basgitaren, evenals gitaarsynthesizers. Op die manier creëert hij een akoestische soundscape, die perfect werkt bij yoga, massage of simpelweg in een luie zetel met goed glas wijn in de hand. Victor componeerde dus alle songs zelf, en produceerde ze nog ook. Het centrale thema van dit album, ‘The Space In Between’, beschrijft zowel de fysieke afstanden tussen dingen als de tijd die verstrijkt tussen activiteiten. De afstand tussen onweerswolken aan de horizon, de tijd die de regen nodig heeft om je te bereiken, en nogmaals de ruimte tussen de regendruppels. Maar nog belangrijker, het is een commentaar op hoe we ervoor kiezen om deze momenten te ervaren. Uiteindelijk is het bewustzijn van de ruimte daartussen mindfulness en de acceptatie van onszelf in het hier en nu.

 

Patrick Van de Wiele (3½)

Victor Towle he creates an acoustic soundscape, which works perfectly for yoga, massage or simply sitting in a comfortable chair with a good glass of wine in hand. Victor composed all the songs himself, and also produced them. The central theme of this album, 'The Space In Between', describes both the physical distances between things and the time that elapses between activities.

DREAM CYCLE - PASSIVE IMAGINATION

DETAIL ALBUM

Tracks:

Recurring

Day

Healing

Vivid

 

Website Artiest

DREAM CYCLE

www.dreamcycleofficial.bandcamp.com

Achter het pseudoniem Dream Cycle zit de Amerikaanse multi-instrumentalist, componist, producer en Award winnende audio ingenieur Cass Anawaty, die hier al aan bod kwam. Cass opereert vanuit Scottsdale, Arizona en begon zijn muzikale carrière als drummer. Al vlug adopteerde hij de akoestische gitaar als zijn voornaamste instrument en toen hij school liep, studeerde hij klassieke technieken. Hij was geïntrigeerd door de wereld van staalsnarige alternatieve stemmingen en volgde masterclasses bij Alex DeGrassi. Terwijl Cass in Noord Californië leefde, begon hij flamencogitaar te leren bij Mark Taylor en toen hij verkaste naar Portland, Oregon, ging hij jazztheorie studeren bij de bekende gitaarinstructeur Don Latarski. Maar als kind van de eighties werd hij aangetrokken door avontuurlijke synthesizergeluiden, en begon ermee te experimenteren. Cass treed ook op met de internationaal bekende New Age bands Majestica en 2002. Hij is eigenaar en runt Sonoran Music, waar hij diensten met betrekking tot audio en audioproductie levert. Zijn werk is in kaart gebracht op Billboard en talloze Indie-hitlijsten in verschillende genres. Deze EP is geïnspireerd op veelvoorkomende soorten dromen, die zowel bewust als onbewust voorkomen. De werken zijn bedoeld om een staat van ontspanning teweeg te brengen en een weg te bieden voor de luisteraar om zijn eigen toevluchtsoord te vinden voor actief of passief luisteren. Door akoestische instrumenten te verweven met serene texturen, zweeft het tussen kalmerende melodieën en boeiende resonanties. De muziek is ambient en elektronisch, en klinkt voor het grootste deel meditatief. Die werkt uiteraard helend. Een leuke introductie!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Dream Cycle is the pseudonym for Cass Anawaty. Weaving acoustic instruments with serene textures, his music floats between calming melodies and captivating resonances. The music is ambient and electronic, and for the most part sounds meditative. It is of course healing. A nice introduction!

ANDREA BACCI - PERCEPTIONS VOL. 1

DETAIL ALBUM

Tracks:

Mental Layers

Hypnosis

Close to Home

Parallels

Heavenly

 

Website Artiest

ANDREA BACCI

www.heartdancerecords.com/andrea-bacci

De Italiaan Andrea Bacci werd geboren in 1972. Hij erfde het talent om kristallen werken te maken van zijn vader, maar cultiveerde tegelijk zijn intense passie voor muziek. Op jonge leeftijd speelde hij al in een rockband, maar toen hij opgroeide begon zijn muzikale smaak andere genres, zoals fusion, jazzrock en later ambient en chill-out, te omvatten. Zijn muzikale stem klinkt heel innerlijk, en Andrea voelt de behoefte om via composities dat naar buiten te brengen, wat hij niet in woorden kan vatten. Luisteren naar zijn muziek is als luisteren naar de geheimen van je beste vriend, met alle emotionele betrokkenheid die dit met zich meebrengt. In zekere zin kan het ons helpen een belangrijke stap naar openheid voor anderen te zetten, naar empathie. Het is een pad dat maar weinigen bereid zijn te volgen, want het is verre van radiovriendelijke muziek, maar zijn muziek zal je verrijken en je meer afstemmen op de schoonheid van authenticiteit. Het is dan ook een ambient, elektronische soundscape, waarover hij zegt: "A delicate breath of life pulsing beyond our faces, nourishing our thoughts and our magic spells; a spark of hope connecting people’s souls in an afflatus of ethereal peace which, with eternal magnitude and pureness, perpetually propagate through time, skimming over cliff after cliff, like the sinuous wing flap of a soul exploring oneiric places." Op zijn EP staan 5 tracks, die zachtjes aan starten, maar uitgroeien tot sonische klanktapijten. Een ambient, elektronische geluidservaring!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The Italian Andrea Bacci brings on this EP 5 tracks, that start softly, but grow into sonic soundscapes. Because Andrea feels the need to express through compositions, which he cannot put into words. An ambient, electronic sound experience!

MARK HARTMAN – CULTURES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Another 200 Miles

Signs

At The Horizon

Palm Springs Sunrise

Into Thin Air

Observing The Planet

Artificial Intelligence

How Long

El Ritmo De La Libertad

As Time Goes By

Who Are You

Licensed To Jam

In The Future

 

Website Artiest

MARC HARTMAN

https://lemongrassmusic.de/artists/Marc-Hartman/

Vorige week liet ik jullie hier kennismaken met het project Weber & Weber, waar de Nederlandse muzikant & producer Marc Hartman uit Utrecht achter zat. Nu is er een nieuw digitaal album onder zijn eigen naam uitgebracht, en dat is zijn dertiende al! Het album is eveneens op vinyl verkrijgbaar, maar hier staan maar 8 tracks op. Deze digitale release bevat echter 13 tracks, die je kan rangschikken bij Chill House en Deep House. Deze keer dus geen downtempo of chill-outmuziek. Toch is zijn sound herkenbaar via leuke, ontspannende vibes en catchy melodieën. Ga dus mee in Marc Hartman’s universum, waar de muziek leuk klinkt!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new digital release contains 13 tracks, which you can sort with Chill House and Deep House. So no downtempo or chill-out music this time. Yet Mark’s sound is recognizable through fun, relaxing vibes and catchy melodies. So join his universe, where the music sounds fun!

FROLIN - AFTER THE BATTLE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Improvisations

After the Battle

Lullaby

A New Horizon

 

Website Artiest

FROLIN

https://frolin.bandcamp.com/album/after-the-battle

Eerder besprak ik hier al de digitale release ‘Eventide’ van de Noorse componist & multi-instrumentalist Frolin. Frolin (echte naam Frode Lindanger) woont in Haugesund, en werd geïnspireerd door artiesten zoals John Coltrane. Zijn muzikale reis begon op jonge leeftijd in de kleutertuin, waar hij op het elektrische orgel van zijn grootmoeder liedjes van de radio naspeelde. Frolin is sterk beïnvloed door waargebeurde ervaringen, haalt zijn inspiratie uit persoonlijke gebeurtenissen, wat sterke emoties in mensen oproept. Met zijn ambiente en elektronische muziek hoopt hij de maatschappij op een positieve manier te beïnvloeden. Op deze nieuwe digitale EP, waarop slechts 4 tracks staan, creëert hij een vederlichte en ambiente soundscape. Op de titeltrack krijgt hij bovendien hulp van klassiek gitarist Torbjørn Økland. Deze track weerspiegelt het gevoel om van uit een plek van lijden gekomen te zijn, en nu met nieuwe kracht vooruit te kijken. Frolin hoopt dat mensen die dit doorstaan hierin troost zullen vinden. Uiterst geschikt om bij tot rust te komen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Norwegian composer & multi-instrumentalist Frolin hopes that people who go through a battle will find comfort in this. Extremely suitable for relaxing!

PAUL BROWN – PROMISED LAND

DETAIL ALBUM

Tracks:

Sweet Sauce

Hey Dude

Wolfpack

Elegance

Promised Land

Don’t Stop

Yo Tengo

7 and 7

Da Spot

Round and Round

 

Website Artiest

PAUL BROWN

https://www.paulbrownjazz.com/

Wanneer je vertrouwd bent met smooth jazz, dan zal je de naam van veteraan Paul Brown wel kennen. Deze tweevoudig Grammy Award winnaar, zowel als gitarist als producer, heeft meer dan 60 nummer 1 hits op zijn actief, en werkte al samen met o.a. George Benson, Patti Austin, Boney James, Norman Brown, en Peter White. Op zijn nieuwste, en tegelijk 12de album, overtreft hij zichzelf. Daar staan 10 tracks op, waarvan de uptempo opener ‘Secret Sauce’ tegelijk de eerste single is. Dit wordt gegarandeerd weerom een nummer 1 hit! Daarna volgt het tragere ‘Hey Dude’, waarschijnlijk een verwijzing naar ‘Hey Jude’ van The Beatles. Met ‘Wolfpack’ belanden we bij een mid-tempo track, gevolgd door het lekker relaxte ‘Elegance’. De countryachtige titeltrack komt daarna aan de beurt, en wonder boven wonder, hierop zingt Paul zelf. Vervolgens hoor je saxofonist Marion Meadows aan het werk op het mooie ‘Don’t Stop’, waarna de bossa nova van ‘Yo Tengo’ ons richting Brazilië lokt. Op het “bluesy” ‘7 and 7’ komt Euge Groove een stukje sax blazen, gevolgd door het funky ‘Da Spot’. ‘Round and Round’ sluit af met een opgewekte blues. Paul heeft eens te meer bewezen dat hij weet hoe hij hit materiaal moet afleveren. En dat met zijn typische gitaarsound.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Veteran guitarist and producer Paul Brown has once again proved that he knows how to deliver hit material. And that with his typical guitar sound.

EVENFALL FEAT. WILLIAM CLIPMAN – UBIQUITY

DETAIL ALBUM

Tracks:

Luminous Depths

Eye of the Storm

Terra Incognita

Ubiquity

 

Website Artiest

EVENFALL

https://evenfallofficial.bandcamp.com/album/ubiquity

Wanneer oerelementen op elkaar inwerken om die mystieke alchemie te bereiken, die bekend staat als leven, dan wordt een hele nieuwe wereld geboren. In het begin kan dat eenvoudig en verlegen lijken, maar daarna opent het zich in een sierlijke spiraalvormige dans, terwijl alle wezens harmoniseren op een universeel ritme. Een Melkweg van geluid komt tevoorschijn uit de uitgestrektheid van intergalactische stilte, waarin alles mogelijk wordt!

De band Evenfall is het elektronische ambient project van multi-instrumentalist en ingenieur Cass Anawaty en ambient/New Age fluitiste Sherry Finzer, hier aangevuld met gastartiest William Clipman. Deze laatste is bekend voor zijn werk met R Carlos Nakai en Canyon Records. Will werd maar liefst 7 maal genomineerd voor een Grammy Award en is een pan-globale percussionist. Op deze nieuwe digitale EP staan 4 tracks, die je kan categoriseren onder ambient, maar tevens onder chill-out. Cass Anawaty en vooral Sherry Finzer kwamen hier al aan bod. Op een basis van synthesizer komen de zijdeachtige klanken van fluit en percussie tot hun recht. Zo creëert Evenfall een ontsnappende en ontspannende trip.

 

 

Patrick Van de Wiele (4)

On a synthesizer base, the silky sounds of flute and percussion of Evenfall come into their own. In this way, the trio creates an escaping and relaxing trip.

THE ESSENTIAL MATT BIANCO - RE-IMAGINED, RE-LOVED

DETAIL ALBUM

Tracks:

CD 1

More Than I Can Bear (2022 Version)

Half A Minute (2022 Version)

Hifi Bossanova

Joyride

Whose Side Are You On (2022 Version)

Ordinary Day (2022 Version)

Always On My Mind

Could You Be

Say It's Not Too Late

Heart in Chains

Give Me Your Love

Flamenco Nights (2022 Version)

Golden Days (2022 Version)

Sneaking Out The Back Door (2022 Version)

What A Fool Believes (2022 Version)

 

CD 2

Get Out Of Your Lazy Bed (2022 Version)

Yeh Yeh (2022 Version)

Don't Blame It On That Girl

Lost In You (2022 Version)

Wap Bam Boogie (2022 Version)

Sunshine Day

Half A Minute (Joey Negro Remix)

River Of Dreams

The Things You Love

Natural (2022 Version)

We Should Be Dancing

Our Love (2022 Version)

Dancing In The Street

Good Times

Matt's Mood (2022 Version)

 

Website Artiest

MATT BIANCO

mattbianco.com

In 1982 werd de Britse band Matt Bianco opgericht door zanger Mark Reilly, keyboardspeler Danny White en wijlen bassist Kito Poncioni. Dat trio was eerder al lid geweest van de band Blue Rondo A La Turk. Voor hun bandnaam kozen ze voor een fictief personage, een soort geheim agent. Mark Reilly zei daarover: "We loved spy TV themes and film scores from the 50s/60s/70s”. Toen ze bij Warner tekenden huurden ze de toenmalig onbekende Poolse zangeres Basia Trzetrzelewska in en namen hun debuutalbum ‘Whose Side Are You On?’ op. Basia’s stem gaf de band een “jazzy touch” en dat resulteerde in hits zoals ‘Get Out of Your Lazy Bed’ en ‘Half a Minute’. Zo werd Matt Bianco een van de bekendste bands uit de eighties. Maar die bezetting bleef niet duren, Basia en White gingen hun eigen weg, en keyboardspeler Mark Fisher ging met Reilly samenwerken. Producer Emilio Estefan (de echtgenoot van Gloria) werd door het label ingehuurd om hun derde album op te nemen, wat resulteerde in de hits ‘Don’t Blame It On That Girl’ en ‘Good Times’. In 1191 kozen Reilly en Fisher ervoor om op eigen benen verder te gaan, wat hun een loyale fanbase in Japan en Azië opleverde. In 2013 kwamen Basia en White terug om de originele band terug op te richten en dat leidde tot het mooie album ‘Matt’s Mood’, en toen kon ik hen in Brussel zelfs interviewen! Maar dat bleef daarbij en 5 jaar later namen Reilly en Fisher ‘Hifi Bossanova’ op. Twee jaar daarna ging Reilly in zee met de Nederlandse jazzband New Cool Collective en nam het swingende ‘The Things You Love’ op. In 2016 overleed Fisher echter, maar Reilly ging door en nam het album ‘Gravity’ op, terwijl hij in 2020 zich opnieuw aan de zijde van New Cool Collective schaarde. Al die tijd ben ik hem blijven volgen, en zag ik hem tweemaal live aan het werk. Nu, 40 jaar na hun ontstaan heeft Reilly 30 songs uit zijn catalogus gehaald om die te remixen of opnieuw op te nemen. Zo ontstond deze splinternieuwe compilatie op 2 cd’s, waarop tal van klassiekers staan. Er staat nog een uitgebreide internationale tournee op stapel, maar eerst luister ik naar deze dubbel-cd.
De nieuwe versie en tegelijk de nieuwe hitsingle ‘More Than I Can Bear’ opent, en onmiddellijk ben ik “in the mood” voor hun poppy jazzy muziek. De nieuwe versie van de hit ‘Half A Minute’ volgt daarna, terwijl het heerlijke ‘Hifi Bossanova’ de Braziliaanse sfeer oproept. En met ‘Joyride’ gaan we de weg op in onze cabrio. De nieuwe versie van de hit ‘Whose Side Are You On’ is de volgende track, gevolgd door de nieuwe versie van de Braziliaanse klanken op ‘Ordinary Day’. ‘Always On My Mind’ is up-tempo, en ‘Could You Be’ volgt daarna. Met ‘Say It's Not Too Late’ komt een minder bekend nummer aan bod, en eveneens ‘Heart in Chains’ is minder bekend. ‘Give Me Your Love’ is een ballade, gevolgd door de nieuwe versie van ‘Flamenco Nights’. De 2022 versie van het mooie, uptempo ‘Golden Days’ volgt daarop, waarna we met de nieuwe versie van ‘Sneaking Out The Back Door’ vervolgen. En een 2022 versie van de funky cover van ‘What A Fool Believes’ (The Doobie Brothers) sluit de eerste cd af.

Met een nieuwe versie van de hit ‘Get Out Of Your Lazy Bed’ wippen we uit bed, gevolgd door een 2022 versie van de hit ‘Yeh Yeh’. En het houdt niet op! ‘Don't Blame It On That Girl’ swingt de pan uit, waarna de nieuwe versie van ‘Lost In You’ ons terug naar Brazilië voert. ‘Wap Bam Boogie’ kreeg ook een nieuwe versie, en ja, het is dezer dagen hier echt een ‘Sunshine Day’ op een reggaebeat. De Joey Negro remix van ‘Half A Minute’ begint met fluitende vogels en is trager dan het origineel, waarna ‘River Of Dreams’ volgt. ‘The Things You Love’ is uiteraard die swingende jazztrack met New Cool Collective, waarna de nieuwe versie van ‘Natural’ aan de beurt komt. ‘We Should Be Dancing’ is een Latinnummer, waarna de 2022 versie van ‘Our Love’ volgt. ‘Dancing In The Street’ swingt weerom de pan uit, en ‘Good Times’ gaat weerom de Latintoer op. De 2022 versie van het instrumentale spy-thema ‘Matt’s Mood’ sluit af.

Een prachtige compilatie die de fans zal doen likkebaarden! Eentje om te koesteren en de 40ste verjaardag mee te herdenken! Ik geef ze 5 sterren!


Patrick Van de Wiele (5)

The British band Matt Bianco exists 40 years. To celebrate that event, Mark Reilly compiled 2 cd’s with new versions of hits and other tracks. A wonderful compilation that will make the fans lick their lips! One to cherish and commemorate the 40th anniversary! A 5 star review!

WEBER & WEBER – BACKYARD MEMORIES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Sentimental Journey

It's Called Love

Implicit Memories

Look Into the Future

Generations

Traces Of the Past

Unlocked

The Inner Child

Daydream (They Dream)

Mind Wandering

Past, Present & Future

Life’s Legacy

Backyard Memories

Looking Back

 

Website Artiest

WEBER & WEBER

https://lemongrassmusic.de/artists/Weber-And-Weber/Backyard-Memories/

Het Duitse label Lemongrassmusic presenteert ons het negende album van de Nederlandse producer en muzikant Marc Hartman, alias Weber & Weber. En het is een “trip down memorylane” geworden. Er gebeurt tegenwoordig zoveel ins ons leven, waarbij we toegang hebben tot een overvloed aan informatie van overal ter wereld. Maar wat 2 weken geleden gebeurd is, kunnen we ons niet meer herinneren. Het rare is echter, dat details uit onze jeugd wel sterk in ons geheugen aanwezig blijven. M.a.w. het lange en korte termijngeheugen. Dat is het thema van dit nieuwe digitale album, waarop 14 tracks staan. En die variëren van chill-out, via lounge en trip hop tot jazz en fusion. Een waaier aan muzikale stijlen dus.

 

Patrick Van de Wiele (4)

So much is happening in our lives these days, with access to an abundance of information from all over the world. But we can't remember what happened 2 weeks ago. The strange thing is, however, that details from our childhood remain strongly in our memory. In other words long and short term memory. That is the theme of this new digital album by Dutch producer & musician Marc Hartman, aka Weber & Weber, which contains 14 tracks. And they vary from chill-out, via lounge and trip hop to jazz and fusion. A range of musical styles.

MICHIYO – THE SUN STILL SMILES

DETAIL ALBUM

Tracks:

The Sun Still Smiles

Crusing Ventura

West Coast Rendezvous

 

Website Artiest

MICHIYO

https://www.smooth-michiyo.com/

De Japanse smooth jazz saxofoniste Michiyo Kitagawa heeft een nieuwe EP uitgebracht, met daarop 3 nieuwe tracks. Roberto Vally stond in voor de productie van deze EP. Michiyo wordt op de mooie, “mellow” titeltrack bijgestaan door Mark Etheredge op piano, Rhodes en strijkers; door Roberto Vally op bas, drums, percussie en bijkomende keyboards; en door Morris O’Connor op gitaar. ‘Crusing Ventura’ volgt daarna iets meer uptempo, met keyboards van Leon Bisquera, gitaar van Michael Sims en bas & percussie van Roberto Vally. Deze aangename track nodigt uit om een ritje te maken! Tenslotte sluit ‘West Coast Rendezvous’ af in mid-tempo met keyboards van Tom Schuman, gitaar van Carlyle Bariteau en bas, drums & percussie van Roberto Vally. Een mooie EP, en ik wou dat Michiyo nog meer nieuwe nummers afgeleverd, want dit smaakt naar meer!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

The new EP by Japanese smooth jazz saxophonist Michiyo Kitagawa contains 3 new tracks. A beautiful EP, and I wish Michiyo delivered more new songs, because this leaves you wanting more!

THE FOUNDATIONS – AM I GROOVIN’ YOU: THE PYE ANTHOLOGY

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One From The Foundations – Mono

Baby Now That I Found You

I Can Take Or Leave Your Loving

Hold Me Just A Little While Longer

Come On Back To Me

Love Is A Five Letter Word

Call Me

Show Me 8. Jerkin’ The Dog

A Whole New Thing

The Writings On The Wall

Mr Personality Man

Bonus Tracks

Back On My Feet Again (mono)

Any Old Time You’re Lonely Or Sad (mono)

We Are Happy People

It’s All Right

Build Me Up Buttercup (mono)

A New Direction From The Foundations – Stereo

Baby Now That I Found You

I Can Take Or Leave You Loving

Hold Me Just A Little While Longer

Come On Back To Me

Love Is A Five Letter Word

Call Me

Show Me

Jerkin’ The Dog

A Whole New Thing

The Writings On The Wall

Mr Personality Man

 

Disc Two

Am I Groovin’ You (studio version)

Harlem Shuffle (studio version)

Tomorrow (studio version)

Give Me Love Digging The Foundations

My Little Chickadee

‘Till Night Brought Day

Waiting On The Shores Of Nowhere

In The Bad Bad Old Days Before You Loved Me

A Penny Sir

I Can Feel It

Take Away The Emptiness Too

Let The Heartaches Begin

A Walk Through The Trees

That Same Old Feeling

Solomon Grundy

Bonus tracks

Baby Now That I Found You (Colin Young vocal) (stereo)

Born To Live, Born To Die

Why Did You Cry

Baby I Couldn’t See

Take A Girl Like You

I’m Gonna Be A Rich Man

Who Am I

In The Beginning

 

Disc Three: Rocking The Foundations: Live

Love Is All Right (The Horse) (LIVE)

People Are Funny (LIVE)

 Harlem Shuffle (LIVE)

Comin’ Home Baby (LIVE)

Tomorrow (LIVE)

Am I Groovin’ You (LIVE)

Back On My Feet Again (LIVE)

Any Old Time You’re Lonely and Sad (LIVE)

Things Get Better (LIVE)

The Look Of Love (LIVE)

Stop Her On Sight SOS (LIVE)

We Are Happy People (LIVE)

Bonus tracks

96 Tears (LIVE)

Where The Fire Burns

Build Me Up Buttercup (stereo)

Back On My Feet Again (stereo)

Any Old Time You’re Lonely and Sad (stereo)

CLEM CURTIS – Mountain Over The Hill

CLEM CURTIS – Time Alone Will Tell

CLEM CURTIS – I’ve Never Found A Girl (To Love Me Like You Do)

CLEM CURTIS – Point Of No Return

CLEM CURTIS – Stand By Your Man

NEW FOUNDATIONS (FEATURING COLIN YOUNG) – Something For My Baby

NEW FOUNDATIONS (FEATURING COLIN YOUNG) – I Need Your Love

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

www.cherryredrecords.co.uk

Het Britse label Cherry Red Records brengt op 12 augustus as. nog een interessante box met 3 cd’s op de markt. Deze keer gaat het om de opnamen van de Britse soulband The Foundations voor het Pye label. Daarbij denkt u waarschijnlijk (zoals ik) onmiddellijk aan hun hits ‘Baby Now That I’ve Found You’, ‘Back On My Feet Again’, ‘Any Old Time (You’re Lonely and Sad)’, ‘Build Me Up Buttercup’, ‘In The Bad Bad Old Days (Before You Loved Me)’ en ‘Born To Live, Born To Die’. Voeg daarbij hun complete albums ‘From The Foundations’ (1967), ‘Rocking The Foundations’ (1968) en ‘Digging The Foundations’ (1969), plus tracks uit de Marble Arch label compilatie ‘The Foundations’ uit 1969. Op deze laatste staan mooie versies van Freddie Scott’s ‘Am I Groovin’ You’ en Bob And Earl’s ‘Harlem Shuffle’ plus de A & B kantjes van hun singles voor Pye, en Clem Curtis’ solo opnames en rariteiten.

De band werd in 1965 in Londen opgericht als The Ramong Sound, veranderde daarna in The Ramongs, en de twee zwarte zangers Clem Curtis en Raymond Morrison (Ramong) stonden voorop in een Sam And Dave stijl. Toen Morrison de groep verliet werd hij eventjes vervangen door de toekomstige Arthur Brown (kent u wel van ‘God of Hellfire’), vooraleer de line-up bestond uit: Alan Warner (blanke Britse gitarist), Peter Macbeth (bassist), Tim Harris (drummer), Tony Gomez (keyboardspeler uit Sri Lanka), Eric Allandale (trombonist uit Dominicaanse Republiek), Pat Burke (tenorsaxofonist uit Jamaica) en Mike Elliott en Curtis als leadzangers. Op verzoek van Warner veranderde de naam in januari 1967 in  The Foundations en ze traden op in de Butterfly Club, een kelder in Westbourne Grove, waar Rod Stewart ook aanwezig was. Alles ging goed in de club totdat gangsters met een beschermingsracket Curtis aan een stoel bonden en een mes tegen zijn keel hielden. Een nieuw hoofdkantoor in een mini-cabinekantoor bleek veiliger en de band ondersteunde al snel de Amerikaanse soulacts Edwin Starr en The Toys. Nadat ze bij Pye Records getekend hadden, werden The Foundations de eerste multiraciale groep, die met hun debuutsingle ‘Baby Now That I’ve Found You’ in 1967 de top van de Britse hitparade bereikte. Ze waren tevens de eerste Britse soulact met een hit in de VS. Toen Clem Curtis en Mike Elliott in 1968 uit elkaar gingen, keerde de band terug met ‘Build Me Up Buttercup’, mede geschreven door Manfred Mann-zanger Mike D'Abo, en gezongen door de nieuwe zanger Colin Young. Dat nummer werd aan beide kanten van de Atlantische Oceaan een enorme hit. Het was ook te horen in de film ‘There’s Something about Mary’ uit 1998. Op de B-kant ‘New Direction’ experimenteerde de groep met psychedelica, terwijl de zware R&B-single ‘I'm Gonna Be A Rich Man’ uit 1970 een favoriet van de mods werd. De derde cd is grotendeels een live album.

Dit is voor mij puur jeugdsentiment! Hun singles behoorden tot de eerste 45 toerenplaatjes die ik ooit kocht. Toen zat soul dus al in mijn bloed. Hoe dan ook, dit is een aanrader voor wie houdt van sixties en seventies soul.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This is a new compilation with 3 albums from the first British multi-racial soul act The Foundations. This is pure childhood sentiment for me! Their Pye singles were among the first 45 rpm records I ever bought. So soul was already in my blood then. Anyway, this is a must for those who love sixties and seventies soul.

SHIRLEY MURODCK – AS WE LAY: THE ELEKTRA RECORDINGS (1985-1991)

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One: Shirley Murdock! (Expanded Edition)

Be Free

No More

Go On Without You

Truth or Dare

Danger Zone

Teaser

As We Lay

The One I Need

Tribute Bonus Tracks

Be Free (Sexy Sax Thang Mix)

No More (Extended Mix)

Go On Without You (Vocal/ Extended Mix)

Truth or Dare (European Mix)

As We Lay (Midnight Mix)

Tribute (Extended Mix)

 

Disc Two: A Woman’s Point Of View (Expanded Edition)

Husband

(Everybody Wants) Somethin’ For Nothin’

Found My Way

If I Know

Woman’s Point of View

Oh What A Feeling

I Still Love You

Spend My Whole Life

Modern Girl

And I Am Telling You I’m Not Going

Instrument of Praise

Bonus Tracks

Husband (Single Edit)

Found My Way (Single Edit)

Oh What A Feeling (Extended Version)

 

Disc Three: Let There Be Love! (Expanded Edition)

In Your Eyes

Stay With Me Tonight

Let There Be Love

Say It, Mean It

The Last Hurrah

We Should Be Together

Anywhere 8 Everywhere

Heavenly

Save The Children

Bonus Track

You Brought The Sunshine

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

www.cherryredrecords.co.uk

Op 19 augustus e.k. brengt het Britse label Cherry Red Records samen met SoulMusic Records een driedubbele cd-box uit met daarin uitgebreide edities van 3 albums die de Afro-Amerikaanse R&B, soul & gospelzangeres Shirley Murdock uitbracht. Het is de eerste keer dat dit gebeurt, en er staan niet minder dan 40 tracks op deze luxe uitgave, plus 10 bonustracks. Muziekhistoricus en schrijver Tim Dillinger, die samen met David Nathan, de stichter van SoulMusic Records, deze 3 cd box produceerde, deed een diepgaand interview met Shirley. Zij is nog steeds aan de slag als gospelartieste samen met haar echtgenoot, producer en muzikant Dale DeGroat. Shirley is vooral bekend voor haar werk met de funkband Zapp en Roger Troutman. Dat bood haar in 1984 de kans om een solocarrière te beginnen, die twee jaar later van start ging. Deze box bevat dus 3 albums: haar debuut ‘Shirley Murdock!’ (1986) die in de USA goud haalde, en waarop de R&B Top 5 hit en ballade ‘As We Lay’ staat; ‘A Woman’s Point of View’ (1988) met daarop de single ‘Husband’; en ‘Let There Be Love!’ (1991) die net als de vorige twee, eigen composities bevatte, en geproduceerd werd door Roger Troutman. Roger Williams verzorgde het “artwork”, en Donald Cleveland deed de mastering. Daarnaast krijg je niet minder dan 10 bonustracks, met 6 op de eerste cd (een “expanded edition”); 3 edits en mixes op de tweede cd, die voorheen niet op cd bestonden; en Shirley’s versie van de klassieker ‘You Brought the Sunshine’ van The Clark Sisters. Deze track werd eerst in 1990 uitgebracht voor hun 40ste verjaardag compilatie op Elektra, ‘Rubaiyat’. Weerom een uitstekend tijdsdocument dus, ideaal voor verzamelaars en fans van funk.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This soon to be released box with 3 albums by Shirley Murdock that she released on Elektra Records contains 40 tracks and 10 bonus tracks. It’s again an excellent document of time, ideal for collectors and fans of funk.

