MARI IN SYRIË – WEDERGEBOORTE VAN EEN STAD IN HET 3DE MILLENIUM

Vanaf morgen opent in het Koninklijk Museum van Mariemont, de expositie ‘Mari in Syrië – Wedergeboorte van een stad in het3de millennium’. Deze tentoonstelling wordt opgezet samen met het Louvre in Parijs en de Nationale en Universiteitsbibliotheek van Straatsburg. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van de stad Mari gehoord had, maar dit blijkt een van de belangrijkste steden geweest te zijn in Mesopotamië, het tweestromenland tussen Tigris en Eufraat. In deze tentoonstelling verkent u het avontuur van zijn archeologische ontdekkingstocht en de schatten die er werden opgegraven. Een tijdreis dus naar een van de bakermatten van de beschaving.

In het 3de millennium voor Christus, in het hart van de Vruchtbare halve maan, waar nu het huidige Syrië ligt, stond de stad Mari niet alleen bekend om zijn koper- en bronswerk, maar als knooppunt voor de handel. Tijdens zijn 1.200-jarig bestaan onderging de stad vele veranderingen. De tentoonstelling focust zich op de periode van de nieuwe gouverneurs, de Shakkanakkus.

Sinds 1933 werden er door André Parrot, een Frans archeoloog in opdracht van het Louvre zo’n 50 opgravingsacties ondernomen. De vondsten, bestaande uit funderingsafzettingen, en duizenden spijkerschrifttabletten (die werden ontcijferd door Georges Dossin uit Luik), vertellen deze geschiedenis. Daarnaast tonen foto’s, archiefmateriaal, documentaires en zeldzame documenten het verslag ervan. In die tijd was er een goede samenwerking tussen het Louvre en het Nationaal Museum van Aleppo. Het is nu de eerste maal dat dit materiaal uit het Louvre naar hier komt.

Maar ik hoorde dat door de aanslepende oorlog in Syrië dat museum in Aleppo waarschijnlijk met de grond gelijkgemaakt is, en wat er met de archeologische schatten gebeurd is, weet niemand. Men vreest het ergste!

Met deze tentoonstelling herontdekt Mariemont haar eigen collecties van het Nabije Oosten en biedt het de unieke kans om werken uit de collectie van het Louvre te ontdekken. De objecten kunnen in verband worden gebracht met twee van de belangrijkste locaties in de stad Mari: de tempels en het grote Koninklijke Paleis.

Het is aldus een unieke kans om na exposities over Egypte, Griekenland, China en Gallië de wereld in de oudheid in het Nabije Oosten te ontdekken.

De expositie loopt vanaf morgen tot en met 7 januari 2024. Vervolgens reist ze naar het Bnu in Straatsburg om daar vanaf 7 februari tot 26 mei 2024 opgesteld te staan.

Meer info:

Domein en Koninklijk Museum van Mariemont

100 Chaussée de Mariemont

7140 Morlanwelzwww.musee-mariemont.be

 

Met dank aan BE CULTURE

www.beculture.be

 

Patrick Van de Wiele

ZESTIEN LOCATIES EN MEER DAN 200 KUNSTENAARS TIJDENS KUNSTOEVERS IN AALST

Kunstoevers, het jaarlijkse kunstenfestival langs de oevers van de Dender van de stad Aalst, biedt dit jaar meer dan ooit tevoren een uitgebreid programma dat verschillende vormen van kunst en cultuur omvat. Een recordaantal van meer dan 200 Aalsterse beeldende kunstenaars tonen hun werk. Naast de beeldende kunst wordt een dertigtal acts Aalsterse makelij gepresenteerd, waaronder performances, muziekoptredens, theater, film, een modeshow en andere vormen van podiumkunst.

Als bezoeker van Kunstoevers creëer je gewoon ook zelf mee. Maak je eerste eigen kunstwerk met artificiële intelligentie of druk je zelfportret af met de Riso duplicator. De tentoonstellingen vinden plaats op verschillende locaties doorheen de stad: De Werf, Walstroom, VTI, La Georgie en het Manchestergebouw. De locaties zijn bijzondere gebouwen met een verhaal, waar de Aalstenaar misschien wel vaak voorbij wandelt maar zelden binnenkomt. Alle expo’s en evenementen zijn gratis. Een plannetje met alle locaties vind je terug als bijlage. 

