TUTANKHAMUN – HIS TOMB AND HIS TREASURES

Morgen opent in Tour & Taxis in Brussel de tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’. Ik ging vandaag met de pers alvast een kijkje nemen. De Duitse Egyptoloog Dr. Wolfgang Wettengel leidde ons daarbij rond.

Deze indrukwekkende tentoonstelling bekoort al jaren wereldwijd zowel het grote publiek alsook critici en Egyptofielen (zoals ik). Sinds haar opening in 2008 in Zurich heeft ze al 40 steden aangedaan, waaronder München, Madrid, Boedapest, Dublin, Parijs en Seoel, en wereldwijd zo’n 7,5 miljoen bezoekers aangetrokken! Dit jaar is het immers alweer 100 jaar geleden dat de Bitse archeoloog Howard Carter de grootste ontdekking uit de geschiedenis van de archeologie deed. Daarom sloegen Exhibition Hub, het Duitse Semmel Exhibitions en Fever de handen ineen om u op 3.000 m² zo’n 1.000 uitzonderlijke stukken en reproducties te laten ontdekken.

Inderdaad op 4 november 1922 ontdekte Howard Carter, na 5 vruchteloze jaren van opgravingen in de Vallei der Koningen nabij Luxor, het quasi intacte graf van farao Toetanchamon, beter bekend als “the boy king”. Iedereen kent ondertussen wel de beroemde uitspraak, toen Carters sponsor, Lord Carnarvon, hem vroeg wat hij zag toen hij een kleine opening gemaakt had. Dat was “wonderful things”! De pracht van de gouden schatten straalde immers door de weerkaatsing van het kaarslicht. Zo kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van deze 3.000 jaar oude kunstschatten.

De bezoeker wordt eerst ingeleid via een film over het leven en de ontdekking van Howard Carter, om daarna in 3D, de verschillende kamers in de graftombe van naderbij te bekijken. Een audiogids, die ontwikkeld werd in samenwerking met Egyptologen, laat toe om de achtergronden ervan te weten te komen. Zo kan je de diverse replica’s van de kunstschatten in hun originele opstelling bekijken, naast de aantekeningen van Carter en de zwart/wit foto’s van Harry Burton. Verderop staan alle kunstschatten uit de schrijnen in replica’s uitgestald, zodat je ze van naderbij kan ontdekken en bekijken. Ik citeer er enkele: een gouden strijdwagen, de sarcofaag en de bijbehorende schrijnen, het wereldberoemde dodenmasker, de gouden troon, enz.

Toetanchamon, wiens naam eerst Toetanchaton was, als zoon van de ketter farao Achnaton, besteeg de troon al op 8 jarige leeftijd. Tien jaar later overleed hij echter, en over de precieze oorzaak van zijn dood tast men nog steeds in het donker.

Hoe dan ook, met deze prachtige tentoonstelling, kan je het verleden, en in het bijzonder 1922, herbeleven. Egyptoloog Dr. Zahi Hawass uitte er zich lovend over, en komt zelfs op 24 oktober as. een lezing geven met anekdotes uit zijn eigen ervaringen, naast de actuele stand van zaken over de recentste ontdekkingen.

Indien u van geschiedenis, en in het bijzonder van Egyptologie houdt, dan moet u zeker de uitstap naar Tour & Taxis maken. Ik meen mij te herinneren dat ze er tot in januari 2023 te bezoeken valt. Allen daarheen dus!

 

Meer info: www.tutankhamunexpo.com.

 

Patrick Van de Wiele