SLAVE, STEVE ARRINGTON & AURRA – THE DEFINITIVE COLLECTION

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One

Slide

Screw Your Wig On Tite

Party Hardy

You And Me

Separated

Son Of Slide

Life Can Be Happy

The Great American Funk Song

Baby Sinister

The Party Song

Stellar Fungk

Thank You Lord

Drac Is Back

Just A Touch Of Love

Are You Ready For Love? (2006 Remaster)

All songs by Slave

 

Disc Two

Slave – Funky Lady (Foxy Lady)

Slave – Shine

Slave – Feel My Love

Slave – Sizzlin’ Hot

Slave – Watching You

Slave – Never Get Away

Slave – Stone Jam

Slave – Snap Shot (Single Version)

Slave – Wait For Me

Slave – Steal Your Heart (2006 Remaster)

Aurra – In The Mood To Groove

Aurra – Make Up Your Mind

Aurra – Are You Single

Slave – Intro (Come To Blow Ya Mind)

Slave – I’ll Be Gone

 

Disc Three

Aurra – Checking You Out

Aurra – Such A Feeling

Slave – Steppin’ Out

Slave – Turn You Out (In & Out)

Slave – Shake It Up

Steve Arrington – You Meet My Approval (2006 Remaster)

Steve Arrington – Weak At The Knees

Slave – Jungle Dance

Slave – OOOHH

Steve Arrington – Feel So Real

Steve Arrington – Dancin’ In The Key Of Life

Aurra – You And Me Tonight

Slave – Party Lites

Slave – Everybody Slide (2006 Remaster)

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

https://www.cherryred.co.uk/

Op 12 augustus as. verschijnt deze driedubbele cd-box met een unieke compilatie van het repertoire van de funkband Slave en zijprojecten Aurra en Steve Arrington. Deze box bevat alle R&B hits van Slave die op het Cotillion label uitgebracht werden. Mojo en Record Collector journalist Charles Waring zorgde voor de “sleeve notes”.  

Het Amerikaanse Midwesten heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld in de evolutie van de populaire muziek, via legendarische grote steden als Chicago, waar zowel elektrische blues als housemuziek drie decennia na elkaar werden geboren, en Detroit, waar het wereldbekende Motown-geluid werd geboren. Maar we kunnen de muziek van het Amerikaanse Midwesten niet noemen zonder Dayton erbij te betrekken. Het is waarschijnlijk beroemder in de ogen van fans van R&B muziek vanwege het aantal geweldige bands die daar in de jaren ‘70 en ‘80 ontstonden en de wereld met The Ohio Players, Lakeside en Roger Troutman en Zapp lieten kennismaken, om er maar een paar te noemen, en allemaal beschikbaar op Robinsongs-releases. Slave, wiens muziek de focus is van deze 3CD-compilatie, die belangrijke muzikale momenten uit de backcatalogus van de groep selecteert, evenals cruciale nummers van twee van de uitlopers van de groep: drummer & zanger Steve Arrington en de band, later het duo Aurra.

Cd 1 opent met de bekende hit ‘Slide’, een funky track die begint met een schaterlach en drijft op een funky baslijn van Mark Adams. Die track verbleef 20 in de US R&B charts, en geraakte zelfs in de Billboard Hot 100. Komt verderop in ‘Son of Slide’. Andere bekende tracks hier zijn ‘Stellar Funk’ en ‘Just a Touch of Love’. Op cd 2 staan 2 Top 10 R&B hits zoals ‘Watching You’ en ‘Snap Shot’. Tevens vind je hier de introductie van tracks door Aurra, zoals hun R&B Top 10 hit ‘Make up Your Mind’ en het rockende ‘Are You Single?’. De derde cd bevat Aurra’s Top 20 hit in de Uk, ‘You and Me Tonight’, samen met Steve Arrington’s klassieker ‘Feel So Real’ en de R&B hit ‘Dancin’ in the Key of Life’. Verder ook nog typische Slave tracks zoals ‘Party Lights’ en ‘Checking You Out’.

Een compilatie box die funkateers zich zeker moeten aanschaffen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Slave, whose music is the focus of this 3CD compilation, which selects key musical moments from the group's back catalog, as well as pivotal tracks from two of the group's offshoots: drummer & vocalist Steve Arrington and the band, later the duo Aurra . A compilation box that funkateers should definitely purchase!

SHERRY FINZER & VEERONNA RAGONE - MYSTIC BREEZES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Stepping Stones

Manifesting Dreams

Mystic Breezes

The Dawn of Tomorrow

Distant Yearning

Following the Path

 

Website Artiest

SHERRY FINZER

https://www.sherryfinzer.com/

VEERONNA RAGONE

https://www.vharp.com/

Via fluitiste Sherry Finzer weten we al dat muziek kan helend werken. Sherry doorzwom klassiek, jazz, pop, wereldmuziek, flamenco en New Age. Haar meditatieve muziek laat de luisteraars stress, depressie en fysieke klachten verwerken, zoals tinnitus, beroerte en kanker. Daarnaast is ze CEO van het label Heart Dance Records. Sherry is gespecialiseerd in de lage fluiten - alt, bas en contrabas, evenals inheemse fluiten, en kan via diverse kanalen beluisterd worden. Momenteel heeft ze al meer dan 27 New Age en contemporary instrumental cd’s opgenomen, en heel wat singles.

VeeRonna Ragone’s vader was een boogiewoogie en jazzpianist, en inspireerde haar om harp te gaan spelen op een ongewone manier. Alhoewel ze aangetrokken werd door pop en jazzmuziek, kozen haar ouders voor een klassieke opleiding. VeeRonna studeerde aan de Music Academy of the West en later aan de University of Nevada, Reno. Ze trad op met professionele symfonische orkesten, stond op podia in Caesar’s Palace en met het Bolshoi Ballet, en speelde voor theaterproducties zoals ‘The Sound of Music’, ‘Once Upon A Mattress’ en ‘A Child's Christmas in Wales’. Maar VeeRonna bleef zoeken naar leraren en musici die “out of the box” gingen, en belandde zo bij invloeden uit Latin, flamenco, blues en jazz en popmuziek.

Op 1 juli jl. kwam deze nieuwe cd uit, een samenwerking tussen beide dames, waarop ze muziek voor relaxatie en heling brengen. Het duo stond voorheen bekend als Dulce VAS. En was dat voorheen energieke en uptempomuziek voor festivals en feestjes, is dat nu ontspannende New Age geworden. Sherry componeerde alle tracks, waarop je dus zowel fluit als harp kan horen. Ideaal om bij te ontspannen dus, of laten helend inwerken!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new CD was released on July 1, a collaboration between the two ladies, on which they bring music for relaxation and healing. The duo was previously known as Dulce VAS. And that used to be energetic and uptempo music for festivals and parties, it has now become relaxing New Age. Sherry composed all tracks, on which you can hear both flute and harp. Ideal to relax with, or let it take effect!

MIKE CLAY – SOMEWHERE IN SPACE AND TIME

DETAIL ALBUM

Tracks:

Ambient Memories

Comet Crossing

Cosmic Cathedral

Time Passage

Beautiful Bliss

Caravan of Time

Memories of Space

Ocean of Stars

Nebula Rising

Asteroids at Play

Clouds of Creation

End of Time

 

Website Artiest

MIKE CLAY

www.facebook.com/michael.clay.56

Toen de Amerikaan Mike Clay in de vijfde klas zat, begon hij trompet te spelen. Na een korte pauze kocht hij op het einde van de seventies zijn eerste synthesizer, een Octave Cat. Tegelijkertijd werd hij zich bewust van de vroege Europese pioniers in elektronische muziek zoals Tangerine Dream en Klaus Schulze. Later kwamen daar Steve Roach, Robert Rich, Jim Ottaway en Craig Padilla bij. In het begin van de eighties woonde Mike bij Tom Moore, en samen brachten ze onder de naam Crystal, in 1983 het album ‘Rainbow Voyagers’ uit. Midden dat decennium verhuisde Mike naar de baai van San Francisco en bracht onder het pseudoniem Star Zeit, 3 albums op cassette uit. Deze naam refereerde naar de Duitse (Berlijnse) school waar hij zo van hield. Gedurende 30 jaar gaf Mike aan het College of San Mateo nabij San Francisco les in chemie en computerwetenschappen. Tijdens die periode deed hij videoproducties voor “underground” party’s in en rond San Francisco. Ook trad hij soms op in chill rooms. Mike speelde tevens muziek tijdens yogalessen zowel in Phoenix als rond de baai van San Francisco. Momenteel is hij gepensioneerd, en teruggekeerd naar zijn studio op Maui. Daar heeft hij samen met Tom Moore een nieuw album uitgebracht, dat ‘Beyond our Orbit’ heet. Daarnaast kwam ook zijn soloalbum ‘Imaginary Edges’ op de markt. Het merendeel van zijn muziek is meditatief van aard, een soundtrack voor innerlijke reizen. Dit is zijn tweede elektronische soloalbum. Het is een verkenning van denkbeeldige dagdromen en mini soundtracks voor de geest, die de luisteraar uitnodigen om zowel doorheen “inner” als “outer space” te reizen. Het is inderdaad zweverige, dromerige muziek, die je zo meeneemt op een kosmische trip. En dat d.m.v. 12 tracks ambient, elektronische space muziek.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This is Mike Clay’s second electronic solo album. It is an exploration of imaginary daydreams and mini soundtracks for the mind, inviting the listener to travel through both “inner” and “outer space”. It is indeed floaty, dreamy music that takes you on a cosmic trip. And that by 12 tracks of ambient, electronic space music.

VARIOUS ARTISTS – MOVEMENTS VOL. 11

DETAIL ALBUM

Tracks:

Mari Norleen - Knock Me A Kiss

Jack Carson Combo - Wildwood J.C.

John Lemons Quartet - Ain't it the Truth

Macy and Company – Sixteen Tons

Jimmy Wilkins Orchestra - Snatchin' It Back

Rosie & Eddie – Undun

Vince Mance Trio - Big Boy

Junkyard Angels - See How You Are

Phil Palumbo & Pals - Sidewinder

Dianne Elliott - When He Speaks

Rudy Gutierrez & His Orchestra - Viva Tirado

Bill Beau Trio - Blue Jamaica

Al Duncan - Bawana Jinde

Sleepy Carrethers - The Creeper

Reunion - A Brighter Day

Antelon – Real Life

Harry Hann – Syrene

Natral Ridum – Breezy

 

Website Label

TRAMP RECORDS

www.tramprecords.com

Ik bespreek de compilaties van het Duitse label Tramp Records al jaren. Twee jaar geleden verscheen het 10de en dus jubileumalbum van deze ‘Movements’ reeks, en nu is deel 11 aan de beurt. Dit is een compilatie vol met zeldzame R&B, mod-jazz, soul en funk uit de seventies. Het begint al 3 obscure R&B en jazztracks uit de sixties, en dat zijn Mari Norleen, het Jack Carson Combo en het John Lemons Quartet. Macy and Company vervolgen met een cover van het bekende ‘Sixteen Tons’, bij ons ooit nog gezongen door wijlen Louis Neefs. Dan volgt instrumentale bigbandmuziek van het Jimmy Wilkins Orchestra, terwijl de volgende tracks in het teken staan van mod-jazz. Rosie & Eddie en het Vince Mance Trio nodigen uit ten dans, gevolgd door Junkyard Angels, die dit nummer indertijd spontaan opnamen. ‘Sidewinder’ is een klassieker van Lee Morgan, en wordt hier gebracht door Phil Palumbo & Pals. Dianne Elliott voegt daar een jazzy soulsong aan toe. ‘Viva Tirado’ is zo’n klassieker van El Chicano, hier in de uitvoering van Rudy Gutierrez & His Orchestra, waarna op ‘Blue Jamaica’ de vibrafoon het belangrijkste instrument is. ‘Bawana Jinde’ staat compleet in het teken van percussie, en de funk uit de seventies dient zich aan met Sleepy Carrethers en ‘The Creeper’. Reunion volgt, en de daaropvolgende 3 tracks (Antelon, Harry Hann en Natral Ridum) lijken zo weggelopen uit blaxploitation.

Weerom een leuke compilatie dus voor verzamelaars en fans van deze zeldzame muziek. De cd werd overigens gecompileerd door Tobias Kirmayer, die hiermee het vlaggenschip van dit label aflevert. Een aanrader voor fans van soul, funk, R&B en jazz!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Again a nice compilation for collectors and fans of this rare music. Incidentally, the CD was compiled by Tobias Kirmayer, who delivers this label's flagship album. A must for fans of soul, funk, R&B and jazz!

JASON PETERSON DELAIRE – AFTER HOURS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Check Please

Love Can Heal the World

Nightcap

After Hours

True Love

 

Website Artiest

JASON PETERSON DELAIRE

https://www.facebook.com/jpdelaire/

Singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist Jason Peterson DeLaire is afkomstig uit Minneapolis. Hij maakt deel uit van de legendarische muzikale familie Peterson en werd onlangs opgenomen in de MN Music Hall of Fame, samen met zijn grootmoeder, jazzmeesteres Jeanne Arland, zijn moeder Linda, zijn omen Billy, Ricky, Paul en zijn tante Patty Peterson. Jason heeft al samengewerkt met bekende namen zoals Prince, Donny Osmond, Michael Bolton, Richard Marx, Jimmy Jam & Terry Lewis, Oleta Adams, Bobby Brown en Alexander O’Neal. Momenteel toert hij internationaal rond met Michael Bolton als saxofonist, keyboardspeler en zanger.

Voor deze debuut EP deed hij beroep op muzikale collega’s zoals The Braxton Brothers, Chris Camozzi, Oleta Adams, Jarrod Lawson en Lenny Castro. Jason brengt daarop recente contemporary & smooth jazz, een combinatie van smooth jazz, soul en R&B. De eerste single daaruit is ‘Nightcap’, het derde nummer op deze EP. Het is een swingende “feel good” song geworden. Maar de opener is ‘Check Please’, een up-tempotrack, die al dateert van vorig jaar, en waarop gitarist Chris Camozzi te horen is. De mooie ballade ‘Love Can Heal the World’ dateert ook al van vorig jaar, en hierop kan je Oleta Adams horen. De titeltrack is een instrumentale track, waarna de ballade ‘True Love’ deze EP afsluit.

 

Een zeer interessante kennismaking met deze artiest! Ik wel zeker meer van hem horen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

A very interesting introduction to this artist! I will definitely hear more from him!

CANELITA SABROSA – CANELITA SABROSA

DETAIL ALBUM

Tracks:

Señorita

Te Espere

Si Se Puede

Morning

Breath of Rio

Havana

Vamos

Use Me

Love Song

Come Together

Clouded Vision

Late Winter

Use Me (vocal)

Love Song (vocal)

Come Together (vocal)

Clouded Vision (vocal)

 

Website Artiest

CANELITA SABROSA

https://canelitasabrosa.com

De Amerikaan Chris Nettuno is niet alleen een serie-ondernemer en muziekmecenas, maar als congaspeler maakt hij tevens deel uit van de band Canelita Sabrosa. Toen de Covid pandemie het voortbestaan zijn band bedreigde richtte hij op vrijdagavond wekelijkse portiekconcerten in. En dat werd meteen de levensader van het debuutalbum van deze multiculturele band uit Atlanta. Vijfvoudig Grammy Award winnaar Dru Castro (India.Aire, Usher, Childish Gambino), samen met tweevoudig Grammy-winnende gitarist Julio Miranda en drummer Chunky Sounds produceerden de schijf. Canelita Sabrosa betekent smakelijke kaneel, een naam die verwijst naar de multi- en etnische verscheidenheid binnen de band. Kleurrijke Puerto Ricaanse, Afro-Cubaanse, Braziliaanse en Caribische nuances vermengen zich met geïmproviseerde jazzexploraties en rockgod-gitaarpyrotechniek. Voeg daarbij percussie op ritmes van salsa, samba en boss nova op ritmes en melodieën van Kenny Nettuno. Het merendeel zijn instrumentale tracks, alhoewel sommige daarvan een gezongen versie meekregen. Een groovy cover van Camila Cabello’s ‘Señorita’ opent, en doet me onmiddellijk denken aan de muziek van Carlos Santana. ’Te Espere’ is een originele track met R&B invloeden, waarna het erg dansbare Latin ‘Si Se Puede’ volgt. Gitarist Julio Miranda opent ‘Morning’, waarna we richting Brazilië gaan met ‘Breath of Rio’, en opnieuw zit er wat Santana invloed in. Vervolgens wippen we over naar Havana, waar ik in februari te gast was. Dit is ook een cover van Camila Cabello, waarna ‘Vamos’ ons naar een feestelijke fiesta voert. Bill Withers’ ‘Use Me’ is de volgende cover, waarna ‘Love Song’ van The cure dezelfde behandeling krijgt. En verwacht u dan aan een verrassende nieuwe rockversie van ‘Come Together’ van The Beatles. ‘Clouded Vision’ stuwt opzwepend verder, gevolg door het gezongen ‘Late Winter’. Daarna volgen 4 gezogen versies van instrumentale tracks en dat zijn: ‘Use Me’, ‘Love Song’, ‘Come Together’ en ‘Clouded Vision’.

De band bewijst op dit debuut dat ze alles aankunnen, van Latin over salsa tot pop, rock en R&B. En dat met een vleugje invloeden uit Puerto Ricaanse, Afro Cubaanse, Braziliaanse en Caribische muziek! Kleurrijk en mooi!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The band Canelita Sabrosa proves on this debut that they can handle everything from Latin over salsa to pop, rock and R&B. And that with a touch of influences from Puerto Rican, Afro Cuban, Brazilian and Caribbean music! Colorful and beautiful!

MARK ETHEREDGE – LOVE PLANET

DETAIL ALBUM

Tracks:

Love Planet

Untethered

Groove City

Saucy

We’ll Make It Through

Elated

Resonance

Peace

You&Me&We

Golden Hour

 

Website Artiest

MARK ETHEREDGE

https://marketheredge.com

Enkele jaren geleden besprak ik het debuutalbum ‘Connected’ van de Amerikaanse smooth jazzpianist Mark Etheredge. Zijn nieuw album is een triomfantelijk verhaal over veerkracht geworden, want sedert zijn debuut raakte Mark verslaafd aan alcohol, ging zelfs bankroet e moest hij zijn huis in West Hollywood opgeven. Hij ging bij een vriend rond de baai van San Francisco wonen, en zag vorig jaar zijn moeder langzaam aan te onder gaan aan Alzheimer. Mark kwalm dat echter allemaal te boven, woont terug in West Hollywood, en is al 14 maanden nuchter. Hij begon terug te componeren en levert ons nu dit mooie album af. Daarvoor werkte hij opnieuw samen met de Grammy Award winnende producer/veteraan Paul Brown. In 2019 kwam al de single 4resonance’ uit, en vorig jaar volgde ‘You&Me&We’. Daarnaast staan er nog 8 nieuwe jazzy tracks, op, waaronder de titeltrack, die nu op single verschijnt. Mark incorporeerde tevens R&B en Latin ritmes. Die titeltrack opent overigens dit album, en gaat over zowel liefde voor je evennaaste, als voor jezelf. Op ‘Untethered’ viert hij zijn overwinning op zijn alcoholverslaving, met hulp van gitarist Steve Oliver, en daarover zei hij : “I literally drank my money away. During the pandemic, I finally accepted that I had a problem with alcohol. I got help. This song expresses my gratitude and joy to be free, one day at a time.” Tenorsaxofonist Greg Vail is te horen op ‘Groove City’, geïnspireerd op de ritmes van het stedelijk leven, waarna Latin hoogtij viert op ‘Saucy’ met opnieuw bijdragen van Greg Vail, trompettist Ron King, maar ook gitaarlicks van Paul Brown. ‘We’ll Make It Through’ gaat over volhouden, iets waarover Mark kan meespreken, terwijl ‘Elated’ ook weer dat opgetogen gevoel weergeeft over zijn wederopstanding. Intermenselijke connecties en afstemming liggen aan de basis van ‘Resonance’, waarover Mark zei: “I think as humans, we all have opportunities to resonate with each other - to be in tune and find peace with each other - if we want it enough.” Geïnspireerd door oorlog in Oekraïne schreef Mark zijn rustig pleidooi ‘Peace’, gevolgd door ‘You&Me&We’, waarop Paul Brown ook weer te horen is. Het is opnieuw een oproep voor een vreedzame samenleving, waarbij we niet enkel aan onszelf, maar ook aan anderen moeten denken. En ‘Golden Hour’ sluit af met een herdenking van wijlen zijn moeder, een voormalige muzieklerares en koordirectrice. Een prachtig album is dit geworden! Ik ben blij dat Mark terug is en zijn problemen overwonnen heeft. Want zo’n prachtige muziek kunnen we best gebruiken!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

After having succumbed to alcoholism, pianist Mark Etheredge is back. And this has become such a beautiful album! I'm glad that he is back and overcoming his problems. Because we can surely use such beautiful music!

PAUL ADAMS & ELIZABETH GEYER – SANCTUARY

DETAIL ALBUM

Tracks:

Sanctuary

A Forest’s Embrace

Through The Tree Tops

An Evening’s Caress

Nothing Is Really Lost

Forest Light

Graceful Waters

An Endless Summer Evening

By The Water’s Edge

 

Website Artiest

PAUL ADAMS

www.pauladams.org

ELIZABETH GEYER

www.elizabethgeyer.com

Auteur, dichter en fotograaf Paul Adams en singer-songwriter Elizabeth Geyer dachten dat het tijd was om zowel uit hun eigen, en tegelijk onze wereldwijde collectieve behoefte, in deze onzekere tijden te genezen en opnieuw te verankeren in het ware thuis van onze ziel. Daarom kozen ze 9 tracks voor dit nieuw album. Dat volgt op hun vorige succesvolle samenwerkingen op ‘Imaginings’ (winnaar van ZMR's Instrumental Album of the Year) en ‘Deeper Imaginings’ (genomineerd voor zowel Zone & Independent Music Awards). Beiden zijn echter ook soloartiesten, want Paul heeft zo’n 18 miljoen streams op Pandora, en Elizabeth’s albums kregen lof van de critici. Twee jaar geleden, op een winderige ochtend in Illinois, kwam het idee voor dit album. Elizabeth was wegens een migraineaanval aan het mediteren, terwijl Paul beneden op een Indiaanse fluit oefende. De combinatie van de wind en de fluit maakten haar beter. Ze vroeg zich af wat net anders was aan deze geluiden, en zo ontstonden de tracks. Dit is dan ook en meditatieve cd, met Paul’s zwoele, elektrische sitar en Elizabeth’s kenmerkende jazzinvloeden op piano, waarbij ze ook zingt. Want deze muziek werkt helend, en is als balsem in deze moeilijke tijden.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Paul Adams & Elizabeth Geyer composed 9 tracks for this new, meditative album. The idea came when Elizabeth was meditating because of migraine, and Paul was practicing downstairs on a native American flute. The combination of the wind and the flute made Elizabeth better, and gave her the idea for these tracks. Healing, meditative and like balm in these difficult times.

CASS ANAWATY & BRIAN FECHINO - LET GO

DETAIL ALBUM

Tracks:

The Hideaway

Cloud Races

It's Okay to Let Go

Beyond the Peak

 

Website Artiest

CASS ANAWATY

https://www.heartdancerecords.com/cassanawaty

BRIAN FECHINO

https://www.heartdancerecords.com/brianfechino

Cass Anawaty begon zijn muzikale carrière als drummer, maar nam al snel de akoestische gitaar ter hand en studeerde tijdens zijn schooltijd klassieke technieken. Hij was geïntrigeerd door de wereld van staalsnarige alternatieve stemmingen en volgde masterclasses bij Alex DeGrassi. Terwijl hij in Noord-Californië woonde, begon hij flamencogitaar te studeren bij Mark Taylor, en eenmaal verhuisd naar Portland, Oregon, studeerde hij jazztheorie bij de beroemde gitaarleraar Don Latarski. Als kind van de jaren ’80 werd hij altijd aangetrokken door de avontuurlijke synthesizergeluiden van zijn jeugd en begon hij te experimenteren met sounddesign in een muzikale context. Daarnaast is Cass tevens basgitarist, en treed op met internationaal bekende New Age iconen Majestica en 2002.

Gitarist, producer en mixer Brian Fechino werkt zowel met soloartiesten als met bands, en verleent dikwijls gitaar, bas en keyboards daaraan. Hij is tevens producer van het jaarlijkse ‘The Sixthman Sessions’ album, evenals van ‘The Write by the Sea’ album, en werkt nauw samen met The Rock Boat Music Cruise en het Rock by the Sea Charity Festival. Als gitarist (voormalig leadgitarist bij The Pat McGee Band) geeft hij meer prioriteit aan smaak en toon dan aan technische gymnastiek. Zijn kracht ligt in zijn begrip van gitaargeschiedenis, techniek en apparatuur, evenals zijn jarenlange podium- en studio-ervaring. Van moment tot moment, in zijn spel, is hij in staat om uit deze kennis te putten, waardoor hij elk denkbaar (en veel voorheen onvoorstelbaar) geluid uit zijn gitaar kan produceren. Zijn stijl kan zich aanpassen aan veel verschillende genres, terwijl hij toch zijn gevoel voor smaak en toewijding behoudt om het juiste geluid te krijgen en de juiste rol te spelen. Brian is ook leadgitarist bij de chill/groove band Majestica.

Samen stellen ze hierbij een EP voor met daarop 4 tracks. Die variëren van peinzende en reflectieve ambient-meditaties tot door inspiratie gedreven pop. Deze EP staat als een eclectisch New Age-werk en heeft een diversiteit aan geluiden die elke potentiële luisteraar iets interessants biedt.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Cass Anawaty & Brian Fechino present an EP with 4 tracks on it. These range from pensive and reflective ambient meditations to inspiration-driven pop. This EP stands out as an eclectic New Age work and has a diversity of sounds offering something of interest to any potential listener.

TAWO – BLUE MOON

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dear Insomnia

Nightwalks

Summertime Blues

Astral Bodies

Midnight Jungle

 

Website Artiest

TAWO

https://lemongrassmusic.bandcamp.com/album/blue-moon

Achter het pseudoniem Tawo gaat de Duitse muzikant en producer Alexander Ranft uit Bad Mergentheim schuil. Samen met zijn vrienden Robin (gitaar), Kai (gitaar) en Anna (keyboards en stem) produceert hij verschillende muziekgenres. Zijn voornaamste invloeden zijn: LoFi, hiphop, jazz, elektronica en indie rock. De symbiose van al die genres maken de typische Tawo sound uit. Alles wordt geproduceerd in zijn thuisstudio, waar hij er op los kan experimenteren. Dit is hun tweede EP, met daarop 5 tracks. Ze bezitten allemaal een “mellow’ sfeertje, in een combinatie van Lofi hiphop, elementen van Synthwave, downtempo en abstracte hiphop. De synthesizers lijken zo weggelopen uit de eighties, en vormen een uitstekende sfeer tijdens slapeloze nachten. Lig dus niet wakker, maar luister naar deze ontspannende klanken, die je meenemen op een reis boven de daken.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Behind the pseudonym Tawo is the German musician and producer Alexander Ranft from Bad Mergentheim. This is their second EP, containing 5 tracks. They all have a “mellow” vibe, in a combination of Lofi hip-hop, elements of Synthwave, downtempo and abstract hip-hop. The music creates an excellent atmosphere during sleepless nights. So don't lie awake, but listen to these relaxing sounds, which will take you on a journey above the rooftops.

CAROLE NELSON TRIO – NIGHT VISION

DETAIL ALBUM

Tracks:

Chrysalis

Dreaming of a Snake

Entomology

Night Vision

Enter Your Life

Mayfly

The Silence of Clouds

Deeper Still

And Still the Birds Sing

Meditation

 

Website Artiest

CAROLE NELSON TRIO

www.carolenelsonmusic.com

Het Ierse Carole Nelson trio, met naast Carole op piano en sopraansax, bestaat verder uit Cormac O’Brien op bas en Dominic Mullan op drums. Het trio werd opgericht in 2015 als onderdeel van een reeks in Dublin, die opgezet was rond pianotrio’s. Hun debuutalbum ‘One Day in Winter’ verscheen in 2017, en het was een lyrische reis doorheen een winterse dag, van zonsopgang tot opkomst van de Maan. Drie jaar later volgde de opvolger, ‘Arboreal’, die je meeneemt op wandel doorheen bosecologie, en terwijl de onderlinge verbondenheid van het leven observerend. Deze maand kwam hun derde album uit, dat echter deze keer veel meer improvisaties bevat, maar hun eigen zeggen “to dig deep into creative freedom and find a new and fearless triadic voice”. De 10 originele tracks componeerden ze zelf, en de inspiratie ervoor kwam door een intrige in het leven van wezens die in het donker leven. De muziek klinkt ietwat mysterieus, en zeker spiritueel. Dit ten gevolge van de pandemie, waardoor Carole de verschillende wezens rond haar, zoals insecten, begon te observeren. De titeltrack klinkt melodieuzer dan de overige tracks. Niet zozeer mijn ding. Eerder voor wie houdt van improvisaties.

 

Patrick Van de Wiele (3½)

The Irish Carole Nelson trio released their third album, and the inspiration came from an intrigue in the lives of creatures who live in the dark. That was caused from observing different creatures around Carole, like insects. The music is not my cup of tea. For those who like improvisations.

SWING OUT SISTER – BLUE MOOD, BREAKOUT AND BEYOND: THE EARLY YEARS PART 1

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One: It’s Better to Travel

Breakout

Twilight World (Superb, Superb, Mix)

After Hours

Blue Mood

Surrender

Fooled By A Smile

Communion

It’s Not Enough

Theme (From – ‘It’s Better To Travel’)

 

Disc Two: Kaleidoscope World

You On My Mind

Where In The World?

Forever Blue

Heart For Hire

Tainted

Waiting Game

Precious Words

Masquerade

Between Strangers

The Kaleidoscope Affair

Precious Words – Instrumental

Forever Blue – String Mix

Masquerade – Instrumental

 

Disc Three: Get in Touch with Yourself

Get In Touch With Yourself

Am I The Same Girl?

Incomplete Without You

Everyday Crime

Circulate

Who Let The Love Out?

Understand

Notgonnachange

Don’t Say The Word

Love Child

I Can Hear You But I Can’t See You

Am I The Same Girl?

Everyday Crime – Instrumental

 

Disc Four: Live At The Jazz Café

Get In Touch With Yourself

You On My Mind

Surrender

Everyday Crime

Twilight World

Circulate

Am I The Same Girl?

Breakout

Notgonnachange

Who Let The Love Out / Expansions / Coney Island Man / Wives & Lovers?