Cultuurcentrum De Werf

Een tentoonstelling, optredens of je eigen AI kunstwerk maken? 
Adres: Molenstraat 51

Manchestergebouw

Dichteres Erika De Stercke aanschouwen of het werk van één van de vele kunstenaars bewonderen? 
Adres: Vaartstraat 8

La Georgie

In de voormalige katoenspinnerij La Georgie, langs de spoorweg in de Gheeraerdtsstraat, slaat Kunstoevers dit jaar zijn tenten op voor een gevarieerde selectie van Aalsterse kunstenaars.

Adres: Gheeraerdtsstraat

Atelierboot Fouji-Yama

Balls, Nails & Fish' René Souvagie (69) presenteert op zijn atelierboot Fouji-Yama de overzichtstentoonstelling 'Balls, Nails & Fish', waarin hij een blik geeft op de kunstwerken die hij in de afgelopen 69 jaar heeft gecreëerd.
Adres: Ter hoogte van Tragel 47

Netwerk 

Omdat Netwerk Aalst volop aan het verbouwen is aan zijn thuis aan de Houtkaai en resideert het nu tijdelijk in de gebouwen van het VTI. Daar vind je tijdens Kunstoevers naast een tentoonstelling met prachtig werk, ook muziek, workshops en een film.
Adres: VTI - Vakschoolstraat 41

Walstroom

Voor het tweede jaar op rij tovert Kunstoevers Walstroom om tot een hotspot vol creativiteit. Wie je hier ook zal vinden: Matthieu Carpentier, Claire Stragier, M@rtha by Petrouche, Johan & Patrick Van Neck.
Adres: Tragel 5

Feestzaal

In de prachtige feestzaal in het oude stadhuis kan je zelf het podium opkruipen tijdens Onderstroom en ook genieten van Aalsters pianotalent. In de antichambre van de feestzaal vind je een portrettenverzameling.
Adres: Grote Markt 3

Stedelijk Trefcentrum

De leerlingen van het Trefcentrum stellen tentoon op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping vind je jong geweld van het Aalsterse Atheneum. De leerlingen van Mattis Van Schuylenbergh en Joeri Van Sande tonen met veel trots hun creaties.
Adres: Keizersplein 21B

Cinema

Cinema is dé verzamelplaats voor de Aalsterse jeugd. Zaterdagavond strijkt Kunstoevers er neer voor een avond vol opwindende muziek uit de 053-zone. Opwindende rock, dance muziek maar dan helemaal live en een electro-dj van formaat en… het kost je geen cent.
Adres: Hopmarkt

Amok

Amok in de Esplandestraat is, speciaal voor Kunstoevers, weer (even) open! Tijdens het hemelvaartweekend fungeert Amok dit jaar als exporuimte, concertzaal en creatieplaats tegelijkertijd. Een aantal kunstenaars gaan de dialoog aan met de ruimte, je kan je eigen RISO-print maken en genieten van gegiftigde Aalsterse muzikanten. 
Adres: Esplanadestraat 14

Pand 108

In Pand 108, een ruimte gewijd aan hedendaagse kunst en artistieke ontmoetingen, nodigt Annick Haesendonckx, de bezielster van de galerie, enkele medestudenten uit de Stedelijke Academie Aalst uit om hun werk te presenteren. Elke kunstenaar toont zijn eigen discipline en stijl in deze gezamenlijke tentoonstelling. 
Adres: Arbeidstraat 108

Atelier André

André Van Schuylenbergh stelt zijn eigen werk, gekenmerkt door lineaire sierlijkheid en verregaande stilering van de vrouw, tentoon in zijn eigen atelier.
Adres: Eenegemwegsken 1

Galerij Van Schuylenbergh

De neven Gilles & Mattis Van Schuylenbergh gaan opnieuw op zoek naar verstilling. Mattis brengt 5 Aalsterse nachtlandschappen. Gilles zoekt Aalsterse oases waar kleine natuur-werelden zich van geen stad bewust zijn. 
Adres: Nieuwbeekstraat

Ateljee Tevree

Sinds Steven Lemmens het Ateljee opende in november '22 zijn er al verschillende workshops gegeven voor zowel kinderen als volwassenen. Op donderdagen ligt de nadruk op samen creatief zijn en kan je in gezelschap eigen werk creëren tijdens het Open Ateljee.   
Adres: Veldstraat 8

