CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY

Capitole Gent, 12 januari 2023.

 

In 1964 schreef de Britse auteur Roald Dahl het kinderboek ‘Charlie and the Chocolate Factory’. Dit boek werd al tweemaal verfilmd, de eerste versie dateert uit 1971, en de tweede uit 2005. Deze laatste is een muzikale versie met acteur Johnny Depp. In juni 2013 ging de musical ervan in première in het Londense West End. Vier jaar later was het de beurt aan Broadway met een licht herwerkte versie. Op 10 december van vorig jaar ging de Vlaamse musicalversie in première in de Stadsschouwburg in Antwerpen, en nadien werden opvoeringen ervan gepland in Gent en in Hasselt. Ik kon gisteren, samen met een bijna volle zaal, ervan genieten.

Misschien kent u het verhaal erachter. Voordat het doek openging kwam een man met een borstel de scène schoonvegen. Hij vertelde ons dat hij de snoepjesman was van de snoepjeswinkel, die de producten van de Wonka fabriek verkocht. Op de tonen van ‘The Candy Man’ (bekend geworden door Sammy Davis Jr.) ging het doek open, en dansers en danseressen vulden aan. Ook links en rechts van het podium doken dansers op. Vaste klant was de jongen Charlie Bucket, die dag en nacht droomt van Wonka chocolade en niks liever zou hebben dan er meer over te weten te komen. Hij woont echter armzalig samen met zijn alleenstaande moeder, en een groot bed waar zijn 4 grootouders niet uitkomen. Moeder moet op alle centjes letten, en Charlie krijgt dus maar eenmaal per jaar, met zijn verjaardag, een Wonka reep. Totdat Wonka een wedstrijd uitschrijft om 5 winnaars een rondleiding in zijn mysterieuze fabriek te schenken. Daarvoor moet je een Wonka reep kopen, en als er een gouden ticket inzit, dan ben je bij de gelukkigen. Gezien deze actie wereldwijd loopt zijn er winnaars in Beieren, Rusland, Californië, Antwerpen en uiteraard op het laatste moment, Charlie zelf. Daar treffen ze een wonderbaarlijke wereld aan met een chocoladetuin, een leger van eekhoorns en de eigenaardige Oempa Loempa's. Ze belandden uiteindelijk in de kamer van de “eigen heerlijke verbeelding” op de tonen van het mooie liedje ‘Pure Imagination’.

Maar er schuilt een gevaarlijk kantje aan dit bezoek, maar daarvoor moet u deze “smakuleuze” familiemusical zelf gaan bekijken.

Stany Crets regisseerde hem, Nordin De Moor zong en speelde de mysterieuze Willy Wonka, maar de grootste verdienste gaat naar de jonge knaap die Charlie vertolkt, en dat zijn afwisselend 3 Senn Dauwe (14 jaar), Mauro Degroote (12 jaar) en Viktor Kryeziu (9 jaar).

Ik heb er echt van genoten, de vertolkingen zijn prima, de liedjes mooi, en er zit toch wel een magisch kantje aan dit verhaal, maar dat was standaard bij Roald Dahl.

Een aanrader dus om met het hele gezin te bezoeken!

 

Met dank aan:

House of Entertainment

www.houseofentertainment.be

Deep Bridge

https://deepbridge.be/

 

Patrick Van de Wiele

EIN ABEND IN WIEN – GROOT NIEUWJAARSCONCERT

Kursaal Oostende, 6 januari 2023.

 

Traditioneel ging in het Kursaal in Oostende het Nieuwjaarsconcert door. Dat werd opgevoerd door het Musical Theatre Prague. Dit orkest, waarvan de muzikale leiding in handen was van Martin Doubravsky, en bestaat uit ongeveer 25 muzikanten (strijkers, blazers, percussie), werd bijgetreden door 6 solisten, met name Magda Vitkova (sopraan), Tereza Horejsova (sopraan), Michaela Katrakova (sopraan), Dusan Ruzicka (tenor), Milan Vicek (tenor) en Oldrich Kriz (bariton). Daarnaast zorgde het Johan Strauss Ballet uit Praag voor een wervelende dansshow.

Iets na achten ging het doek open voor een bijna volle zaal, met overwegend een ouder publiek. Opener werd het wereldberoemde ‘An der schönen blauen Donau’, misschien wel de meest bekende Weense wals van Johan Strauss. Het ballet voerde daarbij de juiste danspassen uit. Vervolgens kregen we hoofdzakelijk gezongen nummers te horen, waarbij ik moet opmerken dat de micro’s van de solisten iets te stil stond, waardoor het moeilijk volgen was. Zo kwamen operettecomponist Franz Lehár en Johan Strauss aan de beurt met ‘Gold und Silber Walzer, op. 79’, ‘Der Zigeunerbaron: Arie ‘Als flotter Geist’, ‘Der Zigeunerbaron: couplet ‘Ja, das schreiben und das lesen’, ‘Zigeunerliebe: Arie Czárdás ‘Hor ich Zimbalklänge’, ‘Ritter Pasman: Czárdás’, ‘Der Zigeunerbaron: Arie ‘So elend und so treu’, ‘Der Zigeunerbaron: Duett ‘Wer uns getraut?’, ‘Unter Donner und Blitz ‘Polka op. 324’, ‘Der Zigeunerbaron: Duett ‘Nach Wien’, ‘Der Zigeunerbaron: Duett ‘In dieser Nacht voll herlicher Pracht’, ‘Der Graf von Luxembourg: (medley) Duett ‘Schauen Sie freundlich mich an’, Duett ‘Sie geht links, er geht rechts’, Duett ‘Wir bummeln durchs Leben’. En regelmatig trad het ballet bij.

En toen was het tijd voor een pauze.

Johan Strauss’ ‘Kaiserwalzer, op. 437’ opende het tweede deel, en nu ook weer werd hij afgewisseld met de muziek van Lehár. Zo volgden ‘Das Land der Lächelns: Arie ‘Dein ist mein ganzes Herz’, ‘Das Land der Lächelns: Duett ‘Meine Liebe, deine Liebe’, de swingende ‘Tritsch-Tratsch Polka, op. 214’, ‘Frasquita: Serenade ‘Schatz, ich bitt ‘Dich, komm heut Nacht’, ‘Der Zarewitsch: Arie ‘Einer wird kommen’, ‘Der Zarewitsch: ‘Heute Abend komme ich zu Dir’, ‘Die lustige Witwe: Duett ‘Lippen schweigen…’, ‘Die lustige Witwe: (medley) Arie ‘Da geh’ ich zu Maxim’, ‘Grisetten-Lied’, en als afsluiter het ensemble met ‘Ja, das Studium der Weiber ist schwer’. Ook de French cancan werd opgevoerd. Aansluitend kregen we nog 2 bonusnummers.

Het was dus een avond waarbij we terugkeerden naar de hoogdagen van Wenen, opgeluisterd door orkest, solisten en ballet. Daarbij moet ik vermelden dat zowel de solisten als de balletdansers en danseressen steeds in een mooi kostuum verschenen. Walsen, polka’s enzovoort waren hierbij de revue gepasseerd. Een bijzondere avond voor de liefhebbers van klassieke muziek!

Met dank aan Kursaal Oostende.

https://www.kursaaloostende.be/nl

 

Patrick Van de Wiele