 

Disc Five: Mixes

Blue Mood – Dubbed-Up Version

Blue Mood – Growler Mix

Breakout- A New Rockin’ Version

Breakout – Nad Mix

Breakout – Horny Version

Breakout – Carnival Mix

Fooled By A Smile – Ralph Mix

Fooled By A Smile – Tv Mix

Breakout – American Instrumental Mix

Communion – Instrumental

Fooled By A Smile – Phi Phi Mix

Twilight World – Remix

Twilight World – Outer Limits Mix

 

Disc Six: More Mixes

Twilight World – The World Travel Mix

Twilight World – Vocal Dub

Twilight World – Classical Dub

Twilight World – Instrumental Dub

Twilight World – Beat Your Sister Dub

Surrender – Stuff Gun Mix

Surrender – Pop Stand Remix

Surrender – Roadrunner Mix

Precious Words – Orchestral Mix

Waiting Game – Extended Version

Waiting Game – Remix Edit

Waiting Game – Ulti Mix

Waiting Game – Dub

 

Disc Seven: Even More Mixes

Where In The World? – Bongo Fury Mix

Where In The World? – Radical Mix

You On My Mind – Extended Version

Precious Words – Earth Bound Mix

Am I The Same Girl – Bubba’s Version

Notgonnachange – Classic Club Version (Mix)

Notgonnachange – Classic Song Mix

Notgonnachange – Mix Of Drama

Notgonnachange – Dashi I Mix

Notgonnachange – O’duffy’s 7-Inch Mix

Notgonnachange – New Jack Swing Out Mix

Am I The Same Girl – Instrumental

 

Disc Eight: B-Sides / Edits

Wake Me When It’s Over – B-Side

Dirty Money – B-Side

Who’s To Blame – B-Side

Another Lost Weekend – B-Side

Fever – B-Side

Coney Island Man – B-Side

Taxi Town – B-Side

Windmills Of Your Mind – ‘Where In The World’ Bonus Track

Spirit Moves – B-Side

Alone – Notgonnachange Bonus Track

Surrender – 7-Inch Version

Twilight World – Single Edit

Notgonnachange – Edit

Circulate – Live Version (Japanese Single) Version

 

Website Artiest

SWING OUT SISTER

http://www.swingoutsister.com/

Op 29 juli as. verschijnt deze cd-box van de Britse band Swing Out Sister, met daarin maar liefst 8 cd’s. Het is het eerste deel die hun “Early Years” opnames omvat, en bevat albums uit de periode van 1985 tot 1992. Het is een uitgebreide verzameling van hun eerste releases, en uiteraard staan alle hits uit die tijd erop, zoals ‘Breakout’, ‘Fooled by a Smile’, ‘Surrender’ en ‘Notgonnachange’. Voeg daarbij hun ‘Live at the Jazz Café’ album, met live arrangementen, daterend uit het begin van de nineties. Plus 4 cd’s met daarop dan weer B-kantjes, mixen, remixen en zeldzame versies. Een boekje met alle uitleg en zeldzame memorabilia, met illustraties door Corinne Drewery en “sleeve notes” door SDE Blogger Paul Sinclair. Sinds de release van hun debuutalbum ‘It’s Better to Travel’ in 1987, die op nummer 1 in de UK album charts terecht kwam, zijn Corinne Drewery & Andy Connell, originele leveranciers van jazzy pop, teruggekeerd naar de traditionele manier van songwriting en arrangementen. Tijdens met midden van de eighties stak hun unieke stijl van gesofisticeerde, cineastische jazz fel af tegen de dance, house en acid house uit die tijd. En dat terwijl een nieuwe generatie Blue Note en Verve Pacific Jazz klassiekers herontdekte. Dj’s Gilles Peterson, Paul Murphy & Colin Curtis zorgden daarvoor, terwijl bands zoals A Certain Ratio, Blue Rondo a la Turk, Kalima, Working Week, Incognito, Sade en the Style Council deze jazzinvloeden op de voorgrond brachten. Vroege hiphop en sampling begonnen op te duiken, en samen met drummer Martin Jackson ontdekte dit trio de scores van John Barry, Ennio Morricone & Isaac Hayes, de jazz van Weather Report en Airto Moreira, en Brill Building popklassiekers die geschreven waren door Bacharach & David, Goffin & King, die vocalisten zoals Dionne Warwick en The Walker Brothers brachten. Voeg daarbij nog wat Motown en Northern soul, en je komt in de buut van een Swing Out Sister song. Misschien daardoor dat ik ze begon te appreciëren!

Hun debuut ‘It’s Better to Travel’ was onmiddellijk een schot in de roos, gevolgd door de release van singles zoals ‘Blue Mood’, ‘Surrender’, ‘Twilight World’ en het zeer succesvolle ‘Breakout’. Voor deze laatste kregen ze zelfs 2 Grammy Award nominaties. Met hun tweede album ‘Kaleidsocope’ vestigden ze lounge invloeden door songs zoals ‘You On My Mind’, (met Clare Torry, de stem van Pink Floyd’s ‘Great Gig in the Sky’, op achtergrondzang) ‘Forever Blue’,’ Where In The World’, en ‘Coney Island Man’. De legendarische componist Jimmy Webb vervoegde hen om de songs ‘Forever Blue en ‘Precious Words’ te voorzien van arrangementen. Dit nu bejubelde album bevestigde hun songwriting talent samen met producer Paul Staveley O’Duffy. Op het derde album ‘Get in Touch with Yourself’ gingen ze meer de richting uit van soul, met Blaxploitation soundtracks en een cover van Barbara Acklin’s ‘Am I the Same Girl’, plus een club remix samenwerking met Frankie Knuckles op ‘Notgonnachange’, waarmee ze een dance klassieker scoorden. Het album steeg naar de top van de US contemporary chart.

Tussen hun studioalbums heeft Swing Out Sister internationaal rondgetoerd, waaronder op jazzfestivals in de USA en het Verre Oosten. Daarnaast hebben ze verschillende live albums uitgebracht met hun steeds veranderende repertoire. Nu staat er Big band album op stapel, met leden van het London Jazz Orchestra. Daarnaast is Andy bedrijvig met Manchester City Sports podcasts, en heeft hij verschillende tunes voor Tv en kortfilms gecomponeerd. Ondertussen speelt Corinne soms Dj en is ze mede-gastvrouw voor ‘Vision On’, experimentele happenings waarbij kunst op muziek wordt gemaakt.

Het is nu 35 jaar geleden dat hun debuutalbum verscheen, en recht naar de top steeg, en deze nieuwe box met 8 cd’s brengt hun eerste 3 albums, met ‘Live at The Jazz Cafe’, en 4 albums vol met remixen en B-kantjes.

Een prachtige en complete compilatie, die zeker uw aandacht verdient! Het is net hun mix van traditionele songwriting (als je weet dat mijn favoriete componist Burt Bacharach is), soulinvloeden, jazzy pop en ietwat lounge die mij zo in hen aantrekt. Een absolute aanrader, en ik ben al benieuwd naar “Part 2”.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A beautiful and complete compilation from British band Swing Out Sister, which certainly deserves your attention! It's just their mix of traditional songwriting (if you know that my favorite composer is Burt Bacharach), soul influences, jazzy pop and a bit of lounge that draws me to them. An absolute must, and I'm already curious about “Part 2”.

ELEON – IN THE DREAM GARDEN

DETAIL ALBUM

Tracks:

Long Journey

Caught Between Two Worlds

Chronicles of Tomorrow

Winds of Alastria

Quiet Journey Ahead

Sail Boat Surf

Oceanic Lifeforms

Heaven's Gate

Scottie's Dream

Alastria

 

Website Artiest

ELEON

https://www.facebook.com/mlrdigitalmusic

Eerder besprak ik hier al het album ‘Hidden in Time’ van Michael L. Rogers, ofwel Eleon. Nu is die Award winnende elektronische componist terug met een sequel tot zijn album ‘Cerulean’. Daarin keert hij weer naar de kleine wezens die wouden en tuinen, tot oceanen toe, bevolken. Voeg daarbij ook die toe die op verre werelden zouden kunnen gevonden worden. Michael verandert hiermee nogmaals het gezicht van New Age muziek met wat kan omschreven worden als “epic chill”. Eleon kwam al in 2018 op de proppen met die muziek via zijn ‘Dreams Beyond Terra’ album. Sindsdien zijn zowel full albums als singles gevolgd. Je kan zijn muziek ook beluisteren op het SXM Spa kanaal en aan boord van verschillende luchtvaartmaatschappijen. En sinds Michael bij het Heart Dance label tekende won hij in 2019 de ZMR Award “Best Electronic Album of the Year” voor zijn tweede album ‘Flight Lounge’. ‘Long Journey’ opent met vogelgeluiden, waarna synthesizers majestueus invallen. Vervolgens zitten we gevangen tussen 2 werelden met ‘Caught Between Two Worlds’ en de kronieken van morgen kan je beluisteren op ‘Chronicles of Tomorrow’. En op de planeet Alastria klinkt de wind zoals op ‘Winds of Alastria’. Er staat ons een vredige reis te wachten met ‘Quiet Journey Ahead’, waarna we de oceaan opzeilen met ‘Sail Boat Surf ‘. Hieronder bevinden zich talloze levende wezens, beluister ze op ‘Oceanic Lifeforms’. Wanneer je aanklopt op de poort van de hemel doe je dat best met ‘Heaven’s Gate’ en ‘Scottie’s Dream’ klinkt wat ritmischer. We keren terug naar de planeet Alastria met de gelijknamige afsluiter. Een prachtig “epic chill” album, dat zowel fans van synthesizermuziek als die van New Age en chill-out zal aanspreken! Ik ben alvast fan!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This is a wonderful “epic chill” album, which will appeal to fans of synthesizer music as well as those of New Age and chill-out! I'm already a fan!

FERNDANCE – HALLUCINATIONS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Madrigal

Madrigal II

Madrigal III

Perfume

The Grandis

Luminae

Solemnity

A Serenade for the Spirit Kingdom

 

Website Artiest

FERNDANCE

https://sine-music.bandcamp.com/

De Australische multi-instrumentalist en ambient producer Blake Fernance, ofwel Ferndance heeft onlangs een contract getekend bij het Duitse label Sine Music. Dit is zijn tweede album, dat al op 3 juni digitaal uitgebracht werd. Het is een sombere en experimentele uitstap in het ambient muziekgenre, vanuit een heel ander oogpunt. Je zou ‘Hallucinations’ kunnen omschrijven als een drone ambient, maar ondanks de zwaarmoedigheid verspreiden de geluiden van de lichte en stijgende gitaar hoop en vreugde. Ferndance zei erover: “I have always been in love with drone and ambient music and love incorporating field recordings and natural sounds into my songs. That can be anything from birds to washing machines, plastic bags and rivers to then manipulate the samples to create organic textures.“ Hij studeerde 1 jaar muziekproductie in Byron Bay, en bouwde daarna zijn thuisstudio. Ferndance bespeelt gitaar, viool, cello, bas, piano en synthesizer. Voeg daarbij nog zijn eigen strijkers met opgebouwde lagen van viool en cello, die boven de gitaar uitstijgen. Hij werd beïnvloed door artiesten zoals Alex Somers, Nils Frahm en Jóhann Jóhannsson. Zijn muziek neemt je inderdaad mee naar een andere wereld, waarbij je je rondwentelende caleidoscopen kan voorstellen, die echter kalmerend werken. Voor wie houdt van mooie en beklijvend, geduldige en filmische “dreamscapes”.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Ferndance’s new album takes you to another world, where you can imagine spinning kaleidoscopes, which, however, have a calming effect. For those who love beautiful and captivating, patient and cinematic “dreamscapes”.

NAJEE – SAVOIR FAIRE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dr. Dolittle

Luna

Valentine Love

Happiness (A Felicidade)

Isla Hermosa

Hurricane

Bottom to the Top

Modern Lovers

Bounce

Savoir Faire

 

Website Artiest

NAJEE

https://www.najeeofficial.com/

De Afro-Amerikaanse saxofonist Najee volg ik al heel veel jaren. Hij behoort immers al zo’n 4 decennia tot de top van smooth jazz. Op zijn nieuwste album verkent hij verschillende muzikale genres, en zei daarover: “I gave up worrying about disputes between genres a long time ago. Duke Ellington said there are only two kinds of music:  good music and bad music. So based on that I do not worry. People seem to forget that in the early days of jazz, the music was designed to make people dance. All of your experiences live inside you and they come out in your music. I just want to make good music and make it accessible for people to enjoy.” Najee kon voor dit project rekenen op verschillende bekende collega’s, zoals pianist Frank Wilkens op de soulvolle opener ‘Dr. Dolittle’, gevolgd door ‘Luna’ waarop pianist & keyboardspeler Mark Harris II te gast is, en Najee zelf opgewekt voor de fluit kiest. ‘Valentine Love’ is een vocale slow jam, een cover van de Norman Connors song, gezongen door Alyson Williams met Chris “Big Dog” Davis op keyboards. Dan gaan we naar Brazilië voor een cover van Antonio Carlos Jobim’s ‘A Felicidade’ ofwel ‘Happiness’. Een leuke nieuwe versie met de stemmen van Bossa Nova Noites & Curtis King, Jr. En we blijven in een Latin sfeer met ‘Isla Hermosa’, een track van Barry Eastmond, waarna gitarist adam Hawley aan de beurt komt op het funky uptempo ‘Hurricane’. Bassist en keyboardspeler David Dyson kan je dan weer aan het werk horen op ‘Bottom to the Top’, gevolgd door het sensuele ‘Modern Lovers’, hier gezongen door Frank McComb. Deze track doet me denken aan Stevie Wonder en heeft ook weer die Braziliaanse vibe. Maar op het dansbare ‘Bounce’ komt veteraan Paul Brown naar voren, terwijl de titeltrack afsluit in een romantische sfeer. Weerom dus een klasse album van saxofonist en fluitist Najee, met hints van soul, funk, smooth jazz en R&B!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Once again a great album by the Afro-American saxophonist and flutist Najee, with hints of soul, funk, smooth jazz and R&B! So on this new album, he explores different musical genres, with success!

LEMONGRASS – TRUST IN LOVE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Lighthouse

Coming Down

It Sounds To Me

To Be Free

Whisper In My Ears

Arigato

Dolphins

Chi

My Body My Dreams

Childhood

 

Website Artiest

LEMONGRASS

www.lemongrassmusic.de

Eerder introduceerde ik hier al Lemongrass, het muzikale project van medestichter Roland Voss, dat hij oprichtte in 1997, en recenseerde ik het album ‘Flow’. Voor zijn dertigste album (!) koos Lemongrass voor de liefde. Want we zijn allemaal met mekaar verbonden, maar ook met de natuur en onze mooie planeet. Tijdens deze moeilijke tijden kan muziek een antwoord vormen, met de mogelijkheid om te inspireren, een heilige vonk te ontsteken. Tevens kan ze onze innerlijke wonden helen en onze geest tot rust brengen, in harmonie met de elementen en de natuurlijke hartslag van de dingen. Hoe dat dan klinkt, wanneer het met liefde gemaakt is, kan u ervaren via dit nieuwe digitale album. Het brengt een delicate fusie van downtempo en lounge texturen met organische geluiden en instrumenten, zoals de exquise, zachte sax op ‘Lighthouse’, of de catchy piano op ‘To Be Free’. Geleidelijk omhuld laag na laag, track voor track, en verweven met de bekende Lemongrass handtekening van harmonieuze, suggestieve soundscapes. Leun dus achterover op deze kwaliteitsmuziek, zet je zorgen aan de kant, en vervul je met vrede en liefde!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Gradually enveloped layer after layer, track by track, and intertwined with the familiar Lemongrass signature of harmonious, evocative soundscapes. So sit back on this quality music, his 30th already, put your worries aside, and fill yourself with peace and love!

VARIOUS ARTISTS – LOUNGE DU SOLEIL VOL. 24

DETAIL ALBUM

Tracks:

Ben Nomadic – Inner Paradise

Faro – Saga

Paulsen & Stryczek – Rapt Motion

Emergency Kisses – I Won´t Forget

Artur Bayramgalin – Toronto Lights (Jazz Hop Version)

IËLO – Morning In Zinlay (Magical Dawn Mix)

Tigerforest – Keep On Running (Delaitech & Seven24 Remix)

Mirage Of Deep – Low Lights

Velvet Dreamer – Summer in the Air

Lemongrass – Moments

Five Seasons – You Shine

Roberto Bronco – Reset

Alejandro Fernández Lecce & Paul Eerhart – Morning In Brooklyn

Malkou – Spleen De Paris

Capa – One By One

TAWO – Summertime Blues

Stuce The Sketch – Safari Trap Part 1

Zaranka – Ural

Dreamhunter – Distant Heat (feat. Juliana Valle)

Marc Hartman – Dansque

Mo´jardo – Sun Shining

Weathertunes – Waterfall

Eskadet – Plume

Corrado Saija – Come A Casa

Slow World – Kitsune

Capa – Origami

Corrado Saija – Last Time

 

Website Label

LEMONGRASSMUSIC

https://lemongrassmusic.de/artists/various/Lounge-Du-Soleil-Vol-24/

Het Duitse chill-out en loungelabel Lemongrassmusic kan je gerust heel productief noemen. Zo releasten ze op 3 juni jl. alweer het 24ste deel in de reeks ‘Lounge du soleil”. Deze compilatiereeks begon in 2007 en bevat nu ook weer een representatief overzicht van hun actuele en aankomende releases. Zo staan er maar liefst 27 tracks op deze digitale release, waarvan er 13 nog nooit uitgebracht werden. Zet u dus klaar voor een 140 minuten durende muzikale reis met groovy trips die u doen ontspannen en genieten. Luister bijvoorbeeld naar de relaxte geluiden van Ben Nomadic, Faro, Paulsen & Stryczek, Emergency Kisses, Artur Bayramgalin, IËLO, Tigerforest, Mirage Of Deep, Velvet Dreamer, Lemongrass, Five Seasons, Roberto Bronco, Alejandro Fernández Lecce & Paul Eerhart, Malkou, Capa, TAWO, Stuce The Sketch, Zaranka, Dreamhunter, Marc Hartman, Mo´jardo, Weathertunes, Eskadet en Corrado Saija. Uitstekende muziek voor bij deze tropische temperaturen! Zit in het zonnetje (of in de schaduw) en laat deze zalige tracks u overspoelen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This is the 24th compilation in the ‘Lounge du Soleil’ series. Excellent music for these tropical temperatures! Sit in the sun (or in the shade) and let these blissful tracks wash over you!

CHRISTOPHE GOZE – SLOW

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dreams & Promises
She Said (Revisited)
Take Me Home
Coeur Grenadine
Hero
Je ne t'oublierai jamais
Little Boy (Revisited – Remastered)
Hold Me Now (Revisited)
Traces de toi
So Beautiful (Revisited)
I Got You
Love
Ce Que Tu Veux
Hero (Extended Version)

 

Website Artiest

CHRISTOPHE GOZE

https://christophegoze.com/

Eerder besprak ik hier al het album ‘Soul to Soul’ van de Franse multi-instrumentalist Christophe Goze, en nu is hier een nieuw album aangekomen. Deze keer zijn het bijna allemaal gezongen songs door 2 gastvocalisten, plus enkele instrumentale tracks. Christophe vindt zelf dat alles in onze wereld te snel gaat, en ik kan hem geen ongelijk geven. Daarom dit album met kalme soulsongs. Hij zegt: “On a day when our world is racing around us, and we feel perhaps too much in control of our own time, overwhelmed and stressed, we need to take an hour to slow down and recharge. ‘Slow’ may prove just the pace-changer you need.” Het ontspannen ‘Dreams & Promises’ opent de schijf, met de stem van zangeres Cathy Battistessa, waarna Odis Palmer de vocalen overneemt op de ballade ‘She Said (Revisited)’. Vervolgens komt ‘Take Me Home’ aan de beurt, weerom gezongen door Odis, waarna het exotisch klinkende ‘Coeur Grenadine‘ een loungy cover is van de Franse zanger Laurent Voulzy, dat ik nog op single bezit. Cathy Battistessa  keert weer met ‘Hero’, en met ‘Je ne t'oublierai jamais’ belanden we bij de Franse chanson. ‘Little Boy (Revisited – Remastered)’ wordt ingeluid door kindergeluiden, waarna ‘Hold Me Now (Revisited)’ een rustig intermezzo is. Alain Chamfort’s ‘Traces de toi’ uit 1986 is de volgende cover, en ‘So Beautiful (Revisited)’ vervolgt. ‘I Got You’ drijft op een hip-hop beat, vermengd met lounge. ‘Love’ lijkt wel wegeglopen uit het Midden-Oosten, waarna ‘Ce Que Tu Veux’ een fluisterende Franse stem ten tonele voert bovenop een hypnotiserende beat. De uitgebreide van ’Hero’ sluit af. Christophe heeft weerom een zeer mooi album afgeleverd, dat ik enkel maar kan aanbevelen aan fans van lounge, chill-out, smooth jazz en soul. De singles eruit werden al meer dan 1,2 miljoen maal gestreamd op Spotify. Ontspannen songs, uitstekend om op te relaxen!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This new album by Christophe Goze contains relaxed songs, that you can categorize into lounge, chill-out, smooth jazz and soul. Excellent relaxing songs!

ALEJANDRO FERNANDEZ LECCE & PAUL EERHART – THE SENSUAL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Matisse

Sensual

Morning In Brooklyn

Blue Note

 

Website Artiest

ALEJANDRO FERNANDEZ LECCE & PAUL EERHART

https://lemongrassmusic.de/artists/AFL-Eerhart/

De Argentijnse songwriter, muzikant & producer Alejandro Fernandez Lecce verweeft zich met de Nederlandse gitarist Paul Eerhart op deze nieuwe digitale EP. Samen brengen ze ons 4 tracks die je kan rangschikken bij urban jazz of Nu jazz. Maar er zitten ook invloeden uit trip-hop, Nu-soul en moderne jazz in. Samen brengen ze ons dichter bij verschillende klimaten, die bijna cool zijn, tot finesse, en je kan dus met hen, genieten van deze prachtige momenten. Leuke Nu-jazz!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new EP comes from Argentinian songwriter, musician & producer Alejandro Fernandez Lecce, together with Dutch guitarist Paul Eerhart. They bring Nu-jazz that sounds cool! Very nice!

FIVE SEASONS – BLOOM

DETAIL ALBUM

Tracks:

Good Morning

You Shine

Bathing In Flowers

Lake House

Low End

Isla Bonita

Won't Give Up On You

Sun Is Smiling

The Gallery

See What's Inside

 

Website Artiest

FIVE SEASONS

https://lemongrassmusic.de/artists/Five-Seasons/Bloom/

Daniel Voss is de medestichter van het Duitse label Lemongrass Music. In 2007 richtte hij het muziekproject Five Seasons op, naast samenwerkingen met zijn broer Roland via Weathertunes, Lemongras en Jasmon. Tijdens de voorbije 15 jaar heeft Five Seasons 8 albums en 5 EP’s uitgebracht, en is opgenomen op talloze chill-out en lounge compilaties. Daniel werd geboren in 1977, en begon op zijn vijfde piano te spelen. Hij kreeg onderricht in klassieke en jazzpiano. Tijdens zijn tienerjaren begon hij tevens keyboards, gitaren en percussie te spelen. Tevens maakte hij deel uit van enkele alternatie rock bands, en deed ook wat ervaring op met de synthesizers van zijn broer. Weathertunes werd opgestart in 1997, en sinds het begin de jaren 2000 kwam er ook muziek onder het pseudoniem Green Empathy uit. Zijn nieuwste project verscheen digitaal eind mei, en het is een warm, zonnig en geurig album dat bol staat van kleuren en schoonheid. De muziek kan je omschrijven als Lofi en chill-out tot IDM, maar steeds baadt ze in het zonlicht. Het is alsof het landschap in bloei staat. Piano en akoestische gitaren gaan vergezeld van degelijke blaas- en koperinstrumenten, met arrangementen van synthesizers op de achtergrond. Ideaal dus om uw batterijen op te laden, of om een verkwikkend bad te nemen in deze vriendelijke geluiden.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Co-founder and label manager Daniel Voss is the man behind the project Five Seasons. The music can be described as Lofi and chill-out to IDM, but she is always bathed in sunlight. It is as if the landscape is in bloom. Piano and acoustic guitars are accompanied by solid wind and brass instruments, with arrangements of synthesizers in the background. Ideal to recharge your batteries, or to take a refreshing bath in these friendly sounds.

SPITDUST – THE SILENT STAR

DETAIL ALBUM

Tracks:

Thoughts of what Could Be

Blue Forever

The Killing Grin

Singularity Pt. 1

The Space Between

Raleigh Scatter

Dolby 9

All of Our Tomorrows

Iron Cathedrals

Singularity Pt. 2

 

Website Artiest

SPITDUST

spitdust.bandcamp.com

https://www.facebook.com/spitdustband/

Het muzikaal collectief Spitdust is afkomstig uit Hampshire, UK. Ze produceren experimentele, atmosferische muziek, met invloeden uit een eclectische infuus van contemporary Engelse folk, ambient en cineastische soundscapes. Ik ontdekte ze op Facebook met dit nieuwe conceptalbum. Het idee ervoor ontstond door een langdurige obsessie met Fermi’s Paradox, en is tevens beïnvloed door Josh Clark’s ‘The End of the World’ podcast. Het album verkent het wetenschappelijk idee dat het universum eigenlijk zou een overvloed aan levensvormen moeten bevatten, maar blijkbaar is dat niet het geval. Heel wat oplossingen voor dat raadsel wijzen allemaal naar dezelfde oplossing: “Al het leven heeft een vervaldatum, een begin, een midden en een einde, en dat iets dat "het Grote Filter" wordt genoemd, steeds uitdagendere scenario's presenteert voor een evoluerende beschaving, tot het punt dat al het leven in het universum begint en eindigt in galactische milliseconden.” Dat idee begon eigenlijk al op hun vorige album ‘Mirror People’, en ze hopen er een trilogie van te maken. Op ‘Mirror People’ werden we gedeeltelijk vervangen door AI, en uiteindelijk verdrongen. Op die titeltrack ontwaakte de AI en zag zijn makers voor de eerste maal. Het was alsof hij uit robot droomwereld kwam, en de natuurlijke voortgang over die paradox was dat album.

Op ‘The Silent Star’ is onze Aarde reeds lang dood, en de echo’s ervan drijven door de ruimte. Het zijn frequenties van een lang vergeten verleden, als de uiteindelijke resten van een dode ster. Een soort van radio-golf-tijdcapsule met fragmenten van uitzendingen van onze dode beschaving. Dat einde was te wijten aan een uitspatting van kapitalistische excessen die tot oorlog, klimaatineenstorting, de overrompeling door AI en tenslotte uitsterving leidden. Het idee was dat elke track een stukje sfeer zou vertegenwoordigen, in gezelschap van links die traag teruggingen in de tijd, met een los verhaal dat de luisteraar aan elkaar kon rijgen, afhankelijk van in welke delen ze zich vastgrepen. Muzikaal waren we allemaal erg bezig met retro Vangelis & Jean Michel Jarre-synthesizers en experimenteerden we met het weven ervan in enkele van de meer traditionele folk-soundscapes waar we gewoonlijk naar toe trekken. Het resultaat was de basis voor een AI Apocalyptica-album.

De eerste track ‘Thoughts of what Could Be’ omvatte een vocale out take in folkstijl van een vorig album en het bewerken ervan op een manier die klonk als een AI, vooral wanneer het in een totaal nieuwe akkoordcontext werd geplaatst, en vervolgens gelaagd met "retro futuristische" Vangelis/Jarre-stijlsynthese. Dit idee werd vervolgd in andere tracks zoals ‘Singularity Pt. 1’, wat eigenlijk een beeld is van de laatste oorlog tussen mensen en AI (met echt oorlogsgebabbel) en in ‘All of Our Tomorrows’ waarin wordt gekeken naar de milieuramp die is aangekomen als een natuurlijk eindpunt van het kapitalisme in een laat stadium.

De overige tracks bieden een verscheidenheid aan de verschillende smaken van de verloren planeet, van meer popgeoriënteerde nummers zoals ‘Raleigh Scatter’ en ‘Dolby 9’, tot meer melancholische odes aan onze verloren wereld zoals ‘The Space Between’. Omdat ze een band zijn met een constant metamorfoserende stijl, was dit voor de bandleden logisch, omdat ze allemaal uit een verscheidenheid aan verschillende muzikale invloeden komen (klassiek, country, muziek uit het Midden-Oosten, synthpop, ambient), dus het is altijd een beetje een verrassing voor hen als ze ontdekken wat er uiteindelijk in de mix terechtkomt.

Een heel speciaal conceptalbum dus, dat de sciencefictionfans zeker zal aanspreken. Laat ons echter hopen dat dit grimmig toekomstbeeld nooit werkelijkheid wordt!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new album from the British band Spitdust is a very special concept album that will certainly appeal to science fiction fans. The album explores the scientific idea that the universe should actually contain a plethora of life forms, but apparently that's not the case. The music is experimental, atmospheric, with influences from an eclectic infusion of contemporary English folk, ambient and cinematic soundscapes. Let us hope, however, that this grim vision of the future never materializes!

LETTUCE – UNIFY

DETAIL ALBUM

Tracks:

RVA Dance

Keep that Funk Alive

Waffles

Everything’s Gonna Be Alright

Lude 1

Hawk’s Claw

The Lock

Vaminos

Change the World

Lude 2

Gravy Train

Shine

Get it Together

Lude 3

Let the World Know

Insta-Classic

 

Website Artiest

LETTUCE

lettucefunk.com

Enkele dagen geleden werd het album ‘Unify’ van de funkband Lettuce uitgebracht. Het is meteen het achtste studioalbum van dit sextet uit Boston, USA. En het is tevens het sluitstuk van een trilogie die begon met het voor een Grammy Award genomineerde ‘Elevate’ in 2019, en vervolgde met ‘Resonate’ in 2020. De band bestaat bijna 30 jaar en uit: Adam Deitch (drums), Ryan Zoidis (sax), Adam ‘Shmeeans’ Smirnoff (gitaar), Erick ‘Jesus’ Coomes (bas), Nigel Hall (keyboards, zang) en Eric ‘Benny’ Bloom (trompet). En voor deze keer kregen ze de zegen van funklegende Bootsy Collins, die ook op één track te gast is. Drummer Adam Deitch legt even uit waarvoor de titel staat: “Dealing with the pandemic, being in separate places, trying to survive without our best friends, without touring, not to mention the political divide in this country….we really needed to unify,” en saxofonist Zoidis voegt daar aan toe: “the album somehow came together at a time when we were away from each other longer than we had been in years.” De tracks werden vanuit hun huizen gecomponeerd, gezien de Corona pandemie, en klinken weerom zeer funky, soulvol en grotendeels instrumentaal. Opener ‘RVA Dance’ zet meteen die “nasty funk” neer, en op ‘Keep that Funk Alive’ ofwel ‘KTFA’ kan je bassist Bootsy Collins (Bootzilla) horen spelen en zingen. Dit is meteen ook een single. Autoalarmen openen ‘Waffles’, waarop je hoofd zowaar gaat meedeinen, waarna het gezongen ‘Everything’s Gonna Be Alright’ volgt. Dit is een nieuwe versie van een song van de Clark Sisters uit de seventies. ‘Lude 1’ is een kort intermezzo, gevolgd door ‘Hawk’s Claw’, een knipoog naar de Spaghetti Western psychedelische garage-funk. De rauwe gitaar van Jeffrey Lockhart snijdt doorheen ‘The Lock’, waarna ‘Vaminos’ tegelijk Middeleeuws en Midden Oosters klinkt. ‘Change the World’ galoppeert in een vliegende vaart voorbij, en doet denken aan de sfeer van Earth, Wind & Fire. Na ‘Lude 2’ volgt de eerste single ‘Gravy Train’, die herinneringen oproept aan The Meters. De beat van ‘Shine’ bouwt langzaam op, met middenin een trompetsolo. ‘Get it Together’ is de volgende track, met ‘Lude 3’ er achteraan. Funkier dan op ‘Let the World Know’ kan niet, drijvend op een beat die aan Prince doet denken. Met ‘Insta-Classic’ wordt afgesloten. Dit album mag er best wezen, en bij beluistering zal het je meenemen naar een funky galaxie, waar we in vrede en harmonie kunnen leven, dansen en van muziek genieten. Een aanrader voor funkateers!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This album by American band Lettuce may well be, and when you listen to it, it will take you to a funky galaxy, where we can live, dance and enjoy music in peace and harmony. A must for funkateers!

CHRIS STANDRING – SIMPLE THINGS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Shadow of Doubt

Thank You Bootsy

Change the World

A Thousand Words

Face to Face

Ain’t Nothin’ but a Thing

The Gist of You

No Two Ways About it

Too Close for Comfort

Don’t Get Me Started

And the Show Goes on

 

Website Artiest

CHRIS STANDRING

www.chrisstandring.com

De Britse urban jazzgitarist Chris Standring volg ik al jaren via www.smoothjazz.eu. Op zijn zesde begon hij al klassieke gitaar te studeren, maar hij luisterde veel naar West Coast jazz, en werd een serieuze jazzmuzikant toen hij naar het Londense College of Music ging. In 1991 verhuisde hij naar de USA en speelde in de clubs in LA. Zo is zijn gitaar te horen op opnames van Bebe & Cece Winans, Jody Watley en Rick Braun. Chris trad ook al op met Marc Antoine, Bob James, Richard Elliott, Peter White, Kirk Whalum, en Al Stewart. In 1998 bracht hij zijn debuutalbum uit, maar de grote verandering kwam er pas in maart 2021 toen hij pijnen in de borststreek ervaarde. Maar het geluk was aan zijn zijde, want hij overleefde deze hartaanval. Die ervaring leidde tot het besef dat het leven hier fragiel is. Chris zegt daarover: “We have all heard cliches like ‘who knows what tomorrow may bring’ and ‘don't forget to stop and smell the roses,’ but we usually don’t take those old aphorisms to heart. To suddenly come face to face with my own mortality made me think about what is really important to me and how I want to live out my third act. Ultimately the answer came down to a just few basic things - spending time with loved ones, being present in the moment, and doing things with joy. Indeed, the theme of this album is joy, positivity, hope, and, because I'm a sucker for a beautiful melody, a little sadness as well.”