Cirktattoo

Mariska Van Lissum nodigt je tijdens Kunstoevers graag uit voor haar tentoonstelling van handgemaakte juwelen, die plaatsvindt in haar tattooshop CirkTaTTOo.  
Adres: Pontstraat 19

Rotor

Als kunstenaar is het vaak niet evident om te praten of schrijven over je werk. Hoe creëer je een helder verhaal voor de buitenwereld?  Welke teksten over je werk maak je best aan voor open calls of reviews? Hoe leg je aan bezoekers uit wat de kern van jouw praktijk is?  Barbara Debeuckelaere is fotografe en journaliste, in een masterclass van 3 uur reikt ze jou de juiste handvaten en taal aan om met diverse publieken te communiceren.   
Adres: Parklaan 15

 

Bron: Stad Aalst

https://aalst.be/kunstoevers/16-locaties-en-meer-dan-200-kunstenaars-tijdens-kunstoevers

 

En ik doe ook mee met mijn gedicht ‘NIET VOORZIEN’.

Dat zou op een raam geschilderd worden in het VTI.

 

Patrick Van de Wiele

EXPEDITIE EGYPTE

Museum Kunst & Geschiedenis Brussel.

 

Vanaf vandaag, tot en met 1 oktober as., loopt in het Museum Kunst & Geschiedenis op het Jubelpark in Brussel, de tentoonstelling ‘Expeditie Egypte’. Deze expo verhaalt de geschiedenis van 2 eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s, en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum. Dit museum herbergt immers de grootste Egyptische collectie in ons land.

Tweehonderd objecten uit deze collectie werden samengebracht, en zijn voor het eerst te bewonderen. Verwacht echter geen blikvangers zoals Toetanchamons gouden dodenmasker en andere publiekstrekkers. Het is meer een sfeerbeeld dat bestaat uit 8 chronologische onderdelen, die de bezoekers doorheen 2 eeuwen geschiedenis leiden. Immers in de 19de eeuw kreeg het Belgische diplomatieke en industriële milieu hiervoor belangstelling. De eerste Egyptische objecten kwamen uit private schenkingen of diplomatieke giften, maar toen Leopold, toen nog hertog van Brabant, en onze latere koning Leopold II zelf naar ginder reisde, en objecten terug meebracht, ging de bal aan het rollen.

Door de inzet van conservator Jean Capart (1877-1947), de grondlegger van de Belgische Egyptologie, kwamen daar duizenden objecten bij. Zo werd Brussel de wereldhoofdstad van de Egyptologie. Onze koningin, Elisabeth, werd door Capart hiervoor warm gemaakt, en aldus werd in 1923 het Egyptologisch Genootschap Koningin Elisabeth opgericht. En onlangs nog traden koningin Mathilde en prinses Elisabeth in hun voetsporen.

Zo zijn de verzamelingen van Gustave Hagemans (1830-1908), Emile de Meester de Ravestein (1812-1889), het geschenk van de Kedive, en de veroveringen van Jean Capart allemaal te bekijken, maar let op er staan enkele vervalsingen tussen, die deskundig werden geanalyseerd. Vandaag de dag ligt de nadruk op het bestuderen van meer dan 12.000 objecten, om onze kennis te verruimen.

De tentoonstelling wordt aangevuld met artistieke tussenkomsten van de Egyptische kunstenares Sara Sallam,  die de hedendaagse Egyptische culturele identiteit en daarbij de betekenis ervan in vraag stelt.

 

Meer info:

Museum Kunst & Geschiedenis

www.artandhistory.museum

Met dank aan BE Culture

www.beculture.be

 

Patrick Van de Wiele

SPIRIT OF THE NORTH

Bleef de Kerstsfeer van het Hoge Noorden!

 

Sedert 28 oktober jl. is in de Hortagalerij, die gelegen is in het Centraal Station in Brussel, het sprookjesdorp Spirit of the North toegankelijk. Vandaag, 2 november, had het persbezoek plaats. Als rasechte Rudolph, the Red-Nosed Reindeer fan, moest ik daar uiteraard aanwezig bij zijn.

Exhibition Hub, in samenwerking met Fever, had op deze locatie voorheen al expo’s ingericht over Klimt, Monet en Frida Kahlo. Nu was het echter tijd om de sfeer van het Hoge Noorden op te zoeken. Op deze belevingsshow kan je gedurende een anderhalf uur durende wandeling klank- en lichtshows, videomapping, virtual reality, interactieve ervaringen, een indoor rodelbaan en besneeuwde landschappen ontdekken.

Mario Iacampo, directeur van Exhibition Hub, vertelde ons dat er al 3 jaar aan de schermen aan dit project gewerkt wordt. Het doelpubliek bestaat vooral uit gezinnen met kinderen, die binnen een afgesproken tijd sneeuwvlokken moeten vangen, en daarna de sneeuwballen naar een doel gooien. Maar een immersieve beleving met een lichtshow met videomapping; een grote glijbaan; een prachtige, magische virtual reality ervaring, waarbij je een reis naar de Noordpool maakt, het poollicht kan bewonderen, de geschenkenfabriek van de Kerstman bezoekt, en tenslotte mee in de slee mag om de cadeautjes te gaan uitdelen. Het zijn allemaal facetten van dit sprookjesdorp. En daarmee stopt het niet, want je kan ook het huis van de Kerstman bezoeken, in de shop heel wat Kerstitems kopen, om tenslotte van een natje en een droogje te genieten in de aangrenzende Igloo bar.

Later dit jaar zijn er op het aanpalende Spanjeplein, in samenwerking met de stad, ook nog activiteiten gepland. Dit Kerst-sprookjesdorp is de pas de aanzet, want dit project moet de volgende jaren nog groter worden.

Kom dus de winterse magie en de sfeer van de Kerstdagen beleven!

 

Meer info:

https://spiritofthenorthexperience.com/brussels/nl/

 

Patrick Van de Wiele

ALEXANDRIA: PAST FUTURES

Alexander De Grote

“Come and deepen the mystery at Bozar”

 

Vandaag had in het Brusselse museum Bozar de persvoorstelling plaats van de tentoonstelling ‘Alexandrië: vervlogen toekomsten’. Deze tentoonstelling loopt vanaf morgen tot en met 8 januari 2023. De expo is een internationale collaboratie en loopt in samenwerking met Mucem - het Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée in Marseille, en met het Musée Royale de Mariemont, waar ik vorige week nog was.

Alexandrië, de stad die indertijd gesticht werd door Alexander De Grote, heeft steeds als inspiratiebron gediend en was een kosmopolitische stad. Je kan ze tevens omschrijven als de bakermat van kunst en wetenschap. Denk ook aan de verschillende imposante gebouwen die er destijds stonden, zoals de grote bibliotheek (die in vlammen is opgegaan), het Serapeum en de Vuurtoren, een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. In 2011 begon in deze stad de opstand tegen het regime, de zogenaamde Arabische lente.

Deze tentoonstelling brengt de geschiedenis van die oude stad tot leven aan de hand van voorwerpen uit de Oudheid, maar tevens door de inbreng van het werk van 17 hedendaagse Arabische kunstenaars. Vier van hen waren hier aanwezig. Deze expo kwam tot stand door de samenwerking met 11 internationale partners. Zoals u al uit mijn verslag van vorige week kon opmaken bezit het Oude Egypte immers een centrale plek in het museum van Mariemont. Een ploeg van 4 curatoren heeft zich daarbij ingezet om deze expo tot leven te brengen. De tentoonstelling toont zo’n 200 voorwerpen, beelden en kunstwerken uit de antieke, middeleeuwse en moderne tijd. Daarnaast zullen tevens concerten, conferenties enz. plaatsvinden. Op deze manier kan u terugblikken op de gloriejaren van deze antieke grootstad waar Grieken, Egyptenaren, Joden en Christenen vreedzaam naast mekaar leefden.

Aansluitend bezochten wij de tentoonstelling onder begeleiding van een gids. Deze biedt een vernieuwend perspectief wars van mythes en stereotypen, waar ze vaak mee wordt geassocieerd. De combinatie van archeologie en moderne kunst is inderdaad eigenzinnig te noemen. Ze valt uiteen in 5 grote thema’s, die dieper ingaan op de stedelijke, politieke en religieuze organisatie van de stad, het dagelijkse leven van de inwoners en de wetenschappelijke en culturele uitstraling van dit belangrijke beschavingscentrum. Denk maar aan de Ptolemaeën, die de nalatenschap van Alexander De grote en die van de Oude Egyptenaren voortgezet hebben. Zo namen ze de oud-Egyptische godheid Osiris en “vergrieksten” die tot Serapis. Zo werden beide culturen verenigd.

Na zijn verblijf hier in Bozar zal de tentoonstelling doorreizen naar het Mucem in Marseille.