Hoe dan ook, dit is zijn veertiende cd al, waarop hij steun kreeg van Andre Berry op bas, Chris Coleman op drums, Rodney Lee op keyboards, Gary Meek op sax en Kevin Axt op bas. Chris schreef, arrangeerde en produceerde echter alles zelf. Hij opent met het funky ‘Shadow of Doubt’, dat drijft op een lekker ritme. En het wordt nog funkier, want ‘Thank You Bootsy’ is uiteraard een eerbetoon aan Bootsy Collins, met zijn funky bas. Daarna volgt het melodieuze ‘Change the World’ dat hij uitbracht als single, en dat de top van Billboard haalde. Het introverte ‘A Thousand Words’ is opgedragen aan een vriend, die onlangs zelfmoord pleegde. Met ‘Face to Face’ belanden we weer in de funk, met een knipoog naar Prince en Bootsy. ‘Ain’t Nothin’ but a Thing’ swingt de pan uit, terwijl het mooie ‘The Gist of You’ ons leidt naar een romantische plek. Een Franstalig excuus opent het aanstekelijke ‘No Two Ways About it’, waarna ‘het rustige Too Close for Comfort’ verwijst naar zijn gezondheidsproblemen. ‘Don’t Get Me Started’ bevat een saxsolo van Gary Meek, en het “mellow” ‘And the Show Goes on’ sluit dit mooie album af. We hebben geluk dat Chris zijn hartaanval overleefd heeft, en ons dit prachtige album schenkt. Opnieuw een feest voor fans van urban & funky jazzgitaar! Ik ga hem nogmaals beluisteren!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

We are lucky that urban jazz guitarist Chris survived his heart attack and gave us this beautiful album. It’s his fourteenth as a leader. Another feast for fans of urban & funky jazz guitar! I'm going to listen to it again!

LOU GULDEMOND – IN TIME

DETAIL ALBUM

Tracks:

In Time

Time Flies

La conexión

Three of a Kind

It’s about Time

Na praia

Slow Fuss

Long Island

Kind of Blues

Mind Your Step

 

Website Artiest

LOU GULDEMOND

www.louguldemond.nl

Twee jaar geleden besprak ik het debuut ‘That’s It’ van onze Noorderbuur Lou Guldemond, dat eigenlijk al dateerde uit 2012. Je kan zijn gitaarspel best omschrijven als smooth pop jazz. Lou werd vooral beïnvloed door Lee Ritenour en Al McKay. Nu is zijn tweede album uitgebracht, waarvoor hij alle tracks zelf componeerde en voorzag van arrangementen. Hierop staan Arjen Mooijer (keyboards), Boudewijn Lucas (bas), Rolf Delfos (sax), Karel Boehlee (piano), Jel Jongen (trompet & trombone), Jim Guldemond (gitaar) en Michel van Schie (programmering drums) hem bij. De titeltrack laat meteen een opgewekt smooth jazzgeluid horen, waarna ‘Time Flies’ op een aangename en ontspannen manier het tijdsverloop in kaart brengt. Vervolgens gaan we de Latin toer op met ‘La conexión’, gevolgd door de rustige ballade ‘Three of a Kind’. Met ‘It’s about Time’ komen we in opgewekte, ritmische muziek terecht, die zeer dansbaar is. De Braziliaanse samba komt aan bod in ‘Na praia’, waarna ‘Slow Fuss’ het eerder kalm aandoet op een jazzfunk manier. En met ‘Long Island’ wippen we even over naar New York, in een mid-tempo. ‘Kind of Blues’ klinkt helemaal niet bluesy, maar eerder als jazzfunk. En ‘Mind Your Step’ sluit af in een ontspannen sfeer, die melodieus klinkt. Het lijdt geen twijfel dat Lou weerom voor een aangenaam en mooi album gezorgd heeft. Liefhebbers van jazzy gitaarmuziek, zoals ik, zullen hier zeker hun hart kunnen aan ophalen. En ik wil zeker meer van dit Lou!

 

Patrick Van de Wiele (4)

There is no doubt that on his sophomore album, Lou Guldemond has once again provided a pleasant and beautiful album. Lovers of jazzy guitar music, like me, will certainly enjoy this. And I definitely want more of this Lou!

TIM BOWMAN – THE 80’S 8.0

DETAIL ALBUM

Tracks:

Sara Smile

Biggest Part of Me

Through The Fire

Careless Whisper

Sailing

One More Night

Rock with You

What’s Love Got to Do with it

Africa

Get Here

 

Website Artiest

TIM BOWMAN

http://www.timbowman.com/

Gitarist Tim Bowman is afkomstig uit Detroit, en speelt al sinds het midden van de nineties bij heel wat gospelartiesten. Tegelijkertijd bracht hij zijn eigen muziek uit, maar bekendheid kwam pas later, meer bepaald in 2008 toen zijn eerste cd op het Trippin N Rhythm label uitkwam. Nu is zijn nieuwste project uitgebracht, waarop hij eerbetonen brengt aan bekende pop en soul songs uit de eighties, vandaar ook de titel. Hij zegt het volgende: "Some of my favorite songs were recorded in the 80's by some amazing artists. I wanted to record some of those great songs.” Dit album is dan ook een droomproject voor fans van dat tijdperk. Tim ging daarvoor in zee met producer Wirlie Morris, die voorheen al samenwerkte met onder meer Charlie Wilson, Norman Brown, Boys II Men, Johnny Gill, Xscape, Keith Sweat, Raheem DeVaughn. Beiden wilden deze klassiekers niet heruitvinden, maar eerder de muzikale kwaliteiten ervan in de verf zetten. Ze verwerkten R&B, smooth jazz, blues en gospel in deze tracks. Openen doet ie met ‘Sara Smile’ van Hall & Oates, waarna Ambrosia’s ‘Biggest Part of Me’ volgt. Daarna komt Chaka Khan in beeld met een cover van haar hit ‘Through The Fire’, gevolgd door een smooth versie van George Michael’s eerste solohit ‘Careless Whisper’. Christopher Cross’ ‘Sailing’ mocht ook niet ontbreken, waarna we de Brit Phil Collins krijgen met een cover van zijn ballade ‘One More Night’. Rod Temperton zaliger schreef voor Michael Jackson o.a. het prachtige ‘Rock with You’ en dat is hier de volgende track, overigens zeer mooi gebracht. En wat zouden de eighties zijn zonder Tina Turner? ‘What’s Love Got to Do with it’ brengt die superhit hier leuk in beeld, en dan wippen we even over naar ‘Africa’ in gezelschap van Toto, waarna het prachtige handelsmerk ‘Get Here’ van Brenda Russell en ook van Oleta Adams aan de beurt komt. Dit is dan ook een album om dat decennium opnieuw te beleven, aan de hand van prachtige covers van klassiekers. De soundtrack van die generatie dus, nu in een nieuw kleedje! Prachtig werk Tim!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This is an album to relive the eighties, through beautiful covers of classics by guitarist Tim Bowman. So the soundtrack of that generation, now in a new guise! And to accentuate the musical qualities of those songs! Beautiful work Tim!

OINE – B FEEL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Prayer

Inner Sweet

Cardia

Prayer (Opio del Mono Remix)

 

Website Artiest

Niet gekend

Spanjaard Adrián Márquez ofwel Oine, begon al vroeg muziek te leren. Hij studeerde piano in professionele muziekscholen in Madrid, waar hij klassieke meesters zoals Debussy, Fauré en Rachmaninoff ontdekte. Zo kwam hij op het idee om zichzelf uit te drukken via muziek en geluidsproductie. In het begin van de jaren 2000 vond hij in elektronische genres als IDM, trip-hop en chill out, samen met agressieve geluiden van drum ‘n’ bass en dubstep, nieuwe mogelijkheden. Oine is zijn meest recente project. En na de release van de eerste single ‘Prayer’, volgt nu de digitale release van zijn EP bij het Duitse Sine Music label. Oine omvat zijn ervaringen in geluid en muziek, allemaal samengebracht in een toegankelijk palet, rijk aan atmosferen texturen. Zijn tracks worden gedreven door sterke, organische beats. Down-tempo ritmes zoals op de single ‘Prayer’ of op het tedere ‘Inner Sweet’. Het ritmische ‘Cardia’ vertoont dan weer de trip-hop invloeden uit zijn verleden. De “Opio Del Mono Remix” van ‘Prayer’ sluit af met gereduceerde ritmische mantra’s. Oine zegt zelf: “Regardless of genre, I look for the unique beauty in every track.” En ja hoor, met deze muziek creëert hij een ander universum, dat ook jij kan ervaren.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The most recent project of Adrián Márquez is One. He brings a accessible palette, rich with atmospheres and textures. And yes, with this music he creates a different universe, which you can experience too.

JOE TATTON TRIO – BIG FISH

DETAIL ALBUM

Tracks:

Just Don’t Stop

Big Fish

Is Anybody There

Like Ike

We’re Still Here

Timeline

Firefly

Ever Since the World Ended

Fake Blues

Stomp

Permission to Land

I Don’t Like Your Manners

 

Website Artiest

JOE TATTON TRIO

https://www.facebook.com/joetattonmusic/

Rond het jaar 2001 kwam de Britse pianist, orgelist en zanger Joe Tatton uit Leeds boven water. Hij speelde in jazz, funk en soulclubs in de UK. Momenteel is hij lid van het kwartet The New Mastersounds, maar daarvoor speelde hij keyboards bij The Haggis Horns. Joe trad ook al op met Maceo Parker en Fred Wesley, evenals met Art Neville, George Porter Jr. en Zigaboo Modeliste van The Meters. Maar als zijsprongetje hield hij er steeds zijn eigen trio op na. Wijlen bluesman Mose Allison uit Mississippi was eerder al een inspiratiebron voor Joe, en deze nieuwe cd is grotendeels een eerbetoon aan hem geworden. Samen met Steve Mackie op bas & contrabas en Kenneth Blevins op drums nam Joe deze cd op in Nashville. Hij tekende voor het merendeel van de songs, en coverde Allison’s ‘Ever Since the World Ended’. ‘Just Don’t Stop’ opent met een stampende Northern soul groove, waarna de titeltrack volgt, over een jazzmuzikant “in the middle of nowhere”. ‘Like Ike’ is een funky instrumentaal, en iets verderop staat ‘Timeline’ dat erg Allison achtig aandoet. ‘Firefly’ is nog zo’n leuke instrumentale track, gevolgd door voornoemde cover ‘Ever Since the World Ended’. Deze bluestrack werd geschreven tijdens de Koude Oorlog, maar was nu weer actueel tijdens de Corona lockdown. ‘Stomp’ vervolgt met een funky instrumentaal, en ‘I Don’t Like Your Manners’ sluit af in een jazzy sfeer. Een album dus op het snijpunt van soul, funk, blues en jazz.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The late Mississippi bluesman Mose Allison was a source of inspiration for Joe Tatton before, and this new CD has largely become a tribute to him. An album at the intersection of soul, funk, blues and jazz.

ALEX FANJUL – EP

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dance into My Song

Superfly

The Cheater

 

Website Artiest

ALEX FANJUL

https://alexfanjul.com/

Uit Gijón, Spanje, bereikt mij de nieuwe EP van componist, gitarist en producer Alex Fanjul. Hij begon al op zeer jonge leeftijd gitaar te spelen, en later zelfs bas in de band Thebas. Toen die groep 2 jaar later uiteenging, liet hij muziek voor wat ze was. Pas in 2007 startte hij terug met andere, kortlevende bands. Door de Covid pandemie in maart 2020 besliste Alex om een nieuw project op te starten, dat eigenlijk voor fun en liefde voor muziek ontstond. Zo nodigde hij vrienden uit om hem te bij te staan, zoals Ivan Cueto (bas), Jose A. Doval (keyboards), Charly Blanco (keyboards), Alba Barcia (zang), Javier de Coupaud (bas), Julio Gilsanz (gitaar), Lía Marcos (zang), Carlos Borji (Cajon) , Jhonny Menendez (keyboards), Gareth Hollis (teksten), Mikel Nyhus (zang), Henning Danpel (keyboards), Pablo Canto (drums), Damiano Della Torre (keyboards), BassBarcelona  (bas) enz. Nu is Alex klaar om enkele van die opnames met de wereld te delen, en doet dat met 3 ervan op deze nieuwe EP. Dat zijn ‘Dance into My Song’, ‘Superfly’ en ‘The Cheater’. Alle drie werden ze eerder al op single uitgebracht, en de eerste ervan is een zeer dansbare, funky track, gezongen door Alba Garcia en Lia Marcos. ‘Superfly’ heeft niks met de gelijknamige song van Curtis Mayfield te maken, maar is een originele track, gezongen door Mikel Nyhus. Alex speelt tenslotte de hoofdrol in ‘The Cheater’, een instrumentale, uiterst swingende jazzy track, met heel wat percussie. Deze EP laat me hopen dat we meer van Alex zullen te horen krijgen, want zijn tracks zijn absoluut de moeite waard! Zeer leuk!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This EP makes me hope we get to hear more from Alex, because his tracks are definitely worth checking out! Soulful, funky and jazzy. Very nice!

WAKANA – A SUNNY DAY

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dance with the Sea Firefly - 2022
Just You
Ready 2 Go
Yearning for Your Love
Fika Talk
Silk
#TokyoSkygram
Can You Stand the Rain
A Sunny Day
Take it To The Top
Go for the Sound

 

Website Artiest

WaKaNa

https://www.wakanasax.com/

Zo’n 3 jaar geleden maakte ik kennis met de Japanse saxofoniste WaKaNa via haar album ‘Saxcess Story’. Nu is haar nieuwste album hier aangekomen, en dat is een project geworden waaraan heel wat muzikanten hun medewerking verleend hebben. De nieuwe versie van de opener ‘Dance with Sea Firefly’ zet er dadelijk de beuk in, met een echt radio formaat. De Italiaanse sax man Rocco Ventrella zorgde voor het mooie ‘Just You’, waarop ze beiden in duet gaan. Op het aanstekelijke ‘Ready 2 Go’ kan je flink op stap gaan, en deze track werd onder handen genomen door Matt Godina uit LA. Adrian Crutchfield is dan weer te gast op een romantische cover van The Gap Band’s ‘Yearning for Your Love’, waarna de single ‘Fika Talk’ volgt. Deze frisse track is een samenwerking met Jonathan Fritzen, en staat voor koffieklets. De producer van haar vorige cd, Greg Manning, is hier terug met het mooie, satijnzachte ‘Silk’. Het is niet moeilijk om te achterhalen waar de inspiratie voor ‘#TokyoSkygram’ vandaan komt. Een bruisende track die het leven in deze metropool weergeeft. Rapper Nieve & SoulChef komen daarna aan bod op de New Edition cover ‘Can You Stand the Rain’. De titeltrack is de tweede track afkomstig van Greg Manning, en een schot in de roos! Gitarist Adam Hawley laat ‘Take it To The Top’ swingen, gevolgd door afsluiter ‘Go for the Sound’, waarop college saxofonisten Darren Rahn en Koh Mr. Saxman samen met haar de sterren van de hemel blazen! Weerom een top album dus, dat het talent van WaKaNa bewijst. Ten zeerste aangeraden!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Again a top album from Japanese saxophonist WaKaNa, which proves her talent. Highly recommended!

CORRADO SAIJA & GIORGIO PRESTI - HYPSTER CALLING

DETAIL ALBUM

Tracks:

Cloudy

Hypster Calling

Much More

Pierre Precieuse

Turtle Island

Underground

Yours

 

Website Artiest

CORRADO SAIJA

https://lemongrassmusic.de/artists/Corrado-Saija/

De Italiaanse componist,  muzikant en soundartiest Corrado Saija is deels een autodidact, want hij leerde zichzelf piano, percussie en computermuziek aan. Daarna volgde hij cursussen aan het Conservatorium in Milaan. Hij begon al op zijn zeventiende sinds 1999, en is ondertussen uitgegroeid tot een multi-instrumentalist, componist van elektronische muziek en sound designer. Corrado verdeelt zijn tijd tussen experimentele muziek, free jazz, elektroakoestische improvisatie en een verbijsterende wereld van easy listening, lounge en exotica. Daarnaast componeert hij muziek voor multimedia installaties in modern theater, live commentaar voor oude zwart/wit films, kunstoptredens in galerijen en audiovisueel werk voor film & documentaire. In 2013 verscheen op het Lemongrass label zijn debuut en sindsdien zijn er 6 EP’s gevolgd. Nu gaat hij op dit nieuw album een verbintenis aan met een andere, bevriende Italiaanse muzikant/producer, Giorgio Presti. Dat bevat 7 tracks, waarop beiden hun gemeenschappelijke passie laten horen voor kunst en elektronische muziek. Corrado wou vertrekken van het idee dat dit album geïnspireerd was op Italiaanse muziek uit de sixties en seventies. Toch krijgen die tracks zowel invloeden uit pop als elektronische en lounge muziek mee. En op twee tracks is de Milanese zangeres Vanelitne te horen, zoals ‘Much More’ en ‘Yours’. En ‘Turtle Island’ werd geënt op een ingebeeld eiland uit een oude videogame uit de nineties, met een exotisch/tropisch sfeertje. Voer dus voor liefhebbers van lounge en exotica!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new album contains 7 tracks, on which both artists show their common passion for art and electronic music. Corrado wanted to start from the idea that this album was inspired by Italian music from the sixties and seventies. So food for lovers of lounge and exotica!

SPIROGYRA – THE FUTURE WON’T BE LONG- THE ALBUMS (1971-1973)

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One: St Radigunds

The Future Won’t Be Long

Island

Magical Mary

Captain’s Log

At Home In The World

Cogwheels, Crutches And Cyanide

Time Will Tell

We Were A Happy Crew

Love Is A Funny Thing

The Duke Of Beaufoot

 

Disc Two: Old Boot Wine

Dangerous Dave

Van Allen’s Belt

Runaway

Grandad

Wings Of Thunder

World’s Eyes

Don’t Let It Get You

Disraeli’s Problem

A Canterbury Tale

Bonus:

Counting The Cars

Window

Turn Again Lane

Melody Maker Man

 

Disc Three: Bells, Boots And Shambles

The Furthest Point

Old Boot Wine

Parallel Lines Never Separate

Spiggly

An Everyday Consumption Song

The Sergeant Says

In The Western World 1) In the Western World 2) Jungle Lore 3) Coming Back 4) Western World (reprise)

Bonus track

I Hear You’re Going Somewhere (Joe Really) (A- side of single)

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

www.cherryred.co.uk

De band SpiroGyra werd in 1968 door het duo Martin Cockerham (gitaar & zang) en Mark Francis in Bolton opgericht, maar werd het jaar daarop uitgebreid toen Cockerham studeerde in Canterbury. Toen kwamen Barbara Gaskin (leadzang), Steve Borrill (bas) en Julian Cusack (viool, keyboards) erbij. Ze tekenden in 1970 een platencontract bij B&C Records. Hun debuut ‘St Radigunds’ volgde in 1971 met gastdrummer Dave Mattacks en Tony Cox op VCS3 synthesizer. Het jaar daarop kwam Mark Francis er terug bij, zowel als gastmuzikanten. Daarna switchte de band naar Polydor Records voor hun derde album. De kern bestond nu uit: Martin Cockerham (gitaar & zang), Barbara Gaskin (leadzang), Steve Borrill (bas) en gastmuzikanten Dave Mattacks (drums), Julian Cusack (viool, keyboards), Henry Lowther (trompet), John Boyce (cello), Stan Sulzman (fluit) en Steve Ashley (fluitje). Toch bleef het commercieel succes uit, wat leidde tot een split. Dit trio van albums, opgenomen tussen 1971 en 1973 kan moeilijk in een vakje gestopt worden. Verzamelaars en fans van de progressieve muziek blijven ernaar zoeken. Op deze anthologie , die bestaat uit 3 cd’s, vind je de tracks terug van de elpees ‘St Radigunds’, ‘Old Boot Wine’ en ‘Bells, Boots and Shambles’. Daarnaast krijg je 4 bonustracks die opgenomen werden tijdens de sessies voor ‘Old Boot Wine, plus de single ‘I Hear You’re Going Somewhere’ uit 1973. Deze band is echter niet te verwarren met de Amerikaanse fusion band Spyro Gyra, bekend van ‘Morning Dance’.

 

Patrick Van de Wiele (3½)

British band SpiroGyra was founded in 1968 and recorded three albums between 1971 en 1973. Their music is hard to categorize. This anthology contains 3 cd’s, with bonus tracks. Not to be confused with the American fusion band Spyro Gyra.

GEORGE DUKE – NO RHYME, NO REASON – THE ELEKTRA/WARNER YEARS (1985-2000)

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc One: Mystery Eyes

I Surrender

Thief In The Night

We’re Supposed To Have Fun

Love Mission

Jam

La La

Broken Glass

Good Friend

Stand With Your Man

Island Girl

The Morning, You And Love

African Violet

Love Ballad

Same Ole Love

Say Hello

Brazilian Coffee

This Lovin’

Mystery Eyes

 

Disc Two: Keeping Love Alive

Guilty

Guilty (Part 2)

560 SL

Rise Up

Snapshot

No Rhyme, No Reason

6 O’Clock

Fame

Keeping Love Alive

Love Can Be So Cold

Illusions

Life And Times

C’est La Vie

So I’ll Pretend

Montreaux Nights

 

Disc Three: She’s Amazing

Is Love Enough?

It’s Summertime

It’s Our World

Fill The Need

Thinkin’ ‘Bout You

The Touch

From Dusk To Dawn

She’s Amazing (with Chante Moore)

If You Will (with Flora Purim)

Never Be Another (feat. Anointed)

All About You (with The Johnson Sisters)

The Times We’ve Known (with Perri)

 

Website Artiest

GEORGE DUKE

http://www.georgeduke.com/

Website Label

CHERRY RED RECORDS

www.cherryred.co.uk

Voor het eerst is er een anthologie uitgebracht van de opnames die wijlen de Award winnende songwriter, muzikant, zanger en producer George Duke maakte voor de Elektra en Warner Brothers labels tussen 1985 en 2000. George Duke heeft een gevarieerde muzikale achtergrond, want hij werkte al samen met Jean-Luc Ponty, Al Jarreau, Frank Zappa (een jaar lang als lid van The Mothers Of Invention), Cannonball Adderley en Billy Cobham. Voorheen bracht SoulMusic Records in 2016 de anthologie ‘Shine On’ uit, met daarop zijn zevenjarige samenwerking met het Epic label, en deze nieuwe anthologie pakt net daarna de draad weer op. Op deze 3 cd’s staan maar liefst 45 tracks, afkomstig uit zijn 3 Elektra albums, nl. ‘Thief In The Night’, ‘George Duke’ en ‘Night After Night’, plus zijn zes Warner Brothers albums, nl. ‘Snapshot’, ‘The Muir Woods Suite’, ‘Illusions’, ‘Is Love Enough?’, ‘After Hours’ en ‘Cool’. Daarbij komt nog het B-kantje ’Guilty (Part 2)’ dat hiermee zijn wereldwijde cd-debuut maakt. Het zijn zelfgekozen tracks die George’s veelzijdig talent in jazz, funk, soul en pop weerspiegelen. Daartussen staan 5 singles die in de US R&B charts stonden, en tonen tevens zijn kunsten in het smooth jazzgenre. SoulMusic.com stichter David Nathan (kende George persoonlijk, interviewde hem ooit) creëerde deze anthologie, met steun van de bekende Amerikaanse journalist A Scott Galloway. De Britse schrijver Charles Waring zorgde voor “liner notes”, met quotes van artiesten zoals Paul Jackson Jr., Byron Miller en Everette Harp, die jaren met George samenwerkten. Dit is een uitstekende anthologie, die inderdaad het veelzijdige talent van George Duke in de verf zet. George is zowel zelf als zanger, soms instrumentaal, als met gastzangers bedrijvig. Luister onder meer naar een cover van LTD’s ‘Love Ballad’, of een cover van Anita Baker’s ‘Same Ole Love’, en naar een live uitvoering van ‘Montreaux Nights’. Of geniet van zijn duet ‘She’s Amazing’ met Chante Moore, of van ‘If You Will’ met Flora Purim, of van ‘Never Be Another’ met Anointed, of van ’All About You’ van The Johnson Sisters, of van ‘The Times We’ve Known’ met Perri. In een woord: prachtig!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

For the first time, an anthology has been released of the recordings made by the late Award-winning songwriter, musician, singer and producer George Duke for the Elektra and Warner Brothers labels between 1985 and 2000. This is an excellent anthology on 3 cd’s, which indeed highlights George Duke's multifaceted talent. George is active both as a singer, sometimes instrumentally, and with guest singers.

SPECIAL EFX FT. CHIELI MINUCCI - TWENTY TWENTY 2

DETAIL ALBUM

Tracks:

In Memory of Elizabeth Reed

Gonna Be Alright

Slow Hands

Showboat

Folks Like Us

Ceili Music

Everything & Anything

November’s Child

December

Ballerina Dreams

I’m Leaving You

Kampalino

Homeland

Words Left Unsaid

 

Website Artiest

CHIELI MINUCCI

www.chielimusic.com

Eerder kon u hier al kennismaken met de Amerikaanse smooth & contemporary jazz gitarist Chieli Minucci. Zo lanceerde hij enkele maanden geleden zijn soloalbum ‘Someone’s Singing’. Maar zijn band Special EFX bestaat 40 jaar, en daarom nu deze nieuwe cd. Door de Corona pandemie moesten ze immers in 2020 hun concerttournee stopzetten, en Chieli trok zich terug in zijn thuisstudio om dit album te componeren. Hij richtte samen met de Hongaarse percussionist George Jinda in 1982 Special EFX op, en brengt een mengeling van jazz, rock, fusion, blues, pop en wereldmuziek. En alhoewel Jinda in 2001 overleed, is dit een eerbetoon aan dat legaat. Op deze nieuwe cd staan 14 songs, waarvan er 11 nieuwe composities zijn. Chieli speelt hier akoestische en elektrische gitaar, keyboards, synthesizer, Kalimba, en achtergrondzang. Daarnaast wordt hij bijgestaan door Lionell Cordew (drums), Jerry Brooks (bas), Jay Rowe (orgel), Richie Cannata (fluit en sax), Mino Cinélu (percussie), John Favicchia (drums), Joel Rosenblatt (drums), Lao Tizer (Hammond orgel, elektrische & akoestische piano), Gianlucca Minucci (bas), Ric Fierabracci (bas), Nelson Rangell (fluit), Dave Anderson (fretless bas), Antoine Silverman (viool), Eric Marienthal (sax), Lin Rountree (trompet) en Oli Silk (piano). De cd opent met ‘In Memory of Elizabeth Reed’, een cover van een song van The Allman Brothers Band, en Chieli paste hun gitaarwerk wat aan. ‘Gonna Be Alright’ vertoont akoestische blues en Stratocaster, gevolgd door ‘Slow Hands’, dat een stemmingsvol, “mellow” moment betekent. ‘Showboat’ is jazz fusion, geïnspireerd door Joe Zawinul’s Weather Report en Syndicate projecten. Daarna volgt ‘Folks Like Us’, een stiltemoment gecreëerd tijdens de pandemie. ‘Ceili Music’ vernoemde hij naar zijn Ierse tweelingbroer, compleet met handgeklap en dans, waarna ‘Everything & Anything’ een remake is van een song van 30 jaar geleden, nu met de sax solo van Eric Marienthal. Op ‘November’s Child’ komt trompettist Lin Rountree aan bod, en een maand verder, ‘December’ dus vormt een ambient intro tot ‘Ballerina Dreams’. Die track is een live opname uit 2019, maar dateert eigenlijk al uit 1989. ‘I’m Leaving You’ is geïnspireerd door zijn mooie, splinternieuwe blauwe Fender American Performer Stratocaster. Daarna volgt ‘Kampalino’, een solostuk door Mino Cinélu op percussie, terwijl ‘Homeland’ geënt is op gelijknamige ‘Showtime’ reeks en weer jazz fusion brengt. Met ‘Words Left Unsaid’ gaat Chieli de meditatieve tour op. Een gevarieerd album dus, voor elk wat wils!

 

Patrick Van de Wiele (4)

American smooth & contemporary guitarist Chieli Minucci created an special album for the 40th anniversary of his band Special EFX. Recorded during the pandemic, it is very varied, en has something in store for everyone. A mixture of jazz, rock, fusion, blues, pop and world music.

JONATHAN FRITZEN – PIANO TALES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Hammers of Love

Keys to Paradise

Rose Pedals

88 Ways

Safe and Sound

Sustain My Dream

Strings United

Una Corda

The Grand Moment

Resonance

 

Website Artiest

JONATHAN FRITZEN

https://www.jonathanfritzen.com/

De Zweedse smooth jazzartiest Jonathan Fritzen volg ik al sedert zijn eerste album ‘Love Birds’ in 2008 uitkwam. Nu is zijn zevende cd uitgekomen, waarvan de single ‘Keys To Paradise’ de top van de Billboard Smooth Jazz charts haalde. Alle tracks op dit nieuwe album zijn eigen composities, maar tevens de opnames, de mixing, en de productie deed Jonathan zelf. De titel van elke track verwijst naar de piano, en dat komt voort uit voormelde single. Daarnaast heeft Jonathan al een tweede single uitgebracht, en dat is ‘Hammers of Love’, die ondertussen in de top tien van de Billboard Smooth Jazz charts staat. Jonathan heeft zowel in de USA als elders in de wereld opgetreden, in gezelschap van grote namen zoals Dave Koz, Gerald Albright, Boney James en Nils Landgren, en hij staat geprogrammeerd in het Jazzrock Café op 14 mei in het Metropool in Enschede, waar hij dit album zal voorstellen. Spijtig genoeg kan ik daar niet bijzijn. Dit is top smooth jazz, van melodieuze kwaliteit zoals we van Jonathan gewend zijn! In 10 tracks laat hij een staaltje van zijn pianokunsten horen. Een sterke aanrader, en een concurrent voor Brian Culbertson enz.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

The seventh album from Jonathan Fritzen is out. This is top smooth jazz, of melodic quality as we are used to from Jonathan! In 10 tracks, he shows a sample of his piano skills. Highly recommended, and a competitor to Brian Culbertson etc.