Meer info:

Bozar – Paleis voor Schone Kunsten – Ravensteinstraat 23 – 1000 Brussel

www.bozar.be

 

Patrick Van de Wiele

EGYPTE – EEUWIGE PASSIE

Sedert mijn puberteit ben ik gefascineerd door de cultuur van het Oude Egypte, en die fascinatie en bijbehorende verzamelzucht is door de jaren heen alleen maar sterker geworden. Mijn huis is dan ook een klein Egyptisch museum. En daarin ben ik blijkbaar niet alleen! Overmorgen, 24 september opent namelijk in het Koninklijk Museum van Mariemont deze expo. Daarin staat Egyptomanie centraal, of hoe de kunst van het eeuwenoude Egypte ons al 2.000 jaar, tot op de dag van vandaag, blijft bezielen en inspireren. Maar hoe komt dat? En waarom opent het museum juist nu die tentoonstelling? Wel, dit jaar is een Egyptisch jaar, en dat om 2 redenen. Ten eerste is het 100 jaar geleden dat het graf van Toetanchamon door Howard Carter werd ontdekt. Dat is nog steeds de grootste archeologische vondst ooit. En ten tweede is het 200 jaar geleden dat Jean-François Champollion de hiëroglyfen ontcijferde, het heilige schrift dat de Oude Egyptenaren ons nalieten. Overal in Europa worden deze gebeurtenissen herdacht en op culturele manier gevierd.

Het Koninklijk Museum van Mariemont huisvest de grootste Egyptische collectie in Wallonië, en de tweede grootste in België. De tentoonstelling Egypte – Eeuwige passie benadert dit gegeven echter op een andere manier. Hierin zal u geen Egyptische antiquiteiten vinden, maar eerder allerlei objecten die ons hier in het Westen inspireerden. Op die manier verkent de expo onze fascinatie voor de hoogstaande beschaving uit het Nijldal, iets wat ik alleen maar kan toejuichen. Dat gebeurt aan de hand van films, muziek, beelden, juwelen, kinderspeelgoed, strips, foto’s, binnenhuisdecoraties en zelfs een videospel. Het museum kon daarvoor rekenen op de medewerking van zo’n 50 ontleners. De expo is bedoeld voor alle leeftijden, en evolueert tevens via bijvoorbeeld ‘De meervoudige levens van de doodskisten’. Want waarschijnlijk heeft ieder van ons iets Egyptisch in huis. Ik in ieder geval heel wat zelfs! Dan kan gaan van juwelen, papyrussen, beeldjes, boeken tot films en muziek.

Het museum heeft zich daarom geassocieerd met de VZW Spray Can Arts uit Luik voor “Street Art”, en met de firma UBISOFT voor de ontwikkeling van het videospel ‘Assassin’s Creed’, dat spelenderwijs jou allerlei zaken over het Oude Egypte kan bijleren.

Bekende figuren uit het Oude Egypte die in ons collectief geheugen gebrand staan zijn o.a. de godin Isis (die via Rome tot ons gekomen is, en eigenlijk met het kind Horus als archetype stond voor de Madonna met Jezus op haar schoot), de godheid Anubis (half mens, half jakhals, die de godheid van het mummificatieproces was) Cleopatra (de laatste farao), Nefertiti (de vrouw van Akhnaton, de ketterse farao), Toetanchamon (de bekendste farao) en Ramses (de grote bouwer).

Want de fascinatie die de Oude Egyptenaren koesterden voor de dood en het hiernamaals blijft ons fascineren. Denk daarbij maar het gerucht dat er een onontdekte kamer zou bestaan in de grote piramide van Cheops!

Na de persvoorstelling in het auditorium kregen we een rondleiding doorheen de expo, met de conservator Arnaud Quertinmont als gids. Daarbij bezochten we o.a. een woonkamer, een speelkamer, een bibliotheek en een tuin. We startten in de Romeinse tijd, om via de Renaissance, tot bij de campagne van Napoleon te komen. Uit die tijd dateert het wereldberoemde boek ‘Description de l’Egypte’, een kolossaal werk, dat door een leger wetenschappers en tekenaars in kaart gebracht werd. En denk daarbij tevens aan de Steen van Rosetta, waardoor Champollion uiteindelijk het sacrale hiërogliefenschrift kon ontcijferen. In de 19de eeuw ontwikkelde het toerisme zich, en reisorganisator Thomas Cook was de eerste die cruises op de Nijl introduceerde. Daardoor barstte een golf van Egyptomanie los, die nog steeds tot in onze tijd voortduurt. Bekende popsterren zoals Rihanna en Beyoncé associëren zich met Cleopatra en Nefertiti. Maar ook de mummie fascineert ons, want vroeger werd die vermalen tot poeder om als geneesmiddel te dienen. De filmindustrie heeft er echter een kwaadaardig wezen van gemaakt. En op de kop van Anubis uit de sciencefiction Tv-reeks ‘Stargate’ was ook te bezichtigen.

 

Deze expo is nog tot 16/02/2023 te bezoeken. Egyptologen, Egyptofielen, Egyptomanen aarzel dus niet! Daarbij kan u gebruik maken van een audiogids.

Daarnaast zijn er nog gelijkluidende tentoonstellingen:

  • De eerder genoemde ‘Meervoudige levens van doodskisten’ van 12/11/2022 tot 9/4/2023 in Mariemont
  • Een fototentoonstelling ‘Aan de oevers van de Nijl’ van 21/9/2022 tot 17/10/2022 in W. Hall St. Pieters-Woluwe, en van 9/1/2023 tot 19/2/2023 in CC Haute Sambre in Thuin
  • ‘Egypte en Ex-Libris’ een tentoonstelling van 10/9/2022 tot 10/12/2022 in Maison de l’Imprimerie in Thuin
  • ‘Alexandrië: vervlogen tijden’ een tentoonstelling van 30/9/2022 tot 8/1/2023 in Bozar, Brussel, en van 8/2/2023 tot 8/5/2023 in Mucem in Marseille

 

Meer info:

www.musee-mariemont.be

Domein en museum van Mariemont – Chaussée de Mariemont 100 – 7140 Morlanwelz

 

Patrick Van de Wiele

HARRY POTTER: A FORBIDDEN EXPERIENCE OPENT OP 5 NOVEMBER 2022 IN HET KASTEEL EN DOMEIN GROENENBERG IN SINT-PIETERS-LEEUW

Volg deze herfst het fonkelend spoor doorheen het Verboden Bos en stuit op prachtig uitgelichte tableaus uit de Wizarding World.

 

BRUSSEL, 8 SEPTEMBER, 2022 - Warner Bros. Themed Entertainment kondigt samen met Thinkwell, Unify en Fever een unieke ervaring aan die Harry Potter-fans van alle leeftijden in vervoering zal brengen. Vanaf 5 november 2022 kunnen magie-minnende kinderen en hun families een lichtgevend pad verkennen dat geïnspireerd is op het Verboden Bos en bezaaid met wezens uit de films Harry Potter en Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Harry Potter: A Forbidden Forest Experience  verwelkomt je in het kasteel Groenenberg en het omringende domein in Sint-Pieters-Leeuw. Bij het vallen van de avond wordt het domein door honderden fabelachtige lichtjes omgetoverd in een magisch openlucht-parcours, geïnspireerd door de geliefde romans van J.K. Rowling. Plezier verzekerd voor het hele gezin! Wie zich een weg baant door de diepten van het woud en het fonkelend spoor langs de mooiste tableaus uit het Verboden Bos volgt, ontdekt steeds meer verrassingen en ontmoet er magische wezens zoals Hippogriefen, Centauren, Eenhoorns, Delfstoffers en nog veel meer…

Harry Potter: A Forbidden Forest Experience is een prachtig avontuur voor het hele gezin en belooft een onvergetelijke ervaring voor alle fans die de magie van de tovenaarswereld op een geheel nieuwe manier willen ontdekken. Opdat niets het tovenaarsgeluk in de weg zou staan, is er een themadorp voorzien met heerlijk sprookjesachtig eten en drinken en een cadeauwinkel met merchandise van Harry Potter en Fantastic Beasts and Where to Find Them. Dit wordt gegarandeerd een avond om nooit meer te vergeten! 

Dit innovatief avontuur werd gecreëerd door Warner Bros. Themed Entertainment in samenwerking met de Thinkwell-groep – wiens interactieve en ervaringsgerichte decors voor themaparken en totaalbelevingen alom bejubeld worden – en haar partners Unify en Fever, de wereldwijde nummer 1 in entertainment-platformen.