SEQUENTIA LEGENDA – RESONANCES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Enter into Resonance

Infinite Resonance

Heavenly Resonance

 

Website Artiest

SEQUENTIA LEGENDA

www.sequentaia-legenda.com

“Enter into Resonance with Your Inner Symphony” is de ondertitel van dit nieuwe album van de Franse synthesizerartiest Laurent Schieber. Sequentia Legenda brengt synthesizermuziek in de stijl van de Berlijnse school, met wijlen Klaus Schulze als grote voorbeeld. Ik besprak eerder al enkele albums van Laurent, maar over dit nieuwe project zegt hij: “My musical vision is now ascending towards even brighter energies, towards ever more spiritual vibrations. For this opus, I have used the frequency of 432 Hz – the frequency of nature and te universe – for a heart-to-heart sharing. I wish for you to enter into resonance with your inner symphony and enjoy this new musical experience fully and serenely.” Dit album is opgedragen aan Nathalie met dank, en bevat 3 lange tracks. Laurent componeerde, mixte, speelde, masterde en produceerde alles zelf. Daarvoor bespeelde hij Arturia Moog Modular, Arturia Minimoog, Arturia Jupiter 8, Arturia Solina, ARP Odyssey van ElektroStudio, Steinberg Hypersonic, M-Tron Mellotron, Gravity-Vocalise van Heavyocity, Atomic Sequencing tool, KORG PS-3300 Emulation van Full Bucket Music. De muziek is een uitnodiging om weg te dromen, een introspectie, een kijk wat achter de horizon ligt. Tegelijk een terugkeer naar de bronnen, een vibrerende energie voor de luisteraars, die zichzelf de tijd en vrijheid willen gunnen om in resonantie te gaan op het ritme van deze soundscapes. Laat dus los en breng uzelf in harmonie met uw innerlijke symfonie!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Laurent Schieber is the man behind Sequentia Legenda. His latest album contains synthesizer music which is an invitation to dream away, an introspection, a view of what lies beyond the horizon. At the same time a return to the sources, a vibrating energy for the listeners, who want to give themselves the time and freedom to go into resonance to the rhythm of these soundscapes. So let go and harmonize with your inner symphony!

THE JAMES HUNTER SIX – WITH LOVE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Something’s Calling

I Don’t Wanna Be Without You

Who’s Fooling Who

If I Only Knew

Carina

Take it as You Find it

This Is Where We Came in

Heartbreak

It Was Gonna Be You

Never

He’s Your Could’ve Been

MM-Hmm

 

Website Artiest

JAMES HUNTER

https://www.jameshuntermusic.com/

De voorbije 30 jaar werkte de Brit James Hunter bij de spoorweg, trad hij op in de straten van Londen, speelde hij gitaar en zong bij Van Morrison, trad overal ter wereld op, en nam echte blue-eyed soul albums op. Zo kreeg hij in 2006 zelfs een nominatie voor een Grammy Award en een American Music Award. Tien jaar later kroonde MOJO magazine hem tot “The United Kingdom’s Greatest Soul Singer”. Op Valentijnsdag bracht Daptone Records deze verzameling ballades en love songs uit, met daarop juweeltjes waar men soms over gekeken had. Deze twaalf tracks werden met de grootste zorg en tederheid door de staf bij Daptone geselecteerd uit Hunter’s catalogus. Laat ons dus nu terugkeren naar de fifties en sixties en luister mee. Uiteraard denk je hierbij terug aan de fluwelen stem van Sam Cooke. ‘Something’s Calling’ zet onmiddellijk de toon van dit mooie liefdesalbum, gevolgd door het iets snellere ‘I Don’t Wanna Be Without You’. ‘Who’s Fooling Who’ is een zachte aanklacht, waarna hij op ‘If I Only Knew’ een manier zoekt om zijn geliefde te winnen. In ‘Carina’ bemerk ik wat trage ska, gevolgd door ‘Take it as You Find it’ dat ons meeneemt naar een rokerige club. ‘This Is Where We Came in’ is weer wat sneller, terwijl ‘Heartbreak’ weerom de “slechte” kant van een relatie in de verf zet. ‘It Was Gonna Be You’ klinkt ook weer zo soulvol, waarna ‘Never’ geïnspireerd lijkt op doo-wop uit de fifties. ‘He’s Your Could’ve Been’ is de voorlaatste track, gevolgd door de zoetgevooisde afsluiter ‘MM-Hmm’. James Hunter zag ik vele jaren geleden live in de AB club, en na al die jaren heeft hij nog niks van zijn charmes verloren. Deze cd is een feest voor soulfans, en dan ook om van te genieten met uw partner bij kaarslicht!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

I saw James Hunter live in the AB club many years ago, and after all these years he hasn't lost any of his charms. This CD is a feast for soul fans, and to be enjoyed with your partner by candlelight! A collection of blue-eyed soul songs that take you back to the fifties & sixties.

MEG BOWLES – PILGRIMAGE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Ancient Paths

Cave of Secrets

Cloudburst Over a Parched Land

Mountains Reaching for Stars

Luminous Garden of Repose

Source of Enduring Light

 

Website Artiest

MEG BOWLES

www.megbowlesmusic.com

Componiste en synthesizerspeelster Meg Bowles uit Connecticut begon haar muzikale reis als fluitiste en rondde haar studies af in klassieke muziek aan zowel de Northwestern als de Boston universiteiten. In 1984 kwam daar nog een M.B.A. in financiën bij van Columbia universiteit. Meg werkte jaren als derivatenhandelaar tot ze dat liet voor wat het was, en studies in Jungiaanse psychologie aanvatte om ambiente elektronische muziek te maken. Haar eerste 2 cd’s ‘Inner Space’ en ‘Solstice Dreams’ verschenen in 1993, gevolgd door ‘Blue Cosmos’ in 1996. Drie jaar later was het de beurt aan ‘From the Dark Earth’, en zo bleef Meg maar albums uitbrengen. Deze nieuwe cd verkent een meer cineastische, ambiente orkestrale stijl waarop uitgestrekte atmosferische texturen meteorologische fenomenen en andere poëtische elementen oproepen, die een droomscape vormen. Daarbij zorgde haar echtgenoot, Richard Price, voor coproductie. Daarnaast is Meg tevens een gediplomeerd psychoanalyticus, koorzanger, fervent tuinier en lokale natuurkenner. ‘Ancient Paths’ leidt ons naar eeuwenoude paden, waar elektronische klanktapijten de weg effenen. Daarna verdwalen we in grotten op de tonen van ‘Cave of Secrets’, waarin je het water hoort druppelen. Met ‘Cloudburst Over a Parched Land’ belanden we in een wolkbreuk boven een uitgedroogd land, terwijl iets verderop de bergen naar de sterren reiken met ‘Mountains Reaching for Stars’. We kunnen even verpozen in een lichtgevende tuin van rust met ‘Luminous Garden of Repose’, om af te sluiten met een bron van blijvend licht op ‘Source of Enduring Light’. Ga dus mee op deze ambient, elektronische muzikale pelgrimstocht en laat Meg Bowles jouw gids zijn.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new CD by Meg Bowles explores a more cinematic, ambient orchestral style in which expansive atmospheric textures evoke meteorological phenomena and other poetic elements, forming a dreamscape. So join this ambient, electronic musical pilgrimage and let her be your guide.

BRIAN CULBERTSON – THE TRILOGY PART 3 - WHITE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Prelude

Stars

Step Into Love

Dance With Me Tonight

Just You & Me

Sandcastles

My Promise To You

Conversations

Summer Hideaway

Love Everlasting

You Are My Everything

 

Website Artiest

BRIAN CULBERTSON

http://www.brianculbertson.com

Wie al jaren mijn recensies op www.smoothjazz.eu volgt zal deze artiest wel kennen. R&B en smooth jazz hitman Brian Culbertson begon jaren geleden met zijn “Hang Club”, die hij wekelijks streamde op YouTube. Daaruit kwam de inspiratie voort voor de 3 albums van ‘The Trilogy’. Brian componeerde, produceerde en speelde met hulp van meer dan 800 leden van die “Hang Club” immers deze trilogie, waarvan nu het derde deel uitgebracht werd. Het is meteen Brian’s 25ste album. Het eerste deel ‘Red’ in deze trilogie stond in het teken van het verliefd worden, en klonk sensueel en romantisch. Het tweede ‘Blue’ was daarentegen eerder melancholisch tijdens een liefdesbreuk. Maar dit derde deel is een reünie, en klinkt hoopvol met opgewekte urban grooves, genuanceerde contemporary jazz en popsongs. De eerste single daaruit is ‘Step Into Love’, een mid-tempo track met een vraag en antwoord spel tussen Brian’s gekende piano en Patches Stewart’s gedempte trompet. “I knew it would translate live because the song has real guitar, real bass, a lot of percussion. I had (drummer) Chris Miskel lay a simple groove down and it really turned out nice on stage.” zei Brian. Maar Brian is tevens een echte multi-instrumentalist, want hij bespeelt hier piano, keyboards, Fender Rhodes, Wurlitzer, Hammond B3 Organ, Clavinet, Moogs, gitaar, bas, drums, percussie, cello, trompet, trombone en zingt. Daarnaast treden gitaristen Paul Jackson Jr., Michael Thompson, Isaiah Sharkey en Gerey Johnson, bassist Maurice Fitzgerald, trompettist/beugelspeler Michael Stever en vocaliste Micaela Haley hem bij. Maar de opener ‘Prelude’ neigt naar klassieke muziek, gevolgd door het funky ‘Stars’. ‘Dance With Me Tonight’ opent met een pulserende beat, die vervolgens omslaat in een feestelijke salsa, met fluitiste Althea Rene. ‘Just You & Me’ klinkt ontspannend, waarna het mooie ‘Sandcastles’ het geluid van de zee met zich meebrengt. ‘Conversations’ is in Brian’s typische stijl, terwijl de ‘Summer Hideaway’ lekker voorbijkomt op een relaxte groove. Afsluiter ‘You Are My Everything’ is een ingetogen ballade. Maar eigenlijk moet je de drie delen tezamen beluisteren, want ze vormen een geheel. Hoe dan ook, Brian bewijst nogmaals dat hij nog steeds aan de top van dit genre staat. Een dikke aanrader dus!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

R&B & smooth jazz hit maker Brian Culbertson has delivered the third part of his trilogy. But actually you have to listen to the three parts together, because they form a whole. Anyway, Brian proves once again that he is still at the top of this genre. So highly recommended!

SINE – EINKLANG

DETAIL ALBUM

Tracks:

Sein

Hold On

Glittering Water

Closer

Truth Inside

Code Red

Far Away

It’s Okey

Air

Colour Shades

Caught in Time

Ausklang

 

Website Artiest

SINE

http://www.sineworld.de

Op 20 mei as. komt het nieuwe album van SINE uit. Dit is een muziekproject gecreëerd door Thomas Hauser. SINE heeft eerder al 2 albums (‘Ruhepol’ uit 2014 en ‘Tiefblau’ uit 2016), een EP en talloze remixen uitgebracht, en is opgenomen op verscheidene top chill-out en elektronische compilaties. Hij is dus zeer actief. Zijn muzikale carrière ving al in zijn kindertijd aan. Eerst kreeg hij accordeonlessen en ging daarna over naar keyboards. Uit zichzelf pakte hij de gitaar vast. In 1979 stichtte hij samen met zijn broer Jochen de productiefirma COSMIC SOUND. Zo kregen ze hun eigen studio en muziekuitgeverij. In 2008 ging SINE van start, en zijn eerste release werd de EP ‘Cross that Line’. Dit nieuwe digitale album zal 12 tracks bevatten, en de titel ervan verwijst naar harmonie, dat moment van innerlijke rust en vrede. Sine zei daarover: “Especially in these turbulent times it’s important to find moments of harmonization. I myself find those moments in music. Music can open the door to yourself and to the calm within you”. Daarnaast vindt hij rust in de natuur. De tracks hier werden eerder al uitgebracht op andere compilaties, maar nu in nieuwe versies en remixes van tracks zoals ‘Sein’ en ‘Truth Inside’. Maar er is meer, want ‘Einklang’ zal tevens beschikbaar zijn in het nieuwe Dolby Atmos formaat. Het werd aldaar opgenomen in ‘Immersive Lab’ in Berlijn, en gemixt door Eric Horstmann. Top chill-out dus om lekker bij te ontspannen!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The new album by SINE will be released on May 20th. It will contain 12 tracks, that appeared previously on other compilations. It will also be available in the new Dolby Atmos format. It was recorded there at 'Immersive Lab' in Berlin, and mixed by Eric Horstmann. Great chill-out to relax with!

VARIOUS ARTISTS – GOTTA GET A GOOD THING GOIN’ - THE MUSIC OF BLACK BRITAIN IN THE SIXTIES

DETAIL ALBUM

Tracks:

Disc 1:

THE SOUL BROTHERS - Gotta Get A Good Thing Goin’

THE FLIRTATIONS - Nothing But A Heartache

CARL DOUGLAS - Serving A Sentence Of Life

JIMMY THOMAS - Springtime

JIMMY JAMES AND THE VAGABONDS - This Heart Of Mine

JACKIE EDWARDS - Come On Home

CHRIS RAYBURN - One Way Ticket

HERBIE GOINS AND THE NIGHT-TIMERS - Coming Home To You

JIMMY CLIFF - Waterfall

THE FERRIS WHEEL - I Can’t Break The Habit

GENO WASHINGTON & THE RAM JAM BAND - Michael

CLEO LAINE - Don’t You Pass Me By

DANNY WILLIAMS - Whose Little Girl Are You

MADELINE BELL - Picture Me Gone

WATSON T BROWNE AND THE EXPLOSIVE - Some Lovin’

EBONY KEYES - If You Knew

SUGAR SIMONE - Take It Easy

KIM D - The Real Thing

BROTHERS GRIMM - Looky, Looky

LUCAS AND THE MIKE COTTON SOUND - Ain’t Love Good, Ain’t Love Proud

THE FANTASTICS - Ask The Lonely

OLIVER NORMAN - Drowning In My Own Despair

OWEN GRAY - Gonna Work Out Fine

JOHN L. WATSON AND THE HUMMELFLUGS - Lookin’ For Love

KENNY LYNCH - Movin’ Away

ROOT AND JENNY JACKSON - Let’s Go Somewhere

KENNY BERNARD - What Love Brings

RAM JOHN HOLDER - Yes I Do

HOAGY BENSON - Turn Me On

 

Disc 2:

THE CHANTS - A Man Without A Face

MARSHA HUNT - Walk On Gilded Splinters

THE FOUNDATIONS - New Direction

CALEB - Baby You’re Phrasing Is Bad

JOHN FITCH AND ASSOCIATES - Stoned Out Of It

SIMON K AND THE MEANTIMERS - Bring Back Your Love (To Me)

THE SUGARLUMPS - Can’t We Be Friends

FLAMMA SHERMAN - Move Me

JACK HAMMER - What Greater Love

THE SHADROCKS (Featuring Little John) - There Is

CLYDE McPHATTER - Only A Fool

RONNIE JONES - I’m So Clean

THIS ‘N’ THAT - Get Down With It / I Can’t Get No Satisfaction

JJ JACKSON AND THE JEEPS - But It’s Alright

ERNEST RANGLIN AND THE GBs - Swing A Ling Pt. I

NORMA LEE – Hurt

THE CORDUROYS - Too Much Of A Woman

ERROL DIXON - I Don’t Want

SONNY CHILDE - Giving Up On Love

RAY GATES - Have You Ever Had The Blues (Alternative Take)

PAULA AND THE JETLINERS - I Know Some Day

MAYNELL WILSON - Motown Feeling

BB JAMES AND DERV - Kiss Me, Kiss Me

BLUE RIVERS AND HIS MAROONS - Take It Or Leave It

McFARTHING KISSOON - I’m Living Good

LARIS McLENNON – Confusion

FREDDY MACK - Sock It To ‘Em, J.B. (Live)

THE REACTION - That Man

 

Disc 3:

BLACK VELVET - African Velvet

RICO’S COMBO - London Here I Come

MILLIE - My Love And I

LAUREL AITKEN - Bar Tender

WINSTON GROOVY - Work It Up

PAT RHODEN - Jezebel

KING HORROR - Cutting Blade

BERESFORD RICKETTS & THE BLUE BEATS - You Better Be Gone

THE CLASSICS - Worried Over Me

SONNY AND THE DAFFODILS - That Girl She Done Me Wrong

THE BRIXTON MARKET - Children Get Ready

TONY WASHINGTON AND THE D.C.’s - Show Me How (To Milk A Cow)

JOE’S ALL STARS - Musical Feet

THE FABULOUS BLUE BEATS - One More Try

THE RUDIES - Boss Sound

BOBBY JOHNSON AND THE ATOMS - Another Man

LAUREL AND GIRLIE - Scandal In Brixton Market

AMBROSE CAMPBELL - Hey Jude

SUGAR ‘N’ DANDY - Girl Come See

THE GRUVY BEATS - Kent People

THE BLUEBEATERS - There I Go

WINSTON AND PAT - Pony Ride

TOP GRANT - Coronation Street

SEVEN LETTERS - Call Collect

DIMPLES AND EDDIE with RICO’S COMBO - Fleet Street

CAB KAYE With HIS MUSIC FROM GHANA - Everything Is Go

CY GRANT - King Cricket

THE BARNABY RUDGE HIP BAND - Run Thru The Park

RUPERT AND THE RED DEVILS - Please Think Of Me

 

Disc 4:

SHIRLEY BASSEY – Sunshine

MAXINE NIGHTINGALE - Spinning Wheel

PETER STRAKER - Breakfast In Bed

PEANUT - I’m Waiting For The Day

MEL TURNER - They Killed The King

JOY MARSHALL - Heartache Hurry On By

ELDRIDGE DEVLIN - You’re My Girl

CLEO - To Know Him Is To Love Him

LORRAINE CHILD – You

DORRIS HENDERSON AND JOHN RENBOURN - Watch The Stars

MABEL HILLERY - Rock Me Daddy

CHAMPION JACK DUPREE With T.S. MCPHEE - Get Your Head Happy

OTIS SPANN - Keep Your Hand Out Of My Pocket

SCREAMIN’ JAY HAWKINS - All Night

JOE HARRIOTT QUINTET - Liggin’

FLASH DOMINCII & THE SUPERSONICS - Rora Rora Majo Omo Pupa

SHAKE KEANE - Green Onions

THE NEW ORLEANS KNIGHTS - Enjoy Yourself

THE CHARIOTS - Problem Girl

THE SOUTHLANDERS - Imitation Of Love

WINIFRED ATWELL - Bossa Nova Boogie

EMILE FORD AND THE BIG SIX - Hold Me, Thrill Me, Kiss Me

HOWIE CASEY AND THE SENIORS - I Ain’t Mad At You

RICKY WAYNE With THE FABULOUS FLEE- RACKERS - Chicka’roo

RAY ELLINGTON - The Rhythm Of The World

THE RAY KING SOUL BAND - Soon You’ll Be Gone

FITZROY COLEMAN AND HIS GUITARS – Lucilla

DAVY JONES - Love Bug

GEOFF LOVE AND HIS ORCHESTRA - Coronation Street

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

www.cherryred.co.uk

Op 29 juli as. brengt het Britse label Cherry Red Records een vierdelige box uit die de fans van soulmuziek uit de sixties zal doen opkijken. ‘Gotta Get A Good Thing Goin’’ is de eerste box om de grote invloed van “black music” tijdens de sixties in de UK in de spotlight te zetten. In deze “long form” box zitten dus 4 cd’s, waarop niet minder dan 115 tracks staan, met o.a. een essay door Fitzroy Facey (Soul Survivors). Terwijl de Britse succesvolle bands uit dat tijdperk, zoals The Beatles, The Rolling Stones enz., geïnspireerd en beïnvloed werden door Amerikaanse soul en R&B, kregen de zwarte artiesten in de UK niet de aandacht die ze verdienden. De twee eerste schijfjes laten de explosie van soul en R&B van eigen bodem horen, net zoals Motown en Stax dat in de USA deden. De titel van deze box is ontleend aan de gelijknamige song van The Soul Brothers, waarna het overbekende, Motown-achtige ‘Nothing But A Heartache’ door The Flirtations volgt. Verder op cd 1 ook nog een mij onbekend nummer door Jimmy James & The Vagabonds, Jimmy Cliff (uit Jamaica overgewaaid) evenals Jackie Edwards en Owen Gray, Madeline Bell (later nog in Blue Mink) en Kenny Lynch. Op de tweede schijf staan o.a. Marsha Hunt, de groep The Foundations, en Clyde McPhatter (de originele leadzanger van The Drifters en The Chants, die later The Real Thing zouden worden). Disc 3 is volledig gewijd aan ska, rocksteady en reggae van eigen bodem, afkomstig van artiesten die veelal in de Cariben geboren waren. Hiertoe behoren Millie Small en Laurel Aitken. De 4de cd bevat een gevarieerder gamma aan muziekstijlen, met bekende namen zoals Shirley Bassey, Maxine Nightingale met een cover van ‘Spinning Wheel’, Cleo Laine met ‘To Know Him Is To Love Him’, Screamin’ Jay Hawkins, en zelfs het orkest van Geoff Love. Maar ook bezoekende Amerikaanse blues en folkartiesten zoals  Champion Jack Dupree, Otis Spann en Mabel Hillery staan erop.

Heel wat tracks dus die nog nooit op cd verschenen zijn, en daartussen ook singles die nu heel wat geld waard zijn! Verder uitgebreide “liner notes” en biografieën van artiesten, plus zeldzame foto’s. Een must dus voor fans van black music, en van Northern soul!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

This box contains 4 cd’s with a lot of tracks that have never been released on cd, and in between also singles that are now worth a lot of money! Also extensive liner notes and artist biographies, plus rare photos. A must for fans of black music and Northern soul!

VARIOUS ARTISTS – SUPER BAD - HITS & RARITIES FROM THE TREASURE ISLE VAULTS (1971-1973)

DETAIL ALBUM

Tracks:

DISC 1:

Super Bad – Jeff Dixon

Black River (tk. 1) – Tommy McCook & The Supersonics

Pirate – The Ethiopians

Depth Charge – Tommy McCook & Soul Syndicate

Sentimental Reasons – Cynthia Richards

Stranger In Town – Tommy McCook & The Supersonics

Broken Hearted Melody – Delroy Denton

Broken Hearted Melody Version – Tommy McCook & The Supersonics

Jango – Eddie Ford

Mouth Trombone – Vincent Hinds & The Supersonics

You’re The One I Love – Dorothy Russell

Your Enemy Can’t Hurt You – The Eagles

Weather Report – The Tennors

Aily I – Cynthia Richards

Aily I Version – Duke Reid’s Allstars

If I Should Make It – Freddie McKay

Strings Of My Heart – Porky & Cynthia

Rub It Down – The Eagles

Rub It Down Version – Tommy McCook & All Stars

Jungle Fever – Cynthia Richards

Hit The Bridge – Brent Dowe

Guess I This Riddle – Eddie Ford

Mighty Redeemer Part 1 – Justin Hinds & Dominoes

Mighty Redeemer Part 2 – Justin Hinds & Dominoes

Buck And The Preacher – Tommy McCook

 

Disc 2:

Break Up To Make Up – Leroy & Junior

Clean Up Woman – Cynthia Richards

Watch A Whisperer – The Willows

Watch A Whisperer Version – Tommy McCook’s All Stars

He’s An Older Man – Albert Tulloch

Oh Lardy Dah – Junior Byles

Oh Lardy Dah Version – Tommy McCook’s All Stars

Passion Love – The Melodians

Where Must I Go – Errol Dunkley

How Long (Must We Wait) – The Saints

Adam 12 – Lyn Taitt & The Tommy McCook’s All Stars

A-So – The Willows

A-So Version – The Now Generation Band

Love Makes The World Go Round – The Melodians

Girl You Cried – Errol Dunkley

Feeling Good – The Saints

Memories Don’t Leave Like People Do – Bunny Brown

Memories Version – Bunny Brown

Nobody – Pat Kelly

Sentimental Journey – Lascelles Perkins

Sentimental Journey Version – Lascelles Perkins

Roof Over My Head – Bunny Brown

Brand New Me – Pat Kelly

Feel The Spirit – Toots Hibbert

Feel The Spirit Version – Toots Hibbert

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

https://www.cherryred.co.uk/

In het begin van de seventies had Duke Reid’s Treasure Isle Records label zich sterk gevestigd als één van de leiders van muziek uit Jamaica, en voordien enkele van de grootste singles op het gebied van ska, rock steady en reggae uit hun geschiedenis uitgebracht. Die trend zette zich in dat decennium verder, met Duke’s beroemde studio in Bond Street, die tussen 1971 en 1973 maar bleef bestsellers produceren. Toch zijn er ondanks de hoge kwaliteit van deze output heel wat opnames voorgoed de mist ingegaan. Maar nu kregen ze met deze compilatie de nodige aandacht die ze verdienen.

De titeltrack van Jeff Dixon opent de eerste disc, gevolgd door het swingende instrumentale ‘Black River (tk. 1)’ door Tommy McCook & The Supersonics. Cynthia Richards brengt een ska versie van ‘Sentimental Reasons’ van Nat King Cole, en ‘Broken Hearted Melody’ staat er in 2 versies op, net zoals ‘Aily I’. Verder ook nog 2 versies van ‘Rub It Down’, en van ‘Mighty Redeemer’.

De tweede schijf vangt aan met de Stylistics cover ‘Break Up To Make Up’ door Leroy & Junior, terwijl Cynthia Richards een cover van ‘Clean Up Woman’ brengt. Hier ook weer 2 versies van ‘Watch A Whisperer’, evenals van ‘Oh Lardy Dah’. Errol Dunkley staat hier ook op met ‘Where Must I Go’, en ook weer 2 versies van ‘A-So’. Ook nog een cover van ‘Memories Don’t Leave Like People Do’ door Bunny Brown, twee versies van ‘Sentimental Journey’, en 2 versies van ‘Feel the Spirit’.

Deze compilatie bevat romantische reggae, vroege roots en proto dub, en heel wat van deze tracks waren voorheen niet voorhanden sinds de seventies. Een dikke aanrader dus voor verzamelaars en fans van top reggae uit Jamaica!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This compilation features romantic reggae, early roots and proto dub, and many of these tracks were previously unavailable since the 1970s. Highly recommended for collectors and fans of top reggae from Jamaica!

VARIOUS ARTISTS – BUBBLEROCK IS HERE TO STAY! THE BRITISH POP EXPLOSION 1970-1973 – VOLUME 2

DETAIL ALBUM

Tracks:

DISC 1:

Shake A Tail Suzy – Barry Green

Sugar Me – Lynsey De Paul

No Matter How I Try – Gilbert O’Sullivan

Walking Through The Blue Grass – Stavely Makepeace

Sunny, Honey Girl – Fluff

Good Morning Freedom – Blue Mink

It’s A Tall Order For A Short Guy – Jonathan King

After Dark – P. C. Kent

Drugtaker – Drugtaker

Vietnam Rose – Whichwhat

Well Alright – Raw Holly

Radancer – Marmalade

Dad You Saved The World – White Plains

Magical Spiel – Barry Ryan with The Candy Choir

My Boyfriend’s Back – The Paper Dolls

On The Road Again – Iain Campbell

Iron Horse – Christie

Roly Poly – Stamford Bridge

High Into The Sky – Roger James

Alexander Graham Bell – The Sweet

Rock-A-Bye Blues – Kidrock

The Price Of Love – The Big Three

My Friend John – Shape

Telephone Line – Main Attraction

United We Stand – The Brotherhood Of Man

DISC 2:

Runaway – Huddersfield Transit Authority

Good Times – Alan Lake

Little Bit O’ Soul – Iron Cross

Nine By Nine – John Dummer’s Famous Music Band

Coz I Luv You – Slade

Big Six – Judge Dread

Sunny Sleeps Late – 22nd Street

The Lion Sleeps Tonight (Wimoweh) – Dave Newman

The Way I Feel – Complex

Right Wheel, Left Hammer, Sham – The Tremeloes

Working In The City – Chain Reaction

Tip Of My Tongue – Brotherly Love

Soley Soley – Middle Of The Road

Tokaido Line – Portrait

Uncle John’s Band – The Montanas

Rule Britannia – The U.K.’S

Born On A Beautiful Day – Paul Ryan

Everybody Go Home, The Party’s Over – Clodagh Rodgers

Tease Me – Tiger Sue

Fallout – Five Day Rain

You Know It Feels Right – Liverpool Echo

I Belong To Yesterday – Helicopter

You Are – Phillip Goodhand-Tait

Do You – Paul Kent

She Is Still A Mystery – Summer Wine

I Really Mean You – Kincade

The Sun Has Got His Hat On – Nemo

DISC 3:

Gimme Dat Ding – The Pipkins

29 Years To Doomsday – Bruce Spelman

Rainbow Chaser – Pica

Julian The Hooligan (Edited Single Version) – Rockin’ Horse

Down Down Down – Autumn

Get Ready For Love – Paintbox

You’re Ready Now – Sons And Lovers

Alright – Bay City Rollers

Sweat, Dust And Red Wine – Deep Feeling

My Kind Of Music – Smoky Forbes

Gimme Shelter – Birds Of A Feather

Bring All The Young Men Back Home – Blackwater Junction

Sausalito – Gary Benson

Bordeaux Rose – Fairfield Parlour

Jam Jam – American Jam Band

Black And White – Greyhound

She Keeps Giving Me These Feelings – Velvet Opera

Do You Know What I Mean – Simon Turner

Hurdy Gurdy – Muff

One More Mile To Freedom – John Carter

Ooh La La – Dave Mactavish

You Better Run – Boots

Lady Sadie – Hotlegs

Rock ‘A’ Bye – Holy Mackerel

San Jose – Shakane

Tossing And Turning – Hooters

Mouldy Old Dough – Lieutenant Pigeon

 

Website Label

CHERRY RED RECORDS

https://www.cherryred.co.uk/

In 2020 verscheen al het eerste deel van deze compilatie, en nu is deel 2 hier aanbeland. Deze compilatie bestaat uit drie cd’s, met daarop weerom een bonte verzameling Britse studio pophits, miskleunen en rariteiten. De Britse popscene uit bet begin van de seventies was grotendeels gedomineerd door de ouderwetse productie & songwriting teams uit Denmark Street. De rockwereld focuste zich meer op de albums. Deze nieuwe compilatie box biedt zo’n 4 uur aan materiaal, en waagt zich weerom op het pad van songwriting teams zoals Cook/Greenaway, Carter/Lewis, Chinn/Chapman, of dat van hit producers zoals Phil Wainman, Jonathan King, of dat van sessiezangers zoals Tony Burrows, Sue And Sunny, of nog dat van songwriters die zelf zongen zoals Lynsey de Paul, Barry Blue, Phillip Goodhand-Tait.

Neem nu bijvoorbeeld het door een motor gedreven openingsnummer ‘Shake A Tail Suzy’ door Barry Green (eigenlijk de echte naam van Barry Blue), of de bekende hit ‘Sugar Me’ van Lynsey De Paul (dat ze samen met Barry Green schreef). Gilbert O’Sullivan volgt daarna met ‘No Matter How I Try’, en iets verderop staat de bekende single ‘Good Morning Freedom’ van Blue Mink. De bekende producer Jonathan King (de man van ‘Hooked on a Feeling’) zong zelf ‘It’s A Tall Order For A Short Guy’ in, terwijl de Britse versie van Creedence Clearwater Revival, ofwel Whichwhat ons ‘Vietnam Rose’ bezorgde. The groep Marmalade (bekend van ‘Ob-la-di, Ob-la-da’) brengt hier het minder bekende ‘Radancer’, gevolgd door de betreurde Barry Ryan, de man van de super hit ‘Eloise’ hier samen met Candy Choir voor ‘Magical Spiel’ zorgt. Het damestrio The Paper Dolls covert ‘My Boyfriend’s Back’, en verder staat de groep Christie (bekend van ‘Yellow River’) met ‘Iron Horse’ in diezelfde trant. De glamourgroep The Sweet (van ‘Poppa Joe’ enz.) nemen hier ‘Alexander Graham Bell’ voor hun rekening, en de bekende act The Brotherhood of Man (ooit nog op het Eurovisiesongfestival) sluiten disc 1 af met ‘United We Stand’.

Disc 2 opent door Huddersfield Transit Authority met een cover van Del Shannon’s ‘Runaway’, waarna John Dummer’s Famous Music Band volgt met het instrumentale ‘Nine By Nine’. Slade’s eerste grote hit ‘Coz I Luv You’ komt hier ook aan bod, plus de reggae van Judge Dread met ‘Big Six’. Dave Newman covert de hit ‘The Lion Sleep Tonight (Wimoweh)’ en de bekende Tremeloes komen met ‘Right Wheel, Left Hammer, Sham’ op de proppen. Verderop staat Middle Of The Road met hun hit ‘Soley Soley’, en Paul Ryan (de broer van Barry Ryan) zingt ‘Born On A Beautiful Day’. Clodagh Rodgers (ooit nog op het Eurovisiesongfestival te gast) komt met ‘Everybody Go Home, The Party’s Over’. De band Kincade (bekend van ‘Dreams Are Ten a Penny’) komt hier met het minder bekende ‘I Really Mean You’.

De derde schijf begint met het bekende ‘Gimme Dat Ding’ van The Pipkins, en verder staan Sons and Lovers met een cover van Frankie Valli’s ‘You’re Ready Now’. De Schotse Bay City Rollers volgen daarop met ‘Alright’, en een eind verderop staat de reggae hit ‘Black And White’ door Greyhound. En zo gaat het verder tot Lieutenant Pigeon afsluit met het overbekende ‘Mouldy Old Dough’ dat tot de top van de charts doorstootte.

Dit tweede volume van ‘Bubblerock Is Here To Stay’ is dan ook een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de British invasion tussen 1970 en 1973. En daartoe behoren songs die voorgoed in  ons collectief muziekgeheugen zitten!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This second volume of 'Bubblerock Is Here To Stay' is highly recommended for those interested in the British invasion between 1970 and 1973. And that includes songs that will remain in our collective music memory forever!

SFERIX – PASSION

DETAIL ALBUM

Tracks:

Don’t Walk Away

I Miss You

Go Slow

Solaris

Forward

 

Website Artiest

SFERIX

https://www.facebook.com/Sferix/

Morgen komt de nieuwe digitale EP van de Duitse muzikant & producer Sferix uit. Voordien had het Duitse label Sine Music al in 2014 tracks van hem uitgebrcaht, maar zijn debuut ‘Take Me Home’ dateert van 2020. Opnieuw brengt hij een mix van chill-out, drum ‘n’ bass en upbeat tracks. “Every day is full of new impressions. Whether within yourself or in your environment. These impressions become inspiration. And inspiration transforms into the passion for music. That’s how I came up with the EP name ‘Passion’” zei hij. Sferix produceerde deze EP in zijn thuisstudio in Beieren, en die bevat verschillende genres en stemmingen. Er staan 5 tracks op, en de opener ‘Don’t Walk Away’ vertelt een zeer persoonlijk detail uit zijn eigen leven. De song staat voor zijn emotionele toestand toen zijn vader erg ziek werd. Ze begint met een hoopvolle beat, waarna ze verdwijnt in lagen van synthesizers. ‘I Miss You’ is een mijmering over ouder worden. Tijdens jouw “midlife” kan je nog steeds dansen, en van het leven genieten, maar toch denk je terug aan jouw jeugd. Deze drum ‘n’ bass staat voor de twee kanten: een jeugdige energie en een zoete melancholie. Op ‘Go Slow’ nodigt Sferix je uit om te detoxen. Keer er dus op terug naar een kalme ingesteldheid. Met ‘Solaris’ komt licht, vreugde, zonlicht en solidariteit in je leven. Deze track is opgedragen aan zijn vrouw, wiens troetelnaam “Sunny” is. En de afsluiter ‘Forward’ is een ode aan de hoop. Door middel van drijvende dansbeats en melodieën krijg je de kracht om verder te gaan. Sferix leidt je aldus doorheen een geluidstunnel die op het einde zal helder en krachtig zijn. Alle tracks zijn dus verbonden d.m.v. een persoonlijke anekdote. Hoopvol en herkenbaar.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The German musician & producer Sferix releases tomorrow his new EP. It contains 5 tracks that are connected to each other through a personal story. He leads you through a sonic tunnel, with brightness and power at the end.

ZARANKA -DRIFTER

DETAIL ALBUM

Tracks:

Cure

Buran

Feels Good

Focus

Power Move

Solstice

Drifter

Lullaby For My Little Stars

 

Website Artiest

ZARANKA

https://www.facebook.com/Zarankamusic/

Eerder recenseerde ik hier het album ‘Archaic’ van de Russische muzikant & producer Maksim Ivanec, alias Zaranka. Zoals u al kon lezen woont hij in St. Petersburg. In 2020 startte hij zijn muzikale project Zaranka, en wil daarmee soundscapes brengen die verweven zitten rond de thema’s van menselijke emotie, geest, natuur en technologie. Zaranka wil dat de mensen hiermee harmonie in zichzelf terugvinden en zich verzoenen met de wereld. Iets waarnaar Poetin dus zo moeten luisteren! De 8 melodieën op zijn derde digitale album helpen je daarbij met een ietwat meditatieve sfeer.  Ze werden geïnspireerd door zijn favoriete muziek en bevatten elektronische muziek uit de eighties, nineties en nillies, maar vermengd met moderne elementen en ideeën. Zowaar, volgens de cover ook, een overgang via een tijdstunnel of een wormgat naar een nieuw universum. Hopelijk één waar er geen oorlog is!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Russian musician & producer Zaranka released his third digital album, that contains 8 melodies. They were inspired by his favorite music and contain electronic music from the eighties, nineties and nillies, but mixed with modern elements and ideas. Indeed, according to the cover too, a transition through a time tunnel or a wormhole to a new universe. Hopefully one where there is no war!

EVAN CARYDAKIS – GROOVE HOUSE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Groove House

Ponderosa

Will I See You Again

Grand Central

Majorca

 

Website Artiest

EVAN CARYDAKIS

www.evancarydakis.com.au

Vijfentwintig jaar geleden stond saxofonist Evan Carydakis voor het eerst op het podium. Om die verjaardag te vieren bracht hij vorig jaar deze EP uit, die ik nu pas te horen krijg. Hij viert daarop zijn familie en introduceert ons zijn smooth jazz. “My mom and dad were first generation immigrants who worked hard, and selflessly gave everything for their four children, so I am very blessed to have this opportunity in my life.” Zijn tweelingbroer Stephan schreef mee aan de tracks, produceerde ze en speelde basgitaar op verschillende ervan. Daarnaast werkte gitarist Peter Kechayas mee aan de productie. Evan werd geboren in Melbourne en pakte de sax voor het eerst op zijn vijftiende beet. Momenteel woont hij in Tasmanië en opent met de mooie titeltrack, waarna ‘Ponderosa’ een funky sfeer neerzet. ‘Will I See You Again’ gaat verder in die melodieuze smooth jazz, waarin elementen verweven zitten van jazz, pop, rock en R&B. ‘Grand Central’ klinkt ietwat bluesy, en de afsluiter ‘Majorca’ is duidelijk gewijd aan het Spaanse eiland Mallorca. Die ontspannen track begint overigens met het geluid van de zee, en de akoestische gitaar van Thomas Lorenzo roept die Mediterrane sfeer op. Een artiest waar we in de toekomst duidelijk meer zullen van horen, en een leuke aanwinst voor smooth jazz!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Australian saxophonist Evan Carydakis is an artist that we will clearly hear more from in the future, and a nice asset to smooth jazz! This EP celebrates his 25 years on stage, and is dedicated to his family.

JEANETTE HARRIS – SAXATHRONE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Just the Way It Is
I Remember
Saxathrone
Keep It Moving
Smooth Complications
Gbona
Taco Love
We Are One
Before I Let Go
Ain't No Stopping Us Now
Mr. Magic

 

Website Artiest

JEANETTE HARRIS

https://www.jeanetteharrisband.com/

De Afro-Amerikaanse saxofoniste Jeanette Harris volg ik al jaren. Zij werd geboren en groeide op in het stadje Fresno in Californië, en kreeg op haar vijfde van haar vader een gitaar cadeau. Een jaar later kreeg ze privé pianolessen, totdat ze op een dag de saxofoonmuziek van Grover Washington, Jr. hoorde op cassette. Ze was meteen verknocht aan dat instrument. Verder genoot ze een klassieke opleiding zowel in sax als piano, gradueerde aan het fameuze Berklee College of Music in Boston, en vergezelde wijlen Teena Marie op haar laatste tournee. Jeanette werd verder beïnvloed door saxofonist Richard Elliot, Stevie Wonder en gitarist Norman Brown. Ze speelde al met Howard Hewett en Deniece Williams, en opende voor bekende namen als Kirk Whalum, Najee, The Rippingtons, Babyface, Phil Perry en KEM. Voor haar nieuwste release nam ze plaats op de saxofoontroon, zoals u kunt zien op de cover. Dat album opent met het leuke, relaxte ‘Just the Way It Is’, gevolgd door het opgewekte ‘I Remember’. De titeltrack klinkt ontspannen, terwijl ‘Keep It Moving’ eerder funky overkomt. Met ‘Smooth Complications’ wordt die funky sfeer verdergezet, waarna ‘Gbona’ de Afrikaanse “couleur locale” naar boven haalt. ‘Taco Love’ verwijst waarschijnlijk naar de taco’s uit Mexico, gevolgd door het ontspannen ‘We Are One’. En ‘Before I Let Go’ drijft weer op zo’n lekker funky ritme. Jeanette covert dan op een toffe manier de McFadden & Whitehead disco hit ‘Ain't No Stopping Us Now’, waarna Grover Washington, Jr. aan de beurt komt met een cover van zijn ‘Mr. Magic’. Een leuk album, dat saxofoonfans, zoals ik, doet watertanden. Sexy, saxy en funky, wat wil je nog meer? Jeanette weet me te boeien!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A nice new album by saxstress Jeanette Harris that will make saxophone fans, like me, mouth water. Sexy, saxy and funky, what more could you want? Jeanette knows how to fascinate me!

CARL LORD - DREAM ZONE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Outer Boundary

Winter's Melt

Ascension

Zenith

Radiance

Dream Zone

 

Website Artiest

CARL LORD

https://www.carllord.com/

Toen de Amerikaan Carl Lord pas vijf jaar oud was, werd hij gestuurd door een grootoom, die een klassiek geschoold pianist was. Kort daarna begon Carl pianolessen te nemen en in het kerkkoor te zingen. Tijdens zijn schooltijd nam hij deel aan verschillende talentenjachten en pianorecitals. Door de jaren heen speelde Carl piano, orgel en keyboards in verschillende regionale R&B, pop, rock, country en gospelbands. Zo speelde hij ook op talloze albums, filmscores en reclamespots, terwijl hij optrad tijdens de Kentucky Derby Winner's Party. Carl stond al op het podium met Steve Warner, Reba McEntire, Louise Mandrel, John Anderson, en wijlen Lynn Peterzell. Zijn nieuwste release op Heart Dance Records bevat 6 instrumentale tracks, die niet in één vakje te stoppen zijn. Ze overstijgen muzikale grenzen tot in het ambient genre. ‘Outer Boundary’ neemt ons mee naar de uiterste grens, naar een kalm gebied, op sonische en ritmische texturen, met de nadruk op een kalme en ontspannende luisterervaring. En dat geldt tevens voor de overige tracks. Zo laat ‘Winter’s Melt’ de sneeuw en het ijs smelten, terwijl we opstijgen met ‘Ascension’. Daarna bekijken we het ‘Zenith’, ofwel het hoogste punt aan de hemel, en daar straalt de ‘Radiance’. Tenslotte bereiken we de droomzone met de geremasterde versie van de titeltrack. Het zijn inderdaad tracks die New Age muziek overstijgen om te belanden in het ambient genre.

 

Patrick Van de Wiele (4)

On his new album, Carl Lord weaves tracks that transcend New Age music to end up in the ambient genre. They take us to a calm area, on sonic and rhythmic textures, with an emphasis on a calm and relaxing listening experience.

BLAIR BRYANT – RED TIGER

DETAIL ALBUM

Tracks:

Relentless

Chocolate for Breakfast

Spend the Night

B’s Bounce

Kiss of Life

Ember Glow

Girls in the Back

Hello Beautiful

Medusa’s Mirror

Red Tiger

That Girl

Power UP!

 

Website Artiest

BLAIR BRYANT

www.blairbryantmusic.net

Multi-instrumentalist en componist, Blair Bryant uit Kansas City werd door smooth jazzlegende Najee al bestempeld als een eigentijdse Stanley Clarke. Daarnaast zijn vergelijkingen met die andere bassist, Marcus Miller, niet uit de lucht. Blair heeft een voorliefde voor jazz, en begon zijn muzikale carrière in 2015 met ‘New Colors’. Daarna volgden nog twee albums, en nu is door Innervision Records deze nieuwe cd uitgebracht. De titel ervan verwijst naar de interessante kleur en toon van zijn favoriete instrument, de “custom designed 6-string Marco Bass”. De muziek vertoont zijn funk en R&B kant, met rijke en verbazingwekkende blazer arrangementen, die doen denken aan Earth, Wind & Fire. Het album is dan ook bedoeld om onze moraal, na Covid, weer op te krikken. Hierop speelt Blair bas, Moog bas, ritmegitaar, piano, keyboards, drums en programmeerde hij de strijkers en de drums. ‘Relentless’ is de funky opener, en Blair heeft de Sweet N Smoky Horns achter zich. ‘Chocolate for Breakfast’ brengt zoetigheid van bij het ontbijt, met uiteraard de bas voorop, waarna het rustigere ‘Spend the Night’ volgt, dat gezongen wordt door Paula Saunders Lewis. Saxofonist Marqueal Jordan en trompettist Emanuel Echem vervoegen Blair op de “stepper” ‘B’s Bounce’, gevolgd door de mooie Sade cover ‘Kiss of Life’, met de stem van vocaliste Beth Manley. Dit is één van mijn favoriete tracks hier! Op ‘Ember Glow’ combineert Blair twee saxofonisten, voornoemde Najee en Donald Hayes. De meisjes achteraan komen aan bod op ‘Girls in the Back’ met hulp van Shawn Kingsberry op keyboards, gitaar, zang en drumprogrammering. Het gaat er ietwat zomers aan toe op ‘Hello Beautiful’, en op deze ballade is gitarist Freddie Fox (de echtgenoot van Evelyn “Champagne” King) te horen. Daarna is de funk los op ‘Medusa’s Mirror’, alsof deze Gorgon uit de Griekse mythologie, een spiegel nodig had. De titeltrack is een solo uitstapje voor Blair, gevolgd door de uptempo Stevie Wonder cover ‘That Girl’, in gezelschap van saxofonist Jaared Arosemena en trompettist Emmanuel Echem. ‘Power UP!’ sluit af met een stevige brok funk, en David Davis voegt sax toe. Een daverend album, waar de funk van af druipt. Een schijf die uitnodigt tot dansen, tot oppikken van nieuwe energie, en die is broodnodig na Covid. Blair, my man, you funk the house!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A resounding album, dripping with funk. A disc that invites you to dance, to pick up new energy, and that is much needed after Covid. Blair, multi-instrumentalist, composer and bass player, Blair Bryant my man, you funk the house!

CHERYL B. ENGELHARDT -  THE PASSENGER

DETAIL ALBUM

Tracks:

The Beautiful Bridge 

The Light That’s Left

The Chariot 

The Misty Cosmos

The Two Feathers

The Angels’ Lullaby

The Zephyr Remembers (instr.) 

The Zephyr Remembers (vocal) 

The Message

The Ambient Love

 

Website Artiest

CHERYL B. ENGELHARDT

www.cbemusic.com

De Amerikaanse componiste en songwriter Cheryl B. Engelhardt startte haar muzikale carrière in New York City als componiste voor reclame en film. Daarna trok ze op tournee met een popband. Toch lag haar toekomst in het New Age genre. Cheryl trad al op in Frankrijk, Jeruzalem, Palestina en Mexico. Haar vijfde release, ‘Luminary’, en de eerste in het New Age genre, haalde de top bij iTunes, in de Amazon New Age charts, en won New Age Music Guide’s “Album of the Year 2020”. Haar nieuwste project is vorige week uitgebracht. Die schijf bedacht ze tijdens een treinreis van New York naar LA, waar ze de Grammy show moest bijwonen. Haar vriend en partner Kevin Archambault overleed echter, en Cheryl vertrok twee weken later. De treinreis zou haar veranderen, in die zin dat het haar hielp met een helingproces. Negen nieuwe ambiente New Age songs ontstonden, en vanop de trein contacteerde Cheryl bevriende collega’s zoals Lili Haydn, GRAMMY-genomineerden Sangeeta Kaur en Danaë Xanthe Vlasse, fluitiste Sherry Finzer, en het Dallas String Quartet. Bij haar terugkeer werd het album gemixt en gemastered, en dat enkel door vrouwen. Het is dan ook aan Archambault opgedragen.

 

Patrick Van de Wiele (3½)

Cheryl B. Engelhardt composed an entire album during a train journey from New York to LA. It’s dedicated to her friend and partner Kevin Archambault, and helped her in a healing process. Ambient New Age sounds.

ESKADET – L’ATTENTE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Apparences

Emprise

Souviens-toi

L'attente

Plume

Evasion

Rivages

Rêverie

 

Website Artiest

ESKADET

http://lemongrassmusic.de/artists/Eskadet/

De Franse producer Stéphane Klepper leeft in de Alpen nabij Zwitserland. Hij is al heel lang een fan van elektronische muziek en werd beïnvloed door Tangerine Dream, Klaus Schulze, Steve Roach, Lusine, Apparat en Jon Hopkins. Stéphane houdt van emotionele soundscapes en het verkennen van nieuwe muzikale horizonten. Voorheen bracht hij albums uit bij verschillende onafhankelijke labels, maar nu zit hij bij Lemongrassmusic. Tegelijkertijd produceert hij muziek voor verschillende Tv-programma’s en videogames. Zijn nieuwste project bevat 8 tracks, die een spirituele reis voorstellen doorheen vragen over het leven, lotsbestemming, complexiteit, twijfels, dromen, vriendschap en liefde, maar steeds met hetzelfde doel: verzoening, hoop, vreugde en schoonheid. Zijn muziek werd geïnspireerd door mooie plekken waar hij leeft, meestal op het eiland Corsica, waar hij zijn historische roots achterna gaat. Je kan je dan ook gemakkelijk de Alpen, mediterrane landschappen en geuren bij zijn muziek voorstellen. Daarvoor maakt Eskadet o.a. gebruik van complexe ritmes, spookachtige stemmen en atmosferen. Laat dus bij elke track uw verbeelding de vrije loop. U zal er steeds nieuwe details in ontdekken. Want Stéphane produceert niet met een vooraf uitgelijnd plan, Hij borduurt voort op een geluid, een ritme, een atmosfeer…

 

Patrick Van de Wiele (4)

The French producer Eskadet makes music which is inspired by beautiful places where he lives. He use complex rhythms and spooky voices and atmospheres. Let you imagination be carried away by his music…

LO GRECO BROS QUARTET – CELEBRATE COLTRANE

DETAIL ALBUM

Tracks:

All In

My Favourite Things

Just for You

In a Sentimental Mood

Instant

Naima

C Day

Loving

Training

Celebrating

 

Website Artiest

LO GRECO BROS

https://www.facebook.com/LoGrecoBros

In het verleden heb ik nog al albums van de Italiaanse Lo Greco Bros besproken. Dit zijn meer bepaald Gianni (drums) en Enzo (bas) Lo Greco, die ook actief zijn onder andere namen zoals Soulstance, Quintetto Lo Greco, Jazz 2 More, Flow Bop. Ze maken aldus een van de hipste en meest hechte ritmesecties uit, en hebben een stevige reputatie opgebouwd, die alom geapprecieerd wordt. Ze werkten bovendien al samen met Chet Baker, Brian Auger, Ray Charles, Stevie Wonder, Elton John, Jobim, Lalo Schifrin, Dee Dee Bridgewater, Nicola Conte, Rosalia De Souza, Gerardo Frisina en andere internationaal bekende artiesten. Voor dit album vormden ze samen met Germano Zenga (sax) en Antonio Zambrini (piano) een kwartet. Ze kozen ervoor om een eerbetoon uit te brengen aan wijlen jazzsaxofonist John Coltrane. Dan doen ze in 10 tracks, waarvan ze er 7 zelf componeerden. ‘All In’ is zo’n eigen swingende compositie, en je hoort onmiddellijk dat de sax centraal staat. ‘My Favourite Things’ kent u uiteraard van Rodgers & Hammerstein uit de musical en film ‘The Sound of Music’. Iets verderop volgt ‘In a Sentimental Mood’ van Duke Ellington, terwijl in de overige nummers de bop aan bod komt. Met ‘Naima’ komen we bij Coltrane zelf terecht, een song die hij in 1959 vernoemde naar zijn vrouw. ‘Loving’ is een romantische track, maar ‘Training’ en ‘Celebrating’ gaan wee die boptoer op. Voer dus voor wie houdt van traditionele jazz, met oog voor improvisaties. En zeker voor wie fan is van Coltrane!

 

Patrick Van de Wiele (3½)

For this album, the Italian Lo Greco Bros. invited a sax player and a pianist to join them. As a quartet, they put out a tribute to John Coltrane. It’s recommended to those who love traditional bop, with improvisations.

PAPIK PRESENTS COCKTAIL MINA VOL. II

DETAIL ALBUM

Tracks:

Alessandro Pitoni - Se Telefonando

Frankie Lovecchio, Claudia Arvati - Acqua E Sale

Stefy Gamboni - Volami Nel Cuore

Alan Scaffardi - L'Amore Forse

Anna Fondi - Con Te Sarà Diverso

Nadia Straccia - Vorrei Che Fosse Amore

Daniele Bengi Benati - Balla Chi Balla

Ely Bruna - Quando Ero Piccola

Stefy Gamboni - Non Passa

Cristiana Polegri - E Se Domani

Alessandro Pitoni - Io e Te Da Soli

Stefy Gamboni - Inutile Sperare

Michele Ranieri - Troppe Note

Claudia Arvati - Volevo Scriverti Da Tanto

Katia Rizzo - Brava

Gustavo Baião - Ao Amigo Tom (L'Amore Forse)

Stefy Gamboni - Portati Via

Claudia Arvati - Rose Su Rose

Vittoria Siggillino - L'ultima Occasione

Frankie Lovecchio, Stefy Gamboni - Questione Di Feeling

 

Website Artiest

PAPIK

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063576553242

Mijn Italiaanse Facebookvriend Papik, ofwel Nerio Poggi uit Rome is een bekend producer van o.a. zangeres Ely Bruna (die hier al aan bod gekomen is). In 2015 verscheen het eerste deel van zijn compilatie songs ‘Cocktail Mina’, en nu zeven jaar later is daarbij volume 2 aan toegevoegd. Opnieuw nodigde Papik, die zelf voor de arrangementen en de productie zorgde, en af en toe synthesizers en keyboards speelt, allerlei vocalisten uit om die Italiaanse songs in te zingen. Alessandro Pitoni opent met de ballade ‘Se Telefonando’, gevolgd door Frankie Lovecchio en Claudia Arvati die te gast zijn op het mid-tempo van ‘Acqua E Sale’. Stefy Gamboni zingt daarna de ballade ‘Volami Nel Cuore’ in, waarna Alan Scaffardi aan de beurt is met ‘L'Amore Forse’. Het uptemponummer ‘Con Te Sarà Diverso’ wordt gebracht door Anna Fondi, waarna het gevolgd wordt door de ballade ‘Vorrei Che Fosse Amore’ van Nadia Straccia. Dansen doen we op ‘Balla Chi Balla’ van Daniele Bengi Benati, gevolgd door voornoemde zangeres Ely Bruna, die met de ballade ‘Quando Ero Piccola’ vervolgt. Stefy Gamboni keert terug met het dansbare ‘Non Passa’, terwijl Cristiana Polegri ons op ‘E Se Domani’ laat verder dansen. En Alessandro Pitoni komt nogmaals aan de beurt op ‘Io e Te Da Soli’, waarna Stefy Gamboni weer present is voor de bossa nova van ‘Inutile Sperare’. Michele Ranieri zingt daarna ‘Troppe Note’ in, gevolgd door ‘Volevo Scriverti Da Tanto’ van Claudia Arvati. Katia Rizzo brengt ons het uitbundige ‘Brava’, waarna Gustavo Baião verdergaat met de loungy ballade ‘Ao Amigo Tom (L'Amore Forse)’. Stefy Gamboni komt nogmaals op de proppen met ‘Portati Via’, en Claudia Arvati vult aan met ‘Rose Su Rose’. Vittoria Siggillino is de volgende in het rijtje met de ballade ‘L'ultima Occasione’ en Frankie Lovecchio en Stefy Gamboni gaan in duet op ‘Questione Di Feeling’ ter afsluiting. Opnieuw dus een mooie compilatie, die Italiaanse songs voorziet van een modern jasje, en op die manier ze weer actueel maakt. Een aanrader dus!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Papik invited different vocalists to sing Italian songs on this second volume in his ‘Cocktail Mina’ series. So again a nice compilation, which provides Italian songs with a modern twist, and in that way makes them topical again. So highly recommended!

NOVA – TERRANOVA & QUO VADIS

DETAIL ALBUM

Tracks:

CD 1
Aurora
Arrive
Xenos
Horizon
Terra
Sol
Clear Up
Ariane (the Traveller)
La Luna
Exit
Reel
Aurora (12-Inch Single Version)

CD 2
Cygnus
Phase
Contact
Pulsar
Crystal
Stella Maris
Atmosphere
Jig (presto)
Vortex
Quo Vadis
Contact (alternate Version)

 

Website Artiest

ROB PAPEN

https://www.robpapen.com/

In 1979 kocht ik een elpee van de Nederlandse synthesizergroep Peru. Ik wist toen echter (nog) niet dat leden Peter Kommers en Ruud van Es uit Dordrecht een jaar later op een fanclub dag van Klaus Schulze, hun zielsgenoot Rob Papen zouden ontmoeten, en besluiten om als trio verder te gaan. ‘Macchu Picchu’ lag inderdaad in de lijn van de Berlijnse school, met zweverige stukken. Maar toen, na een contact met Willem van Kooten, door het trio besloten werd om ook muziek uit te brengen onder de naam Nova, raakte het allemaal in een stroomversnelling. Met de single ‘Aurora’ (overigens gebaseerd op de track ‘Sons of Dawn’ van Peru) kwam in de lente van 1982 de doorbraak. Zowel bij ons als bij onze Noorderburen stootte deze single door tot de top van de charts. Samen met producer Chris Pilgrim werd aldus gewerkt aan het debuutalbum dat ‘Terranova’ zou gaan heten. Dat kwam er vrij vlug in juli van dat jaar, wat ik ook kocht. En het jaar daarop volgde ‘Quo Vadis’. De sound van Nova was gestructureerder dan die van Peru, met ingekorte tracks en invloeden uit folk. Toch leidde dat tot een split binnen de groep, en naast Peru gingen Peter en Ruud zich ook bezighouden met pop gerelateerde projecten. Vorig jaar bracht het Red Bullet label beide Nova albums geremastered samen op 2 cd’s uit, aangevuld met enkele bonustracks (zoals de 12 inch versie van ‘Aurora’). Het doet deugd om na al die jaren ‘Aurora’ nog eens te horen. Uiteraard ligt deze synthesizer hit in de lijn van Vangelis, Jean Michel Jarre enz. Maar ook de andere tracks zoals ‘Xenos’, ‘Sol’, ‘Ariane (the Traveller)’, ‘Cygnus’ en ‘Phase’ liggen nog steeds goed in het gehoor. Ik ben dan ook steeds een fan van synthesizermuziek geweest, gezien mijn nu al meer dan vijftigjarige fascinatie voor sciencefiction. En de perfect op radiomaat gestuurde toekomstmuziek van Nova lag perfect in die lijn.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Last year the Red Bullet label released both Nova albums remastered together on 2 CDs, supplemented with some bonus tracks (such as the 12 inch version of 'Aurora'). It's great to hear 'Aurora' again after all these years. Of course this synthesizer hit is in the vein of Vangelis, Jean Michel Jarre etc. But the other tracks such as 'Xenos', 'Sol', 'Ariane (the Traveller)', 'Cygnus' and ‘Phase’ are still good to listen to. I have therefore always been a fan of synthesizer music, given my fascination with science fiction for more than fifty years. And Nova's perfectly radio-controlled future music was perfectly in line with that.

JESSY J – BLUE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dig It

Blue

Spinnin’

Malt Shop

Dance Beat

Summer Swing

Mini’s Bounce

Song for David

 

Website Artiest

JESSY J

https://www.jessyj.com/

De Amerikaanse saxofoniste Jessy J volg ik al jaren via www.smothjazz.eu. Jessy werd in Oregon geboren uit een Mexicaanse vader en een Amerikaanse moeder. Ze groeide op in Zuid Californië, waar Latin, jazz en pop aan bod kwamen. Muzikaal gesproken werd ze beïnvloed door Cannonball Adderley, John Coltrane, Charlie Parker, Grover Washington, Jr., Sergio Mendes, Ricky Martin en Gloria Estefan. Er zat dus duidelijk een Latin kantje aan haar muzikale achtergrond, die ze in haar eerste albums uitgebreid liet aan bod komen. Nadat ze aan het USC afgestudeerd was in jazz, nam ze op en toerde ze met Michael Bublé, Jessica Simpson, The Temptations en Michael Bolton. Maar als actrice, danseres en saxofoniste stond ze in 2004 op de planken van de Broadway show ‘Blast!’. Later toerde ze nam met smooth jazz giganten zoals Jeff Lorber, Gerald Albright, Jeff Lorber, Euge Groove en Peter White. Voor haar nieuwste album zocht ze inspiratie bij de blues en soulgroten uit de sixties, en componeerde 8 originele tracks met drums à la James Brown en orgel à la Ray Charles. “The tone for BLUE was set when I wrote the track “Spinnin’,” whose high energy old school vibe was about me pouring out my frustration over cancelled gigs and sudden lifestyle adjustments due to lockdown,” zei ze. “Overall my playing on the album reflects fourteen years of growth as a musician and songwriter, which feels normal considering how young I was when my first album came out. I always want to be evolving as an artist and producer. Blue is very different from my earlier albums because it’s a snapshot of where I am now in my life and how I was feeling during these difficult times.” Openen doet ze met het funky Crusaders-achtige ‘Dig It’, waarin toch duidelijk de sound van Jeff Lorber te horen is. Dit uptempo nummer is meteen de eerste single eruit, waarna de titeltrack volgt. ‘Spinnin’ is een drijvende track, die je gegarandeerd aan het dansen zet, gecreëerd in tandem met veteraanpianist en arrangeur Jay Rowe, gevolgd door ‘Malt Shop’, weerom met Lorber in de tijdsgeest van Cannonball Adderley. En we blijven dansen, dit keer met het mooie, discoachtige ‘Dance Beat’, waarin toch wat Latin invloeden zitten. Het zacht swingende ‘Summer Swing’ laat je meedrijven op een zomerse jazzy bries, waarna het aanstekelijke ‘Mini’s Bounce’, overigens geschreven voor haar Duitse herder Mini, volgt. En afsluiter ‘Song for David’ is opgedragen aan haar oudste zoon, die samen met aan de piano zat toen ze dit schreef. Het nummer balanceert tussen een ballade en swing. Jessy J is blij dat ze terug contact met haar fans heeft, want ze vertrekt nu op tournee. En ik ben ook blij dat ik jullie dit nieuwe album kan voorschotelen. Want het is een weerom een aanrader, en zeker indien je zoals ik, van saxmuziek houdt.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Saxophonist Jessy J is happy to be back in touch with her fans as she is now going on tour. And I'm also happy to present you this new album. Because it is again highly recommended, especially if you like sax music like me.