Vanaf vandaag is de wachtlijst geopend. Een plekje op de wachtlijst geeft toegang tot exclusieve informatie en informeert over de start van de ticketverkoop. Vanaf 15 september worden de eerste tickets vrijgegeven voor verkoop via de officiële experience-website en de app en website van Fever.

De kostprijs van een kaartje varieert van €23 tot €55 voor volwassenen en €19 tot €40 voor kinderen afhankelijk van datum en tijdstip

 

Praktische info
Data: van 5 november 2022 tot 5 februari 2023
Adres: Konijnestraat 172, 1602 Sint-Pieters-Leeuw
Betalende parking beschikbaar (€3 per ticket, onder voorbehoud)
Leeftijdsgrens: geen
Duur van het parcours: 60-90 minuten (de tour in het bos duurt ongeveer 45-75 minuten)

Meer info dus:

https://hpforbiddenforestexperience.com/brussel/

TUTANKHAMUN – HIS TOMB AND HIS TREASURES

Morgen opent in Tour & Taxis in Brussel de tentoonstelling ‘Toetanchamon: zijn graftombe en zijn schatten’. Ik ging vandaag met de pers alvast een kijkje nemen. De Duitse Egyptoloog Dr. Wolfgang Wettengel leidde ons daarbij rond.

Deze indrukwekkende tentoonstelling bekoort al jaren wereldwijd zowel het grote publiek alsook critici en Egyptofielen (zoals ik). Sinds haar opening in 2008 in Zurich heeft ze al 40 steden aangedaan, waaronder München, Madrid, Boedapest, Dublin, Parijs en Seoel, en wereldwijd zo’n 7,5 miljoen bezoekers aangetrokken! Dit jaar is het immers alweer 100 jaar geleden dat de Bitse archeoloog Howard Carter de grootste ontdekking uit de geschiedenis van de archeologie deed. Daarom sloegen Exhibition Hub, het Duitse Semmel Exhibitions en Fever de handen ineen om u op 3.000 m² zo’n 1.000 uitzonderlijke stukken en reproducties te laten ontdekken.

Inderdaad op 4 november 1922 ontdekte Howard Carter, na 5 vruchteloze jaren van opgravingen in de Vallei der Koningen nabij Luxor, het quasi intacte graf van farao Toetanchamon, beter bekend als “the boy king”. Iedereen kent ondertussen wel de beroemde uitspraak, toen Carters sponsor, Lord Carnarvon, hem vroeg wat hij zag toen hij een kleine opening gemaakt had. Dat was “wonderful things”! De pracht van de gouden schatten straalde immers door de weerkaatsing van het kaarslicht. Zo kunnen we vandaag de dag nog steeds genieten van deze 3.000 jaar oude kunstschatten.

De bezoeker wordt eerst ingeleid via een film over het leven en de ontdekking van Howard Carter, om daarna in 3D, de verschillende kamers in de graftombe van naderbij te bekijken. Een audiogids, die ontwikkeld werd in samenwerking met Egyptologen, laat toe om de achtergronden ervan te weten te komen. Zo kan je de diverse replica’s van de kunstschatten in hun originele opstelling bekijken, naast de aantekeningen van Carter en de zwart/wit foto’s van Harry Burton. Verderop staan alle kunstschatten uit de schrijnen in replica’s uitgestald, zodat je ze van naderbij kan ontdekken en bekijken. Ik citeer er enkele: een gouden strijdwagen, de sarcofaag en de bijbehorende schrijnen, het wereldberoemde dodenmasker, de gouden troon, enz.

Toetanchamon, wiens naam eerst Toetanchaton was, als zoon van de ketter farao Achnaton, besteeg de troon al op 8 jarige leeftijd. Tien jaar later overleed hij echter, en over de precieze oorzaak van zijn dood tast men nog steeds in het donker.

Hoe dan ook, met deze prachtige tentoonstelling, kan je het verleden, en in het bijzonder 1922, herbeleven. Egyptoloog Dr. Zahi Hawass uitte er zich lovend over, en komt zelfs op 24 oktober as. een lezing geven met anekdotes uit zijn eigen ervaringen, naast de actuele stand van zaken over de recentste ontdekkingen.

Indien u van geschiedenis, en in het bijzonder van Egyptologie houdt, dan moet u zeker de uitstap naar Tour & Taxis maken. Ik meen mij te herinneren dat ze er tot in januari 2023 te bezoeken valt. Allen daarheen dus!

 

Meer info: www.tutankhamunexpo.com.

 

Patrick Van de Wiele