THE JAZZ DEFENDERS – KING PHOENIX

DETAIL ALBUM

Tracks:

Wagger Jaunt

Munch

The Oracle

Twilight

Love’s Vestige

Perfectly Imperfect

Reprise: Queen Bee

From The Ashes

Saudade

Live Slow (feat Herbal T)

 

Website Artiest

THE JAZZ DEFENDERS

https://www.facebook.com/thejazzdefenders

Het Britse kwintet The Jazz Defenders liet in 2020 hun debuut ‘Scheming’ op de wereld los. Dat album was een hommage aan de hard bop uit de fifties & sixties, maar hun nieuw album breekt daar totaal mee. Deze keer komen hiphopjazz, soundtracksounds, Latin ritmes en souljazz aan bod. Voorop werden 3 singles uitgebracht, en dat waren: ‘The Big Man/Love’s Vestige’, ‘Live Slow’ en ‘Perfectly Imperfect’. De klassieke sound uit het midden van de sixties en het samengaan van soul en funk met jazz staat centraal. The Jazz Defenders bestaat uit: George Cooper (piano, orgel, Wurlitzer, percussie), Will Harris (bas), Ian Matthews (drums), Nick Malcolm (trompet, beugel), Nicholas Dover (tenorsax). Op dit nieuwe album staan 10 tracks, die George Cooper schreef, of eraan meeschreef. Opener ‘Wagger Jaunt’ is meteen een prachtig stukje jazzfunk, dat me doet denken aan The Crusaders. ‘Munch’ gaat er funky tegenaan, met een knipoog naar orgelisten zoals Ramsey Lewis. Met ‘The Oracle’ begeven we ons op cinefiele grond. Dit nummer gaat immers in de richting van een James Bond soundtrack. ‘Twilight’ grijpt dan weer terug naar de jazz van het debuut, waarna ‘Love’s Vestige’ eraan komt. Op ‘Perfectly Imperfect’ is de Londense rapper Doc Brown te gast, gevolgd door het intermezzo ‘Reprise: Queen Bee’. ‘From The Ashes’ brengt weer die Crusaders sound, terwijl het mooie, Braziliaans aandoende ‘Saudade’ bossa nova ten tonele voert. En de Amerikaanse rapper Herbal T kan je horen op de hiphopjazz van ‘Live Slow’. Een indrukwekkend album, en een band waarvan we hopelijk nog veel zullen horen!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

British quintet The Jazz Defenders bring a new sound. A mixture of soul jazz, with soul, funk, hip hop, Latin etc. fills this impressive album. I hope that we’ll hear more from this band!

SHIRLEY DAVIS & THE SILVERBACKS – KEEP ON KEEPIN’ ON

DETAIL ALBUM

Tracks:

Culture or Vulture

Wild Girl

Keep On Keepin’ On

Love Insane

It’s All Right

True People

Outdoor

Stay Firm

So Much To Me

Take Out The Trash

Still Young

 

Website Artiest

SHIRLEY DAVIS

https://www.facebook.com/shirleyintherain

De nieuwe diva van de Europese soul, zangeres Shirley Davis, is samen gegaan met het vlaggenschip van het Spaanse label Tucxone Records, ofwel de band The Silverbacks. Die unie leverde deze nieuwe cd op, de derde al voor Shirley. En het is een juweeltje voor fans van echte soul! Shirley werd in Londen geboren uit Jamaicaanse ouders, maar verkaste naar Australië en trouwde daar toen ze pas 16 was. Ze vervoegde de Grand WaZoo band, zong bij de grote Wilson Pickett, onderhield een vriendschapsband met Marva Whitney en nam een single op met de Japanse band Osaka Monaurail. Maar “down under” is ze vooral bekend voor haar danssingle ‘I Want to Live’ met Deepface, die tot nr. 1 steeg. Toen ze terug in Europa aankwam werd ze door wijlen Sharon Jones (& The Dap-Kings) aangemoedigd om door te gaan met zingen. Het Tucxone label zette haar aan om een album met The Silverbacks op te nemen op de ouderwetse, analoge manier. Vergelijkingen met de Stax sound zijn dan ook niet uit de lucht. Die samenwerking begon al in maart 2016 met het album ‘Black Rose’, wat hun tijdens de Pop-Eye Awards de titel van “Best New International Artist” opleverde. Twee jaar later volgde dan ‘Wishes & Wants’, en nu is nummer 3 hier aanbeland, nu op het Spaanse label Lovemonk Records. Shirley opereert nu vanuit Madrid, en opent met ‘Culture or Vulture’, dat direct de toon à la Marvin Gaye zet. ‘Wild Girl’ is meer mid-tempo, en biografisch in die zin dat het een eerbetoon is aan haar dochter. De titeltrack doet me wat denken aan James Brown, en waren tevens de laatste woorden die Sharon Jones aan haar sms’te, gevolgd door de gevoelige ballade ‘Love Insane’. ‘It’s All Right’ is een flinke instrumentale track, gevolgd door de swinger ‘True People’. ‘Outdoor’ is een vooruitziende song over het buitenleven, geschreven voor de pandemie, waarna de nieuwe single ‘Stay Firm’ eraan komt. ‘So Much To Me’ is weer mid-tempo, terwijl ‘Take Out The Trash’ een aanstekelijk dansnummer is. Afsluiter ‘Still Young’ brengt nog eens echte soul. Een ware aanwinst voor soulfans, een terugkeer naar “old school” soul. Ik ga hem nogmaals beluisteren!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The new album by European soul diva Shirley Davis was realized with the band The Silverbacks. A true asset for soul fans, a return to “old school” soul. I'm going to listen to it again!

IËLO - FREEZONE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Here Comes The Sun

Morning In Zinlay

So Come On

Aguda

Liquid Love

Freezone

 

Website Artiest

FREEZONE

https://lemongrassmusic.bandcamp.com/album/freezone

Uit de lichtstad Parijs komt het geluid van Iëlo. Achter dit pseudoniem schuilt de klassiek getrainde artiest Saïd Daghelfi. Op zijn vijfde begon hij muziek te leren op piano, viola, klarinet en percussie, en 9 jaar later begon hij te experimenteren met elektronische muziek. Op zijn zeventiende ging hij de studio in als arrangeur. Iëlo is dus een multi-instrumentalist, die heel wat songs componeerde. Daarnaast speelde hij gedurende vele jaren in bands van verschillende genres. Bijvoorbeeld als drummer en bassist in rock en jazzbands, en op keyboards en synthesizer in de elektronische band Purple Spirit. Eind de nineties stond hij live op het podium. Nadat hij Deep House, 2-Step en Electronic music (S.Dee, Mysterious City, Phenomena…) en vroege Downbeat music in 2000 (Eddie S.) geproduceerd had, begon hij in 2007 als Iëlo chill-out en downtempo muziek te componeren. Hij bestreek verscheidene sub genres zoals Nu Jazz en Future R&B. Vandaag de dag werkt hij ook onder het pseudoniem STR3E voor elektronische muziek, en onder de naam Nekudä voor ambient en minimalistische neoklassieke pianomuziek. Lemongrassmusic brengt zijn debuut EP onder de naam Iëlo nu uit. Daarop werd hij geïnspireerd door de natuur en door de zee. Deze brengen hem immers rust. Iëlo componeerde 6 tracks tussen juli en december van vorig jaar in het “Balearic” genre. De tracks variëren van Nu Jazz en soul en downtempo tot elektronica en chill-out. ‘Morning in Zinlay’ is opgedragen aan een nieuwe dag die begint. Er is zelfs plaats voor een jazzy tune, nl. ‘So Come On’. Of heeft u liever chill-out zoals ‘Liquid Love’? Een welgekomen artiest met een frisse aanpak!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Lemongrassmusic is releasing the debut EP from Iëlo with “Balearic” music. He was inspired by nature and the sea. The tracks vary from Nu Jazz and soul and downtempo to electronica and chill-out. A welcome artist with a fresh approach!

KLANGSTEIN - MAGIC

DETAIL ALBUM

Tracks:

Magic

Contact

Starzer

Flowmotion Pt.2

 

Website Artiest

KLANGSTEIN

https://www.schalldeluxe.de/

De Duitse producer Klangstein bracht al dozijnen producties, remixen en Dj mixen op verscheidene internationale compilaties uit. Hij werkte samen met internationaal befaamde producers en artiesten, zoals Nosie Katzmann (Culture Beat, Dj Bobo, Jam & Spoon), York (Mike Oldfield) en Chris Zippel (Pet Shop Boys, Robbie Williams). Daarnaast runt hij zijn eigen label, Schalldeluxe. Klangstein leeft nabij Frankfurt en componeert en produceert tevens soundtracks voor Tv commercials en video’s voor bedrijven (Audi, Marlino Jackets, Jaguar). Ook is hij regelmatig te zien als Dj op verschillende evenementen. Nu is zijn nieuwste EP uitgebracht, met daarop 4 coole, elektronische tracks. De titeltrack vangt aan op een elektronische beat, waarna ‘Contact’ er nog steviger tegenaan gaat. ‘Starzer’ is de derde track, die klinkt rustiger, en gaat wat meer richting chill-out. Met ‘Flowmotion Pt.2’ wordt het ritme weer opgepakt. Deze EP kan u bij alle downloadstores verkregen worden. Misschien iets voor u?

 

Patrick Van de Wiele (4)

The German producer Klangstein delivers his latest EP with 4 cool, electronic tracks. This EP can be obtained from all download stores. Maybe something for you?

LYNN CANNON – LAYIN’ IT DOWN

DETAIL ALBUM

Tracks:

Flight Time

Gimme Dat

Handle Yo Bidness

I Feel For You

Joyride

Layin’ It Down

LCsG

Mdf

Show Time

Sun Goddess

TYT

You Put a Move on My Heart

 

Website Artiest

LYNN CANNON

https://lcannon61058msn.com/

De Afro-Amerikaanse pianist en keyboardspeler Lynn Cannon werd geboren in Detroit in 1958. Op zijn twaalfde begon hij piano te spelen, waarbij gospel zijn belangrijkste inspiratiebron was. Op die manier kwam hij in contact met de akoestische piano en het Hammond B-3 orgel. In het begin van d eighties vervoegde hij een R&B band, en het was pas na jaren van live optredens, meer bepaald in 1998, dat Lynn zelf begon contemporary jazz te schrijven en op te nemen. Dat resulteerde dan in zijn debuutalbum ‘Smooth Sailing’, waarna er tijdens de volgende 21 jaren zeven albums volgden. Dat zijn in volgorde: ‘Walk in the Park’, ‘Working It!’, ‘Pzazz!’, ‘What’s Up!’, ‘Movin’ On’, ‘Let’s Go!’ en nu dus deze ‘Layin’ it Down’. Lynn werd beïnvloed door jazzgroten zoals Jeff Lorber, Fattburger en Gregg Karukas. Op zijn nieuw album staan 12 tracks, waarvan hij het merendeel zelf componeerde. ‘Flight Time’ is de opener van dit contemporary jazzalbum, met invloeden van funk en smooth jazz. ‘Gimme Dat’ is een vrolijke track, maar ‘Handle Yo Bidness’ komt rustig over. Chaka Khan’s megahit ‘I Feel For You’ wordt hier vakkundig gecoverd, waarna ‘Joyride’ aanzet tot een leuke “drive on the road”. De titeltrack drijft op een mid-tempo, gevolgd door ‘LCsG’. Funk is aan de orde op ‘Mdf’, gevolgd door ‘Show Time’. Een cover van de Earth, Wind & Fire hit ‘Sun Goddess’ is de volgende track, waarna ‘TYT’ erop volgt. En een cover van de prachtige ballade ‘You Put a Move on My Heart’, oorspronkelijk door Quincy Jones en Tamia, sluit af. Een mooi album van deze getalenteerde pianist en keyboardspeler. Lynn brengt contemporary jazz met hints van funk en smooth jazz. Erg leuk!

 

Patrick Van de Wiele (4)

A beautiful album by this talented pianist and keyboard player. Lynn brings contemporary jazz with hints of funk and smooth jazz. Very nice!

THREESTYLE - BETTER DAYS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Living in this house

Just Us

Hold on to me

Hey love

Call me

If I Could

Better days

Say a Prayer

Come to Me

No one else Would ever Do

Loving on next to Nothin’

Keep it simple

Like Butta Baby

Time to Shine

 

Website Artiest

THREESTYLE

http://threestylejazz.com/

In het verleden heb ik al verschillende mooie albums van het Duitse smooth jazz trio Threestyle gerecenseerd. Ze hebben maar liefst 10 soloalbums en meer dan 400 singles uitgebracht, reikten zelfs tot de top van de Billboard charts, SmoothJazzNetwork Top 20, de Groovejazz charts en de Wave.fm hitlijsten. Daarnaast wonnen ze de Global Music Awards, Hollywood Music in Media Awards en Akademia Music Awards. De band werkte al samen met Paul Brown, Gail Jhonson (Jazz in Pink), Katja Rieckermann (Rod Stewart), Mack (Queen, ELO, Rolling Stones), Nils, Jimmy Haslip, James L. Manning, Latonya Black, Lew Laing, Chris Troy, Marcus Anderson, Roberto Vally, Julian Vaughn, Matt Marshak, Chris de Burgh, Chris Norman, Brosis en Right Said Fred. Tevens toeren ze de wereld rond en stonden op podia van verschillende festivals. Saxofoniste Magdalena Chovancova (die net als haar tweelingzus Gabriela uit Tsjechië komt), gitarist Robert Fertl en drumster Gabriela Chovancova gaan op dit nieuwe album in zee met verschillende gastartiesten. Op de leuke R&B opener ‘Living in this house’ is bijvoorbeeld zanger Damon Dae te horen, waarna hij terugkeert op de ontspannen mid-tempo track ‘Just Us’. Zangeres Ashley Sankey is te gast op de mid-tempo song ‘Hold on to me’, gevolgd door de R&B van ‘Hey Love’ waarop je weerom Damon Dae kan horen. En op ‘Call Me’ is hij weer van de partij. ‘If I Could’ is een romantische ballade, nu gebracht door zanger Tim Owens. Daarna is het terug de beurt aan Damon Dae op de titeltrack, en op ‘Say a Prayer’ is hij er ook weer. Tim Owens keert daarna terug op het zachte ‘Come to Me’. Daarna hoor je op het funky ‘No One else Would ever Do’ de Amerikaanse band DW3, en Latonya Black Gilliard zingt de sterren van de hemel op ‘Loving on next to Nothin’. ‘Keep it Simple’ laat Damon Dae weer ontspannen horen, waarna de liefde sexy smelt als boter op ‘Like Butta Baby’ met Latonya Black. Afsluiter ‘Time to Shine ‘ brengt muzikant Elvis Stanic “in the picture”. Een ietwat andere sound dus dan hun vorige albums, maar zeer mooi en eigentijds! Een dikke aanrader voor wie houdt van smooth soul, souljazz, Adult Contemporary enz.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A slightly different sound from Threestyle than their previous albums, but very beautiful and contemporary! They work together with different vocalists and musicians. Highly recommended for those who love smooth soul, soul jazz, Adult Contemporary etc.

ELEON - HIDDEN IN TIME

DETAIL ALBUM

Tracks:

Across the Water 

Birth Of Ancient Places 

Forgotten Kingdom 

Hidden In Time 

Mysterious Reflection 

Precious Stones 

Dive 

Morning Valley 

Epic Journey 

Beach Days 

Just a Day's Journey 

Worlds In The Deep Chasm 

 

Website Artiest

ELEON

https://www.facebook.com/mlrdigitalmusic

Zo’n 2 maand geleden presenteerde ik u hier het nieuwe album van de Amerikaanse elektronische componist Eleon, ofwel Michael L. Rogers. Zijn epische chill-out muziek bracht ons toen terug naar de begindagen van onze Aarde, om te eindigen in de toekomst. Vorige week is daar dit vervolg op gekomen, waarop de muzikant dieper delft in onze natuurlijke omgevingen en verscholen schatten uit het verleden. Zijn muziek neemt je op sleeptouw naar natuurlijke vergeten koninkrijken, de geboorte van oude plekken wanneer nieuw gevormde, diep ondergrondse kloven, ongeschonden stranden en sprankelende niet in kaart gebrachte wateren ontstonden. Voor dit nieuwe album bij Higher Level Media componeerde Eleon alle tracks zelf, en leun gerust achterover met gesloten ogen wanneer je dit beluistert. De elektronische chill-out zal je meenemen op reis naar een andere realiteit. En die begint al met ‘Across the Water’, waarna je getuige bent van eeuwenoude plekken in ‘Birth Of Ancient Places ‘. Vergeten koninkrijken verschuilen zich in de nevelen van de tijd, op ‘Forgotten Kingdom’ en op ‘Hidden In Time’. Ze vertonen een mysterieuze weerspiegeling in ‘Mysterious Reflection’, waarna je kostbare stenen ontdekt op ‘Precious Stones’. Duik dus op de tonen van ‘Dive’ in de ‘Morning Valley’ en zet uw epische reis verder met ‘Epic Journey’. Even uitrusten dan op het strand tijdens ‘Beach Days’, want het is toch maar een dagreis in ‘Just a Day’s Journey’. Zo kan je afsluiten met het bewonderen van diepe kloven op ‘Worlds In The Deep Chasm‘. Opnieuw levert Eleon muziek af, die prima bij een documentaire zou passen. Ideaal voor wie een buitengewone ervaring wil meemaken! En de onderstaande videoclip toont een prachtige buitenaardse trip!

 

Patrick Van de Wiele (4)

Once again the American electronic chill-out composer Eleon delivers music that would fit well with a documentary. Ideal for those who want to live an extraordinary experience! And the video clip below shows a wonderful alien trip!

CURTIS STIGERS - THIS LIFE

DETAIL ALBUM

Tracks:

(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love and Understanding

You’re All That Matters to Me

I Don’t Wanna Talk About it Now

I Wonder Why

This Life

Keep Me from the Cold

Summertime

Don’t Go Far

Tonight Will Be Free

Swingin’ Down at 10th & Main

Never Saw a Miracle

 

Website Artiest

CURTIS STIGERS

www.curtisstigers.com

Dit is het dertiende studioalbum van de Amerikaanse singer-songwriter en saxofonist Curtis Stigers uit Boise, Idaho. In september 1991 kwam hij met zijn debuut op de proppen, en het jaar daarna werd hij beroemd door zijn bijdrage van ‘(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love and Understanding’ aan de soundtrack van de film ‘The Bodyguard’. In dat opzicht is dit nieuwe album een soort verjaardag album. Curtis begon er immers met een vooropgesteld plan aan. Hij wou specifiek songs uit zijn 12 vorige albums her bezoeken, maar ze nu opnemen in een “jazzy way” zoals hij ze nu tijdens optredens brengt. Het merendeel ervan paste precies in zijn planning, en 2 andere niet. En dat 30 jaar sinds hij zijn muzikale reis begon. Deze cd vertegenwoordigt dan ook mooie reis in de tijd, maar aangepast aan de huidige maatstaven. Bij elke track denk ik terug aan vroeger, zoals bij de opener en voornoemde ‘(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love and Understanding’. Dit is eigenlijk een cover van Nick Lowe en later van Elvis Costello. Je krijgt het gevoel dat je in een gezellige bar zit te luisteren naar jazzy oldies. Zijn hit ‘You’re All That Matters to Me’ volgt daarop, in een ontspannen jazzstijl. ‘I Don’t Wanna Talk About it Now’ was oorspronkelijk een song van Emmylou Harris, en een duet met zijn keyboardspeler. Hier is het en soulvolle jazztrack geworden met sax en trompet. En uiteraard kent u zijn hit ‘I Wonder Why’ wel, de eerste single uit zijn eerste album. Nu met een nieuw jazzarrangement. De titeltrack is eigenlijk de tune van de Tv-show ‘Sons of Anarchy’ uit 2008. Hier brengt Curtis ze op een meer ingehouden manier. Daarna volgt de ballade ‘Keep Me from the Cold’, dat zachtjes begint, en stilaan instrumenten toevoegt. De Gershwin klassieker ‘Summertime’ is de volgende track, waarna het zachte en emotionele ‘Don’t Go Far’ volgt met gedempte trompet. ‘Tonight Will Be Free’ is een cover van Leonard Cohen, maar geïnspireerd op de liveversie van Teddy Thompson. ‘Swingin’ Down at 10th & Main’ neemt je mee op een swingende trip, gevolgd door de mooie ballade ‘Never Saw a Miracle’, dat deze prachtige cd afsluit. Dit is hoe moderne Amerikaanse jazz voor mij moet klinken. Voor Curtis si de cirkel dus hierbij rond! Een prachtige aanrader!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

The new album by singer-songwriter Curtis Stigers is fantastic. This is how modern American jazz should sound to me. So for Curtis, the circle has come full circle! A wonderful recommendation!

THASAINT - ALL ABOUT LOVE (VOL. 2) – IN THE KEY OF ME

DETAIL ALBUM

Tracks:

Where’s the Love

In a Groove

Breathe and Live

Let’s Do it Again

All I Want

More Love

All About Love interlude

All About Love

Your Touch

Here’s My Love

In to U

Allure

Thinking of U

Intense

Broken Wings

Love Confessions

 

Website Artiest

THASAINT

https://www.johnthasaint.com/

De Afro-Amerikaanse pianist & keyboardspeler ThaSaint timmert al 28 jaar aan de weg. Hij heeft al 11 studioalbums uitgebracht met contemporary jazz, jazzsoul, Adult contemporary, Neo-soul en R&B. Op 25 maart jongstleden verscheen dit nieuwste album, waaruit de eerste single ‘One More Love’ voorheen al te horen was. Hij opent met de mooie smooth jazz track ‘Where’s the Love’ waarop zanger John LaRose te gast is. Daarna hoor je saxofonist LA Blacksmith op het al even mooie ‘In a Groove’. ‘Breathe and Live’ volgt daarop, met vocalen van Quaini Richardson, waarna het instrumentale ‘Let’s Do it Again’ aan de beurt is. ‘All I Want’ is ook zo’n ontspannende instrumental, gevolgd door ‘More Love’, dat ons laat kennismaken met vocalist Alexis Jardine. Op de mooie mid-tempo titeltrack is Keith Gilchrist te horen, waarna het instrumentale ‘Your Touch’ volgt. ‘Here’s My Love’ is een romantische track, en ‘In to U’ is een relaxte track. Op ‘Allure’ hoor je weer sax, terwijl ‘Thinking of U’ eerder op een sterke drumbeat drijft. ‘Intense’ is ook weer een leuke instrumental, waarna de Mister Mister cover ‘Broken Wings’ volgt. En ‘Love Confessions’ sluit af met David Howard. Een erg leuke introductie voor mij met ThaSaint. Een mengeling van smooth jazz met R&B invloeden. Een aanrader!

 

Patrick Van de Wiele (4)

This new album is a very nice introduction to ThaSaint for me. A mixture of smooth jazz with R&B influences. Recommended!

CHRISTOPGE GOZE - SOUL TO SOUL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Soul To Soul

At The End Of The Street 

The Nightfly

Lazy Sunday

Soul To Soul (2022 remix)

Bossa Roma

You & I

Norwegian Wood

Passing Time

Visual Love

Ti Voglio Bene (Revisited)

We'll Meet Again

The Nightfly (Extended)

You & I

 

Website Artiest

CHRISTOPHE GOZE

www.christophegoze.com

Multi-instrumentalist Christopher Goze werd geboren in Parijs, maar woont tegenwoordig in Barcelona. Hij heeft echter in verschillende landen geleefd, en hield er niet van om aan één muziekgenre vast te zitten. Jazz had steeds een groot deel van zijn leven uitgemaakt, en als producer kreeg hij inspiratie door pop uit de eighties, progressieve rock uit de seventies, wereldmuziek en elektronische muziek. Maar als gitarist werd hij dan weer beïnvloed door blues, flamenco en artiesten zoals Pat Metheny en George Benson. Daardoor omschrijft Christophe zijn muziek als “jazzy lounge”. Op zijn drieëntwintigste tekende hij een contract met Virgin Japan, waarna hij verhuisde naar Londen om daar samen te werken met de wereldbekende Café del Mar en Buddha Bar. Daarnaast componeert hij regelmatig voor Tv en films, en werd zelfs genomineerd voor “Best UK Tv”. Met dit nieuwe album, waarvoor hij bijna alle tracks zelf componeerde, probeert hij in de richting van smooth jazz te evolueren, want die scheidingslijn is klein. De aangename, en door zonlicht doordrenkte, titeltrack kwam tot hem tijdens een trip naar Marokko gedurende de lockdown. Christophe zat daar vast en huurde een kleine studio om op te nemen. Via het Internet voegde hij drummer Laurent Faucheux en bassist Robert Briot toe. Maar daar bleef het niet bij want voor ‘At The End Of The Street’ deed hij beroep op gitarist Marc Antoine, waaraan de Indiase vocalen van Ravi Prasad toegevoegd werden. ‘The Nightfly’ is een prachtige track, met leuke gitaarmuziek, waarna ‘Lazy Sunday’ precies het gevoel van een ontspannen zondag weergeeft. De remixversie van de titeltrack volgt daarop, gevolgd door ‘Bossa Roma’, dat eigenlijk geen bossa is, maar eerder een loungetrack. ‘You & I’ doet qua gitaarwerk sterk denken aan George Benson. Daarna covert Christophe op een flamencowijze, de Beatles hit ‘Norwegian Wood’, maar met vocalen van Skeb. En ‘Passing Time’ brengt ons terug naar die ontspannen zuiderse sfeer. Vervolgens komt het ietwat ijle, maar mooie ‘Visual Love’ langs, waarna met ‘Ti Voglio Bene (Revisited)’ Arabische invloeden komen bovendrijven. ‘We'll Meet Again’ drijft op een sterker uitgesproken beat, met prachtige gitaar. Uitgebreide versies van ‘The Nightfly’ en van ‘You & I’ ronden af. Een prachtig album Christophe. Iets waar je meer van wil, of dat nu smooth jazz, lounge of jazzy lounge is! Ik hoop dan ook dat de wereld dit juweeltje ontdekt!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A beautiful album Christophe. Something you'll want more of, whether that's smooth jazz or lounge, or jazzy lounge! I certainly hope that the world discovers this gem!

DAVID DARLING – REVERENCE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Water Dragon

For the Love of Oceans

Northern Lights

Reverence

Hindu Goddess

Water Mirror

Emergence

The Passing

Entering

I Don’t Know Yet

 

Website Artiest

DAVID DARLING

https://www.daviddarling.com/

Dit album verschijnt postuum, want de Amerikaanse componist en cellospeler David Darling is op 8 januari jl. overleden. In 2010 won hij nog de Grammy award voor het Beste New Age album. David werd geboren op 4/3/1941 in Elkhart, Indiana, en was al vroeg in muziek geïnteresseerd. Op zijn vierde speelde hij piano, zes jaar later cello, en op school bas. Hij studeerde klassieke cello aan de Indiana State University, en gaf er daarna 4 jaar les. David werkte als studiomuzikant in Nashville, en speelde in de Paul Winter Consort band en in de jazzgroep Gallery. David trad ook op met Bobby McFerrin, Ralph Towner en Spyro Gyra. Hij bracht tal van soloalbums uit, waaronder 15 voor het ECM label. David beperkte zich niet tot één genre maar speelde klassiek, jazz, Braziliaans, Afrikaans en Indisch. Tevens componeerde hij muziek voor meer dan een dozijn films, waaronder Child’s Play, Heat, Until the End of the World. Zijn vriend Mickey Houlihan produceerde deze cd, en als gastmuzikanten traden aan: Paul Fowler (piano, keyboards en zang), Ross Bellenoit (gitaar), Katie Mintle (zang) en Ty Burhoe (gong). David componeerde alle tracks zelf. Soms klinkt het zelfs ambient, zoals de titeltrack met zijn spookachtige vocalen. ‘Hindu God’ verwijst uiteraard naar India, en roept een meditatieve sfeer op. ‘The Passing’ klinkt eerder triestig. Dit album kan je dan ook zowel onderbrengen bij neoklassiek als bij New Age.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The last album by the American composer and cellist David Darling is released posthumous. David died op January 8. This albums can be categorized under neo classical as New Age, and sounds sometimes even ambient.

JIM ALLCHIN – COSTA AZUL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Kiro

Solar Sailing

Estrellas

Costa Brava

Soñando

Gypsy

Waves

Too Much

Your Rhythm

Happy

Reminiscing

 

Website Artiest

JIM ALLCHIN

https://jimallchin.com

De Amerikaanse gitarist en computerwetenschapper Jim Allchin groeide op een boerderij in het diepe zuiden van de VS op. Hij verliet die om een Master & doctoraat te behalen aan de Stanford University en aan het Georgia Institute of Technology. Vervolgens werd hij een wereldbekend leider in computerwetenschap en software. Ondertussen raakte hij verliefd op blues & Latin. Jim heeft zijn hele leven gecomponeerd, gespeeld en opgenomen. Zijn digitaal album bevat 11 nieuwe tracks, waarop naast hem, de volgende musici meespelen: Richard Boulger (trompet & beugel), Jack Daley (bas), Andy Ezrin (piano), Alex Foster (alt & tenorsax), Adan Perez (piano), Danny Sadownick (percussie), Etienne Stadwijk (piano & synthesizer), Walter White (trompet & trombone) en Steve Wolf (drums). Jim brengt hier smooth Latin gitaarmuziek, die geproduceerd werd door de voor een Grammy Award genomineerde Yaron Fuchs, en gemastered door voor een Grammy Award genomineerde Michael Romanowski. Jim neemt ons mee op een muzikale reis doorheen zuiderse ritmes zoals Son Montuno, mambo, Guajira, bolero en flamenco. Dit album overschrijdt dan ook muzikale grenzen, waarbij eigentijdse jazz en Latin omgetoverd worden in een smooth jazz formaat. Een aanrader voor wie houdt van Gipsy jazz, maar ook aan diegenen die hun hart verloren hebben aan goede gitaarmuziek en aan smooth jazz.

 

Patrick Van de Wiele (4)

This album transcends musical boundaries, transforming contemporary jazz and Latin into a smooth jazz format. A must for those who love Gipsy jazz, but also for those who have lost their heart to good guitar music and smooth jazz.

CASTELLA – LET ME LOVE YOU

DETAIL ALBUM

Tracks:

Let Me Love You

So Glad I Met You

So into You

My Funny Valentine

It’s on Right Now

So Glad I Met You (remix)

 

Website Artiest

CASTELLA

www.castellamusic.com

Toen Castella uit Long Beach, Californië op haar verjaardag in 2020 haar hit ‘Let Me Love You’ uitbracht, had ze geen idee hoe die het zou doen. Dat leidde tot een “Central Standard Time Show Artist of the Year Award”, evenals nominaties voor “Best Female Artist of the Year” en “Newcomer of the Year”. Castella werd op slag bekend in smooth jazz en soul middens. Ze had echter het jaar ervoor haar debuut EP ‘Thinking About You’ op de markt gebracht, toen ze nog aan het werk was als Human Resources (HR) Executive. Daarna bracht ze de kerstong ‘Sleigh Ride’ uit, waardoor deze EP uitgesteld werd. Vervolgens kwam de track ‘Mojito’ uit haar debuut EP op single, en werkte ze aan de nieuwe release van ‘So Glad I Met You’, die daarna geremixt werd door producer Tom Glide. Voor de release van de EP teamde ze samen met producers Jeff Canady en Darryl Swann. Die opent met de mooie titeltrack, inderdaad een mix van smooth jazz en soul. ‘So Glad I Met You’ is wat meer uptempo, zelfs dansbaar, en hierop is trompettist Willie Bradley te gast. ‘So into You’ is de derde single eruit, een soulvolle remake van de track van Atlanta Rhythm Section. Verder nam Castella tevens een mooie cover op van de jazzstandaard ‘My Funny Valentine’, maar deze keer met een smooth jazz tintje. ‘It’s on Right Now’ is een dansbare track, met veel R&B en soul. Als afsluiter hoor je de remixversie van ‘So Glad I Met You’, die ik hoger al vernoemde. Een prachtige kennismaking met deze talentvolle artieste, waarvan we zeker nog zullen horen!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

A very beautiful introduction to this talented artist. She brings on this new EP a mix of smooth jazz with R&B and soul. I’m sure we will here a lot more from her!

NATTEFROST - DENDROPHILE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Dendrophile – Hug the Trees

Defend the Nature

When Every Cage Is Empty

Eternal Winter

Midnight Forest

The Great Intelligence of Trees

Beautiful Landscapes

Save the Planet – Go Vegan

A Lone Bear in a Windy Forest

 

Website Artiest

NATTEFROST

www.nattefrost.dk

 

In oktober 1995 begon de Deen Bjørn Jeppesen met het muzikaal elektronisch project Nattefrost, en 2 jaar later verscheen zijn debuutalbum. Nattefrost wordt sterk beïnvloed door het oude Scandinavië, en het was dus niet verwonderlijk dat er 2 cd’s aan wijdde, die overigens in België uitgebracht werden. Door de jaren heen heeft hij verschillende albums op de markt gebracht, en remixt hij er ook voor andere artiesten. Daarnaast is hij ook live te zien. Vorig jaar recenseerde ik op een andere site zijn vorig album ‘Secrets of the Universe’, en hier is zijn nieuwste cd. Het is overigens al de 16de release voor Nattefrost, en de tracks hierop zijn volledig geïnspireerd door de natuur (fauna en flora). Je hoort dan ook geluiden van vogels en het ruisen van de wind door de bomen doorheen deze synthesizeruitstapjes naar de Berlijnse school. De ritmische EDM track ‘Defend the Nature’ werd vorige herfst al op maxisingle uitgebracht, en de nieuwe single heet ‘When Every Cage Is Empty’. Soms meen ik invloeden van Jean-Michel Jarre te bespeuren, en in ‘When Every Cage Is Empty’ zelfs van Kraftwerk. Op de track ‘Eternal Winter’ zijn vocalen van Gylve Fenris Nogell (Fenriz) en van Cato Stormoen (Sadomancer) te horen. Alle tracks zijn zeer ritmisch, en klinken toch ietwat kosmisch. Op ‘Save the Planet – Go Vegan’ bijvoorbeeld hoor je een vocoderstem die ons regelrecht de ruimte instuurt.  Toffe EDM dus, met een kosmisch tintje!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The new album from Danish artist Nattefrost is dedicated to nature (fauna and flora). The tracks sound very rhythmic and somehow a bit cosmic. It’s his 16th release, and here and there I remark influences from Jean-Michel Jarre and even Kraftwerk. Very nice EDM with a cosmic flavor!

LEMONGRASS - FLOW

DETAIL ALBUM

Tracks:

Moments

Flaneur

Musa

Premier Amour

Cocoon

Les Jeunes

Parasol

Nairobi

Punta Lava

Soft Winds

Seduction

 

Website Artiest

LEMONGRASS

https://lemongrassmusic.de/artists/Lemongrass/

Ondertussen kent u het Duitse label Lemongrassmusic al. Maar Lemongrass staat ook voor het muzikaal project van Roland Voss. Reeds in 1996 richtte hij dit op, toen er van chill-out en lounge nauwelijks sprake was. Dat werd het perfecte speelterrein voor Roland. In het begin ging zijn voorkeur uit naar coole ritmische grooves, maar daarna wonnen Nu jazz, ambient, hip-hop, R&B, Deep House, soul en lounge aan belang. Ze waren echter steeds ondergeschikt aan de stilistische en thematische visie. Tijdens de jaren ’70 speelde Roland drums bij verscheidene rock, funk en jazzbands. Maar in het volgende decennium ontwikkelde hij een voorliefde voor elektronische instrumenten. Zijn debuutalbum ‘Drumatic Universe’ kwam er in 1997 bij een klein Duits label, maar snel daarna tekende hij bij Mole Listening Pearls. Dat ging door tot in 2001 met ‘Journey to a Star’. Maar na 5 succesvolle albums, plus enkele EP’s planden Roland samen met zijn broer Daniel om het label Lemongrassmusic te stichten. Al gauw groeide hun rooster aan artiesten, en in 2019 verscheen hun 300ste release! Daarbij bleef Lemongrass in het middelpunt staan met 21 albums, 18 EP’s, 3 ‘Best of’ en talloze opnames in compilaties. Lemongrass is ondertussen bekend tot in de USA, Rusland en Japan. Dit is zijn nieuwste digitale release, met daarop 11 tracks die baadden in het zonlicht. Roland creëerde ze vanop zijn tweede thuis op de Canarische eilanden, en liet ze vrolijke sereniteit en innerlijke rust uitstralen. De geest van deze eilanden, omringd door de Atlantische Oceaan, zit immers vervat in deze tracks. Het is meteen de 29ste release voor Lemongrass, met eigentijdse elektronische muziek en leuke akoestische instrumenten. Luister dus en stel u daarbij een zachte bries voor, de geluiden van de oceaan, zeemeeuwen die krijsen, zwarte lavastenen die de hitte van de dag absorberen en weer afgeven. Zweef mee op dit gevoel van gewichtloosheid en laat u meedrijven tot in de oneindigheid.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The 29th release by chill-out and lounge artist Lemongrass contains modern electronic music with fine acoustic instruments. Listen and imagine a soft breeze, the sounds of the Atlantic Ocean, seagulls, black lava stones absorbing and emitting the heat of the day. Cause this music was created on the Canary Islands. Float along on this feeling of weightlessness and let yourself drift into infinity.

PAULSEN & STRYCZEK – THE WORLD IS MY DISEASE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Good Hope

Stranger Space Inside My Heart

The World Is My Disease

Summer Valley

Barefoot In The Moonlight

Cloud Departure

Tropical Pulse

Siam Echo

Orgelchoppe

Rapt Motion

Beautiful Delusion

 

Website Artiest

PAULSEN & STRYCZEK

https://lemongrassmusic.de/artists/Paulsen-And-Stryczek/

Jens Paulsen en Daniel Stryczek ontmoetten mekaar in 2010 tijdens een kleinschalig festival in het noorden van Duitsland. Daniel trad daar op met zijn folk duo Jack Haunt. Na het optreden raakten ze aan de praat en bleken een gezamenlijke interesse te hebben in produceren en fusioneren van muziekgenres. Ze besloten mekaar weer te ontmoeten en sloegen aan het experimenteren. Zo componeerden ze samen songs, en brachten ze verschillende cd’s uit. Nu zijn ze terug met een nieuw digitaal album, waarop 11 elektro/akoestische tracks staan. Ze fusioneren, zoals op hun vorige releases, opnieuw akoestische instrumenten met synthesizers. Op het merendeel van de tracks is bovendien violist Miko Mikulicz te horen. De titeltrack, de derde track op dit album, is gebaseerd op ‘Songs of Lalla’ van de artieste Valentina Leo (Mrs. Love), die het ook voorleest. Bij beluistering zou je denken dat het duo spiritueel en esoterisch geworden is, en dat ze aan yoga en tantra deden in een Indiase ashram. Ook dit is weer leuke, ontspannende muziek, die je doet wegdromen, maar toch drijft op een beat.

 

Patrick Van de Wiele (4)

Jens Paulsen and Daniel Stryczek love to fuse electronic with acoustic instruments. Their new album contains nice, relaxing music, that makes you dream away, but is based on a beat. It reminds me of yoga and tantra in an Indian ashram.

SLOW WORLD – KANJI

DETAIL ALBUM

Tracks:

Tokyo Romance

Let The Wind Take You Higher

Secrets Of Fujiyama

Kitsune

Seijaku (Silence)

Ancient Islands

Hideaway

Sakura No Hana (Cherry Blossom)

Pacific Beach

Winds Of Hokkaido

 

Website Artiest

SLOW WORLD

https://lemongrassmusic.bandcamp.com/album/kanji

Je zou haast gaan denken dat achter dit pseudoniem en het nieuwe digitale album ‘Kanji’ een Japanner schuilgaat, maar niks is minder waar. Dit is namelijk een muzikaal project van de Duitse muzikant & producer Daniel Voss (ook gekend als Five Seasons). Het is opgedragen aan de trage momenten in het leven, en aan het diepe en stille genot van de schoonheid en de pracht van onze wereld en het leven in zijn geheel. Slow World heeft al 5 EP’s uitgebracht en komt nu op de proppen met een “full album”. Hierop staan 10 tracks die je meenemen naar het Verre Oosten, namelijk Japan en China. Slow World gebruikte traditionele Japanse en Chinese instrumenten en plaatste die bovenop elektronische, ambiente geluidstapijten, samen met warme cello & vioolarrangementen, en piano. Slow World’s muziek wordt algemeen aanvaard als een perfecte soundtrack om op te ontsnappen en een innerlijke reis te beleven. Laat deze prachtige muziek jou dus meenemen naar het land van de rijzende zon, met zijn mooie tuinen, natuurlijke plekken, en tempels gewijd aan de oude goden. Luister naar veelzeggende tracks zoals ‘Tokyo Romance’, ‘Secrets Of Fujiyama’, ‘Sakura No Hana (Cherry Blossom)’ en ‘Winds Of Hokkaido’. Het lijkt wel de soundtrack van een Anime film. Om volledig tot rust te komen maak je best een tas groene thee en laat je meedrijven op de prachtige tonen van de Oosterse chill-out muziek.

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Dream away on these beautiful ambient chill-out tapestries, that transport you to the Far East, namely Japan & China. It seems like the soundtrack of an Anime movie. So make yourself a cup of green tea and float away on these wonderful tunes.

FROLIN – EVENTIDE

DETAIL ALBUM

Tracks:

Anticipation

Dusk

Afterthought

A Silent Pray

 

Website Artiest

FROLIN

https://www.facebook.com/Frolinmusic/

Uit Haugesund in het zuidwesten van Noorwegen bereikt mij het geluid van de neoklassieke en ambiente multi-instrumentalist Frolin. Met mijn muziek hoopt hij een positieve invloed te verspreiden. Daarvoor maakt hij gebruik van piano, akoestische gitaar, synthesizer, verweven met ambiente elementen. Frolin woont omgeven door de zee, fjorden, kleine eilandjes, wouden en bergen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn muziek door deze omgeving geïnspireerd is. Frolin is steeds op zoek geweest naar innerlijke rust, om zowel fysiek als emotioneel daar beter van te worden. Die zoektocht begon al op jonge leeftijd in de kindertuin, waar hij op het elektrische orgel van zijn grootmoeder melodieën speelde die hij op de radio gehoord had. Verder leidde die hem naar een verlangen om zelf onderdeel van de oplossing voor anderen te zijn. Meditatie, mindfulness, yoga, stressbeheersing, al deze zaken kunnen baat vinden bij deze muziek. Op zijn digitaal album staan slechts 4 tracks, die inderdaad een gevoel van rust oproepen. Het wordt tijd dat ik ook weer eens ga mediteren, en deze muziek is daar uiterst geschikt voor.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The music from multi-instrumentalist Frolin soothes the soul, and is perfect for yoga, meditation, mindfulness and stress relief. He mixes piano and acoustic guitar with ambient elements, and hopes to spread positive vibes.

CARTER FOX – ASTRONOMICAL

DETAIL ALBUM

Tracks:

M87

Celestial Equator

Amalthea

Incidental Spacewalk

Interstellar

Spring Wind

 

Website Artiest

CARTER FOX

https://www.carterfoxmusic.com/

De professionele bassist en producer Carter Fox uit Philadelphia is tevens amateurastronoom en kosmologist. Sinds zijn vijftiende speelt hij in lokale bars en clubs, en stond hij al op het podium met Jeffrey Osborne, Patti LaBelle, en The Isley Brothers. Carter is een protegé van de wereldbekende bassist Gerald Veasley, en werkte al samen met Freddie Jackson, Leon Huff (van Gamble & Huff), en David Ivory. Zijn nieuwste EP ‘Astronomical’ toont hem van een andere kant. Hierop schotelt hij ons een verzameling van instrumentale chill-out voor, die geïnspireerd werd door het universum. Carter koos voor een nieuwe richting in zijn leven, en heel wat tracks werden tijdens de pandemie gecomponeerd. Hij kreeg hulp van vrienden zoals Stephen Honsberger, Damn Stargazers en Fried Monk. Carter bracht eerder al enkele singles hieruit op de markt, zoals ‘Spring Wind’. Hij beeldt zich in dat hij aan boord is van een imaginair ruimteschip, en zo de wonderen van het universum bekijkt. Je kan zijn muziek dan ook omschrijven als “chill-fi”, geïnspireerd door astronomie en videospelletjes. Zo gaat ‘M87’ over een zwart gat, terwijl ‘Celestial Equator’ de evenaar aan de hemel voorstelt. ‘Amalthea’ is een maan van de planeet Jupiter, nog roder dan de planeet Mars, en daarna gaan we toevallig op een EVA op de tonen van ‘Incidental Spacewalk’. Met ‘Interstellar’ zwerven we tussen de sterren, waarna de single ‘Spring Wind’ afsluit. Chill-out muziek met een astronomisch tintje dus. Aangeraden voor wie geïnteresseerd is in de kosmos!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The new EP from bass player & producer Carter Fox can be categorized as chill-fi, that is chill-out music with an astronomical theme. Interesting for those who are interested in the cosmos!

NOVA – POP

DETAIL ALBUM

Tracks:

Lovesong

Let it Happen

Karma Police

Mad World

Dance Me to the End of Love

Shape of You

Shape of My Heart

Heart-Shaped Box

Virtual Insanity

The Man Who Sold the World

 

Website Artiest

NOVA

www.bossabynova.com

Van de Amerikaanse band Nova recenseerde ik vroeger al meerdere cd’s. Sinds de release van hun eerste live video’s in 2011 haalden ze meer dan 36 miljoen kijkers en 137.000 abonnees op YouTube. Het kwartet Nova is dan ook terecht wereldwijd bekend omwille van het nieuwe leven dat ze de klassieke bossa nova en samba inblazen. Voor dit spiksplinternieuw album kozen ze voor Latin versies van enkele van hun favoriete pop en rocksongs aller tijden, zoals Leonard Cohen, Tame Impala, David Bowie’s ‘The Man Who Sold the World’, Sting’s ‘Shape of My Heart’, Radiohead, Tears for Fears’ ‘Mad World’, Ed Sheeran’s ‘Shape of You’, Nirvana’s ‘Heart-Shaped Box’, Jamiroquai’s ‘Virtual Insanity’ enz. Ze hebben hier jaren aan gewerkt, en nu is het resultaat er eindelijk! Het is een aangename cd geworden, met rock en popsongs in eigentijdse bossa nova en samba arrangementen. Leuk voor wie van bossa nova en samba houdt!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The brand new album from the band Nova contains new arrangements for classic rock and pop songs. The track get a Latin bossa nova and samba treatment and sound modern. Nice for those who love those musical genres!

DAVID W. DONNER – TIMELESS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Grounded
Horizons
Memorial Day
Memories
June Gloom
Reflections
111
Nebula Rising
Easter Sun
Autumn Breeze

 

Website Artiest

DAVID W. DONNER

http://davidwdonner.com/

Zo’n 2 decennia geleden begon gitarist en multi-instrumentalist David W. Donner zijn eigen muziek op te nemen. Voorheen had hij al in indie-rockbands gespeeld, opgenomen geweest en muziek geschreven. Maar nu wou hij zijn eigen ding doen. Aldus kocht hij een computer en digitale opnameapparatuur. ‘Grounded’ was één van de eerste demo’s die hij opnam. Die lag echter jaren te wachten tot David zijn sound verfijnde, en de song heropnam. Dat leidde op termijn tot een gans album, en aldus gezien het tijdsverloop, noemde hij dat ‘Timeless’. Dit New Age album is op 25 februari jl. uitgebracht. Uiteraard zijn de tracks opgebouwd rondom gitaar, met diverse lagen van synthesizer en percussie, maar soms ook met piano en strijkers. Dat is het bijvoorbeeld geval bij de song ‘Memories’. ‘Nebula Rising’ is echter wat meer rockgericht. David heeft immers zowel klassieke, als akoestische en elektrische gitaar gestudeerd, evenals piano. Hij groeide op met de popmuziek van de sixties en seventies van zijn ouders. Zijn eigen muziek gebruikte hij echter als een soort therapie, om de moeilijkheden van het leven door te komen. Hij vult zelf aan: “Music has helped me heal, through a lot of hard times. My hope is that others will find peace and healing through the music I create.” De muziek klinkt inderdaad ontspannend, maar helemaal niet zweverig, en is zeer melodieus. Een nieuwe ster aan het New Age firmament!

 

Patrick Van de Wiele (4)

David W. Donner’s album of New Age music centers around his guitar. He wants it to sound healing. It sounds indeed relaxing, not floaty at all and is very melodic. A new star on the New Age firmament!

EVADEZ - LATE MERCY

DETAIL ALBUM

Tracks:

Rush

Everlasting

Rain

Focus

Span

 

Website Artiest

EVADEZ

https://www.facebook.com/EvadezProjectUK/

In 2013 creëerde de toen achttienjarige Christopher Gray zijn pseudoniem Evadez. Muziek had steeds een belangrijke rol in zijn leven gespeeld, en hem zelfs doorheen moeilijke periodes geholpen. Christopher komt uit een klein stadje in de UK waar muziek weinig aan bod komt, dus als Evadez kon hij ontsnappen en inspiratie opdoen uit soundscapes van verschillende streken. Hij werd beïnvloed door verscheidene muziekgenres zoals metal, rock, elektronische muziek, punk en industriële muziek. Maar toen zijn ambient en orkestrale sound ontstond werd hij geïntroduceerd tot Nine Inch Nail’s frontman Trent Reznor’s muzikale score voor het Social Network. Door zijn voorliefde voor Mozart en verschillende andere artiesten te combineren bekomt hij aldus muziek die de luisteraar bepaald emoties laat beleven. Voorheen bracht hij al 6 albums uit, en overmorgen verschijnt dit digitale album. Er staan 5 tracks op deze EP en hij zegt daarover: “This EP overall was a very freeing experience, taking inspiration from a daily urban lifestyle, turning thoughts and experiences of the day into a musical setting. The hope is as always that ‘Late Mercy’ will be an easy listen, fast beats to keep the mind active with therapeutic instrumentation.” De muziek houdt het midden tussen een ambiente sfeer en een nieuwe, meer technologische aanpak.

 

Patrick Van de Wiele (3½)

The new EP by Evadez (the Brit Christopher Gray) holds a combination between ambient music and a newer, more technologic approach.

PEGGY DUQUESNEL – PIANO FOR MY SOUL

DETAIL ALBUM

Tracks:

Piano Orchestrations:

Be Still My Soul/Finlandia

Praise God From Whom All Blessings Flow/Bach 2-part Invention #13

A Lullaby

It Is Well With My Soul/Bach 2-part Invention #14

O the Deep, Deep Love of Jesus/Chopin Waltz Op. 34, No. 2

Cristo Redentor (with organist Andre Mayeux)

Chopin Prelude Op. 28, No. 4

Were You There? (with organist Andre Mayeux)

Holy God We Praise Thy Name/Sous le dome epais – Delibes (with pianist Steve Hall)

Bach Prelude in C/The Lord’s Prayer (with cellist Melissa Hasin)

Precious Lord Take My Hand (with organist Andre Mayeux)

You Are My Hiding Place/Swan Lake (Tchaikovsky) (with pianist Steve Hall)

Take My Life, and Let it Be

 

Solo Piano:

Be Still My Soul/Finlandia

Praise God From Whom All Blessings Flow/Bach 2-part Invention #13

A Lullaby

It Is Well With My Soul/Bach 2-part Invention #14

O the Deep, Deep Love of Jesus/Chopin Waltz Op. 34, No. 2

Chopin Prelude Op. 28, No. 4

Bach Prelude in C

Take My Life, and Let It Be

 

Website Artiest

PEGGY DUQUESNEL

www.pianoorchestrations.com

Wanneer het de Amerikaanse pianiste Peggy Duquesnel allemaal te veel wordt, zoals tijdens de Covid-19 pandemie, zet ze zich aan haar piano. Daar zorgt ze voor een hybride muziekvorm van klassiek en inspirerende hymnes. Deze meditatieve sessies lagen aan de bron van haar 16de album, dat op 8 april uitkomt. Peggy zei: “It brings me joy to share this special project of hymns, classics and originals that I produced during the recent pandemic. It was an honor to work with my colleagues Alan Broadbent, Billy Martin, Andre Mayeux and the late Steve Hall to produce these piano orchestrations. It is my desire to share more peace and joy through my musical gifts. Through the inspiration of Johann Sebastian Bach signing his works, "Soli Del Gloria," I hope that the music moves you and gives glory to God!” Het album valt uiteen in 2 delen, waarvan het eerste de piano orkestraties met Alan Broadbent, Billy Martin, orgelist Andre Mayeux en wijlen Steve Hall omvatten, en het tweede gewijd is aan solo piano. Heel wat arrangementen werden geïnspireerd door haar klassieke opleiding. Peggy geeft les in jazzstudies aan Concordia University, en kan zowel jazz, pop, inspirerend als klassiek spelen. Ze voorzag al een paar singles eruit, en dat zijn: ‘Be Still My Soul/Finlandia’, ‘Praise God from Whom All Blessings Flow (Bach 2-part Invention #13)’,  ‘A Lullaby’, ‘Take My Life’ en ‘Let it Be’. Zoals u ziet zitten er dus invloeden van klassieke meesters als Bach, Chopin, Tsjaikovski en Leo Delibes in verweven. ‘A Lullaby’ componeerde ze voor haar kleinkind Ryan Hall, ‘Precious Lord Take My Hand’ werd opgenomen ter nagedachtenis van haar schoonmoeder Helen Malbon en het bekende ‘Cristo Redentor’ is een jazztrack afkomstig uit de Disney/Pixar film ‘Soul’. Een mooi album, dat de ondertitel “piano orchestrations” meekreeg, en inderdaad zorgt voor een rustig moment van bezinning. Uiteraard kan u het ook gebruiken om op te ontspannen.

 

Patrick Van de Wiele (4)

The 16th album from American piano player Peggy Duquesnel brings piano orchestrations and solo piano tracks. It brings a quiet moment of reflection. But you can also use to relax by.

KERANI – THE WATER OF LIFE

DETAIL ALBUM

Tracks:

The Water of Life

Healing Rain

Divine Immersion

The Blue Wonder

Sunset Lake

Cascade

The Fountain of Youth

Ocean Tides

Crystalline

The Water of Life - Epilogue

 

Website Artiest

KERANI

www.kerani-official.com

Precies anderhalf jaar nadat ze haar Award winnend album ‘Sands of Time’ lanceerde, is Kerani terug met deze nieuwe cd ‘The Water of Life’. Ze componeerde de 10 tracks hierop rond het centrale thema “water”, en de wetenschap errond. Het idee was om water in ons bewustzijn naar voren te brengen als bron van leven, wedergeboorte en regeneratie. Zijzelf speelt hierop piano en synthesizers, en wordt ondersteund door een live ensemble van strijkers en een vocaliste. Mocht u Kerani ondertussen nog niet kennen van mijn vorige recensies, ze is een Nederlandse artieste die zich bezig houdt met neoklassiek en symfonische New Age muziek. Daarbij haalt ze haar inspiratie uit geschiedenis, mythologie en de natuur. Tot nu toe heeft ze al 9 full albums en 13 singles op haar actief. Jaren geleden interviewde ik haar nog in haar thuisstudio in Stein.

De majestueuze titeltrack is meteen de opener en dompelt je onder in de ongelooflijke kracht van water, en in het mysterie en de grootsheid van de oceanen. Die dragen bij tot de 71% water die op onze planeet aanwezig is, en dat cijfer benadert het volume aan water in het menselijk lichaam, dat 65% bedraagt. ‘Healing Rain’ volgt daarop in een serene sfeer. De goddelijke onderdompeling vind plaats op de tonen van het al even serene ‘Divine Immersion’, in alle kalmte en rust. ‘The Blue Wonder’ is geïnspireerd door het boek ‘Das blaue Wunder’ van Dr. Frauke Bagusche, en neemt je mee naar het rijke onderwaterleven in de oceanen. Maar ook zoet water komt aan bod, bijvoorbeeld op ‘Sunset Lake’, een vredige track aan de oever van een meer. Op de tonen van het majestueuze ‘Cascade’ begeven we ons daarna onder een gigantische waterval, gevolgd door de zoektocht naar de bron van het eeuwig leven, ofwel ‘The Fountain of Youth’. Want als je jezelf daarin onderdompelt beleef je een verjongingskuur, en dat gevoel kan je beleven door te luisteren naar deze track. De getijden op Aarde zijn weerspiegeld in ‘Ocean Tides’, het resultaat van de aantrekking van de Maan en de Zon. Scheikundig gezien bestaat water als H2O, dus 2 waterstofatomen en 1 zuurstofatoom. Maar het kan voorkomen als vloeistof, als vaste stof en als gas. ‘Crystalline’ is daaraan gewijd, en houdt constante variaties in ritme in zich. De afsluiter is de epiloog van de titeltrack, hier omgezet in een ingekorte en intieme versie ervan.

Een geslaagd eerbetoon aan de meest voorkomende stof op onze Aarde, dat weerom bewijst dat ze zich muzikaal volledig kan inleven in een thema van haar keuze. Een prachtig concept dat uw aandacht verdient!

 

Patrick Van de Wiele (4½)

Kerani has created a successful tribute to the most common substance on our Earth, which again proves that she can fully empathize musically with a theme of her choice. A wonderful concept that deserves your attention!

SHERRY FINZER & KARASVANA – CENTERED

DETAIL ALBUM

Tracks:

Music of the Spheres

Sacred Spiral

Encircling the Illusion

 

Website Artiest

SHERRY FINZER

www.sherryfinzer.com

KARASVANA

www.heartdancerecords.com/karasvana

De Amerikaanse fluitiste Sherry Finzer kwam hier al aan bod in een recensie, en nu is er een nieuwe EP uitgebracht, waarop Sherry samenwerkt met Karasvana (pseudoniem voor Mary Ella Hunt). Het project werd opgenomen in het hart van de Tank (Rangley, CO), waar de 2 dames experimenteerden met de sonische relatie tussen kristallen klankschalen, bellen en verschillende soorten fluiten. Ze werden daarbij geïnspireerd door de geaardheid en afstemming, die naar hen gebracht werd door echt ondergedompeld te zijn in het geluid dat naar hen werd teruggekaatst. Ze legden ze deze momenten in de tijd vast in deze tracks. Er staan echter slechts 3 tracks op deze digitale EP. ‘Music of the Spheres’ opent met een ijle, zweverige sound, waarna ‘Sacred Spiral’ een ietwat Oosterse sfeer oproept met klankschalen en belletjes. De laatste track is ‘Encircling the Illusion’ die een ruimtelijke sound creëert. Deze EP is uitstekend geschikt om op te mediteren, om bij te ontspannen na een stressvolle dag, of gewoon te beluisteren als New Age muziek. Ik schreef het eerder al, Sherry Finzer geloof nog steeds dat muziek kan helend werken, en de klachten van een ziekte kan verminderen. Karasvana experimenteert al heel haar leven met geluid en een holistische aanpak. Zij wil de intuïtieve schepper in ons aanwakkeren. Een buitengewone geluidservaring!

 

Patrick Van de Wiele (4)

The American flutist Sherry Finzer collaborates with Karsavana (pseudonym of Mary Ella Hunt) on this new EP. They use crystal singing bowls, chimes and various flutes. It’s a extraordinary sound experience!

ROB D. VULOSIC – MUSIC FOR RIOTS REVOLUTIONS & SHOWDOWNS

DETAIL ALBUM

Tracks:

Mind Revolution 2

White Brothers, Black Sisters Run Free

Out the Pigs

Revolution Has Come

Capitalism Steals Your Soul

Kill the President

Rebels in the Dark

United Proletarians

Patrol Car on Fire

Liberalism Defeat

Ready for Showdown

Drones in the Sky, Snipers in the Shadows

 

Website Label

https://q-soundsrecording.bandcamp.com/album/music-for-riots-revolutions-showdowns

Het label Q-Sounds Recording werd in 2009 opgericht door Chris Thomas & Ludovic Bors (pseudoniem van Norman Smuggler). Het is het enige label in Frankrijk dat integraal gewijd is aan soulmuziek. Zowel Ludo als Chris zijn muziekfanaten, verzamelaars, Dj’s, muzikanten en producers. Zij hadden het idee om opnames uit te brengen die zijzelf wilden horen. De verschillende zangers zouden gesteund worden door een huisband, en muzikanten die teruggrepen naar de sixties. Die opnames gebeurden live en bevatten een authentieke sound. Zo bezit het label meer dan 40 vinylplaten, afkomstig van verschillende bands. Deze nieuwe digitale uitgave, die eind volgende week uitkomt, kadert in de nieuwe “Library” muziekreeks ‘Music For’. Dit is overigens de eerste editie in die reeks, en de tracks werden gecomponeerd door Rob D. Vulosic, een mysterieuze producer uit Moldavië. Vulosic vroeg aan de drummers van Q-Sounds om enkele breakbeats te spelen, waarop hij alle nummers componeerde en alle instrumenten zelf bespeelde. Het resultaat daarvan is een verzameling duistere, jazzy en abstracte grooves. De drums zijn geïnspireerd op hiphop, ruwe funk en jazzy breaks uit de nineties. Daaraan voegde Vulosic sterke basloops en Rhodes toe, die hij vermengde met psychedelische injecties en soulvolle fluit. Voeg daarbij nog wat duistere synthesizer en gefluit à la Morricone uit de eighties, en klaar is kees. Deze opname wordt tevens op vinyl uitgebracht, en is de perfecte, originele soundtrack voor deze tumultueuze tijden. Indien u op zoek bent naar iets anders, iets zeldzaams en kickt op breaks, dan is dit absoluut iets voor u! Een moderne blaxploitation. 

 

Patrick Van de Wiele (4)

This album is the first in a new series ‘Music For’ from the French soul label Q-Sounds Recording. It’s a must have for all breaks addicts, rare groove lovers and underground beats junkies. And it’s the perfect original soundtrack for these tumultuous times. If you dig something different, something rare and love breaks, don’t hesitate to get this one! A modern blaxploitation.

EVENING SKY - THE DESERT AT NIGHT

DETAIL ALBUM

Tracks:

Van Cleef

Bowlagumbo

The Desert at Night

Dry Spell

Where the Buses Don’t Run

Bill’s Porch

Goodbye Columbus

A Blustery Day

 

Website Artiest

EVENING SKY

https://www.eveningskyband.com/

De Amerikaanse band Evening Sky bestaat uit Chris Brooks (pedal steel gitaar), Eric Hastings (drums), Joe Potenza (bas), en Gino Rosati (elektrische gitaar). Hun sound situeert zich tussen jazz en roots, maar ook met invloeden uit soul, country, en folk. En dat doen ze al sinds 2017. Dit kwartet vermengt verschillende stijlen om zo tot muziek te komen die naar easy listening neigt. Hun sound werd al vergeleken met Bill Frisell, Bill Withers, Bill Monroe, en Bill Laswell. Dit is hun vierde album, dat op 4 maart jongstleden uitgebracht werd. Het bevat 8 originele composities van Gino Rosati, behalve ‘Where the Buses Don’t Run’, allemaal instrumentaal gebracht. De tracks werden opgenomen in The Grapevine in Providence, gemixt in Uptown Sound, ook in Providence, en gemastered in Old Colony Mastering. De sensuele opener ‘Van Cleef’ leidt je binnen, waarna ‘Bowlagumbo’ een zachte boogie inluidt. De titeltrack vertolkt de nachtelijke woestijnsfeer met fluitiste Wendy Klein, en ‘Dry Spell’ neigt naar country. Het funky ‘Where the Buses Don’t Run’ volgt daarna, en ‘Bill’s Porch’ lijkt zo weggeplukt vanop een avondlijke veranda met glas koele limonade. Het uptemponummer &l